آزمایش lym خون چیست ؟ بررسی آزمایش لنفوسیت lymph
- شناسه خبر: 669
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۱ ساعت ۱۰:۳۹
- نویسنده: دکتر نیوز
آزمایش lym یا lymphocytes برای بررسی انواع گلبولهای سفید است که وظیفه آن مبارزه با بیماریهای سرطان و عفونت است. نام دیگر آزمایش lymph لنفوسیت میباشد که میزان معینی در خون دارد و کمتر بودن یا بیشتر بودن لنفوسیت در خون میتوانید مشکلاتی را ایجاد کند.
آزمایش lym خون از سادهترین آزمایشهایی است که پزشکان برای فهمیدن بیماری فرد آن را تجویز میکنند. در آزمایش خون، نمونه خون از فرد گرفته میشود و با انجام آزمایشهایی میزان موارد مختلف در خون مانند گلبول سفید، گلبول قرمز، پلاسما چک میشود و مقادیر بهدستآمده از آزمایشها در برگهای تحت عنوان برگه نتیجه آزمایش خون ثبت میشود تا پزشک بتواند به کمک این مقادیر متوجه بیماری فرد شود. همانطور که پیشتر گفته شد میزان گلبول سفید در خون یکی از مواردی است که در حین آزمایش بر روی نمونه خون فرد چک میشود.
lymphocytes و یا لنفوسیت یکی از انواع گلبولهای سفید است که وظیفه اصلی آن مبارزه با بیماریهای سرطان و عفونتهاست. از مخفف کلمه lymphocytes یعنی lym در برگه نتیجه آزمایش lym استفاده میکنند تا میزان لنفوسیت در خون را اعلام کنند. گفتنی است لنفوسیت باید به میزان معینی در خون وجود داشته باشد و چه حد آن از میزان مجاز کمتر و چه بیشتر شود، برای فرد خطرناک است.
آزمایش lym دارای دو نوع مختلف است که یکی لنفوسیت نوع T و دیگری لنفوسیت نوع B است. هر دو این لنفوسیتها از سلولهای بنیادی مغز استخوان سرچشمه میگیرند.
وظیفه لنفوسیت نوع T در بدن کمک به از بین بدن سلولهای سرطانی و کنترل ایمنی بدن است. لنفوسیت نوع B نیز موجب ساخت آنتیبادی در بدن میشود. به این صورت که این آنتیبادیها از نوع پروتئینی بوده و برای مبارزه با آنتیژنها که مواد خارجی واردشده به بدن هستند، تولید میشوند. این دو نوع لنفوسیت یعنی لنفوسیت نوع T و لنفوسیت نوع B به کمک هم وظیفه ایمن نگهداشتن بدن رادارند و اجزای اصلی سلولهای پاسخ ایمنی سازگار را تشکیل میدهند.
آزمایش lym و لنفوسیت نوعی گلبول سفید بوده و بخش مهمی از دستگاه ایمنی بدن به شمار میرود. حدود ۲۰ تا ۴۰ درصد از گلبولهای سفید خون لنفوسیتها هستند. به ازای هر ۶۰۰ تا ۷۰۰ گلبول قرمز، یک گلبول سفید وجود دارد. تعداد آنها کم به نظر میرسد. اما آنها ارتش قدرتمند بدن هستند و بهمحض وارد شدن عامل بیماریزا دفاع از بدن را آغاز خواهند کرد.
زمانی که تعداد لنفوسیتها بیشازحد طبیعی میشود، لنفوسیتوز ایجاد خواهد شد. بالا بودن سطح لنفوسیت به این معنی است که بدن در حال مبارزه با عفونت است. این عارضه موقتی و بیضرر است و در بیشتر موارد با بهبود بیماری زمینهایی درمان میشود. اما گاهی اوقات تعداد بالای لنفوسیتها میتواند به دلیل وجود یک بیماری خطرناک باشد. ازجمله آنها میتوان به این موارد اشاره کرد:
- هپاتیت
- HIV و ایدز
- سیفلیس
- بیماری سل
بررسی و تفسیر آزمایش خون lym
بالا بودن سطح لنفوسیت
لنفوسیت ابزاری دفاعی در بدن است که بالا رفتن سطح آن در بدن انسان میتواند نشانگر وجود عفونت و یا نوعی التهاب باشد. در برخی از مواقع بالا بودن میزان لنفوسیت نشاندهنده بیماری لنفوسیتوز است. لنفوسیتوز بیماری خطرناکی است که در اثر سرطان خون، بیماریهای ایمنی مانند بیماری التهابی روده و همچنین عفونتهای مزمن به وجود میآید.
پایین بودن سطح لنفوسیت
در برخی از مواقع سطح لنفوسیت ممکن است به خاطر انجام ورزشهای شدید به وجود آمده باشد، ازاینرو نشان دادن میزان بالای آن در برگه آزمایش آنچنان خطرساز نیست. همچنین لنفوسیت میتواند به خاطر استرس شدید و سوءتغذیه نیز به کمتر از حد مجاز در بدن برسد. گاهی نیز پایین بودن میزان این گلبول سفید به معنای بیماری لنفوسیتوپنی یا لنفوپنی است. این بیماری از بیماریهای ارثی بوده و از طریق پدر و مادر به فرزند منتقل میشود.
البته بیماری لنفوپنی تنها یک بیماری ارثی نیست بلکه میتواند بهعنوان یکی از اثرات جانبی بیماریهای خود ایمنی، بیماری ایدز، بیماریهای عفونی، بیماریهای عصبی مانند بیماری اسکلروز و بیماری آتاکسی در بدن انسان به وجود بیاید.
گفتنی است بالا یا پایینتر بودن میزان لنفوسیت در بدن بهصورت مقطعی اتفاق میافتد و همیشه نشاندهنده بیماریهای حاد نیست. در بسیاری از مواقع بالا و یا پایین بودن میزان لنفوسیت در بدن نشاندهنده واکنش بدن به بیماریهای التهابی و عفونی بوده و پس از مدتی این میزان به حد مجاز خود برمیگردد. اگر میزان لنفوسیت در خون به مدت مدیدی پایین و یا بالا بماند، میتواند نشاندهنده ابتلای فرد به بیماریهای خطرناک باشد.
میزان لنفوسیتها با توجه به نژاد، جنسیت، محل و سبک زندگی و عادات فردی تغییر میکند. مقدار نرمال لنفوسیت (Lymphocytes) در بزرگسالان بین ۱۰۰۰ و ۴۸۰۰ لنفوسیت در ۱ میکرولیتر (µL) از خون است. همچنین سطح نرمال لنفوسیتها بین کودکان بین ۳۰۰۰ و ۹۵۰۰ لنفوسیت در ۱ µL از خون است. تعداد لنفوسیتهایی که به شکلی غیرعادی کم یا زیاد باشد نشان از بیماری دارد.
علائم بالا بودن lym لنفوسیت در بدن
بنا به دلایلی ممکن است در جواب آزمایش خون تعداد لنفوسیتها بیشازحد نرمال باشد. بالا بودن لنفوسیتها یا همان لنفوسیتوز از نشانههای مبارزه سیستم ایمنی با بیماریها و عوامل عفونی است. افزایش لنفوسیتها در بدن بهخودیخود علائمی ندارد بلکه علائم زمانی بروز میکنند که بیماری زمینهای به مرحله تظاهرات بالینی رسیده باشد.
این علائم با توجه بهشدت بیماری از حالت خفیف تا شدید تغییر هستند. برای مثال اگر افزایش لنفوسیتها ناشی از عفونتهای باکتریایی باشد یک نوع علائم و اگر افزایش لنفوسیتها مربوط به اختلالات خونی باشد نوع دیگری از علائم بروز میکند. درمجموع نشانههای زیر بهطور شایع در بالا رفتن لنفوسیتهای بدن دیده میشود:
- کاهش اشتها
- تنگی نفس
- ضعف و خستگی بدن
- متورم شدن گرههای لنفاوی گردن و زیر بغل
- تعریق شبانه
- شکمدرد
علائم پایین بودن lym لنفوسیت در بدن
پایین بودن لنفوسیت در بدن یا لنفوسیتوپنی زمانی رخ میدهد که مقدار لنفوسیتها در آزمایش خون کمتر از محدوده نرمال باشد. مقادیر بسیار پایین و بلندمدت لنفوسیتها معمولاً ناشی از عفونت و یا بیماریهای زمینهای جدی است. باکم شدن تعداد لنفوسیتها در بدن، توان سیستم ایمنی برای مبارزه با میکروبها کاهشیافته و درنتیجه بیماریهای عفونی بهصورت مکرر بروز میکنند.
برای بررسی آزمایش lymph حتماً به پزشک مراجعه کنید تا با بررسی لنفوسیت در بدن بتواند وجود بیماری را مشخص و داروهای تخصصی را تجویز کند.
باسلام اگر بالارفتن سطح لنفوسیت براثر بیماری اچ آی وی باشد چه زمانی سطح آن بالا میرود و چه مدت زمان میبرد که به سطح نرمال برگردد مثلا چند هفته یا چند ماه