آیا نوشیدن زیاد آب مضر است ؟
- شناسه خبر: 16615
- تاریخ و زمان ارسال: ۶ فروردین ۱۴۰۲ ساعت ۱۱:۵۷
- نویسنده: دکتر نیوز
حجم زیادی از بدن را آب تشکیل می دهد و بسیاری از فعالیت های حیاتی بدن و عملکرد صحیح اندام ها نیز به مصرف آب بستگی دارد اما سوالی که پیش می آید آیا نوشیدن زیاد آب مضر است ؟ همیشه به پزشکان گفته می شود که بدن حداقل به هشت لیوان آب در روز نیاز دارد، اما کمتر در مورد مضرات نوشیدن آب زیاد گفته شده است. در واقع، مصرف بیش از حد آب به اندازه نوشیدن کم خطرناک است.
توصیه سازمان ملی بهداشت بریتانیا (NHS) مصرف هشت لیوان آب در روز است. روزنامه تلگراف به نقل از دکتر امیلی لیمینگ، کارشناس ارشد تغذیه نوشت: آب بیش از نیمی از وزن بدن را تشکیل می دهد، بنابراین بهتر است برای حفظ سلامت بدن، آب آن را تامین کنید. حتی کاهش اندک سطح آب بدن باعث سردرد، خشکی دهان و سرگیجه می شود و در دراز مدت ممکن است منجر به عفونت ادراری و سنگ کلیه شود.
وی افزود: قانون هشت لیوان آب در روز اعتبار علمی ندارد. به طور کلی خود بدن به خوبی به ما می گوید که آیا به آب بیشتری نیاز دارد یا خیر.
به گفته دکتر لیمینگ، نیاز به نوشیدن آب از فردی به فرد دیگر متفاوت است و به عواملی مانند دما و فعالیت بستگی دارد. با افزایش سن، احساس تشنگی کاهش می یابد و خطر کم آبی بدن افزایش می یابد، بنابراین بهتر است به طور منظم آب بنوشید.
این کارشناس همچنین برخی از فواید آب آشامیدنی مورد بحث را بررسی کرده است که به آنها می پردازیم.
آب یا مایعات دیگر
دکتر لیمینگ معتقد است که آبرسانی به بدن فقط به معنای نوشیدن آب نیست. بلکه آب، چای، قهوه و … همه مایعاتی هستند که به بدن می دهید. اگرچه کافئین موجود در چای و قهوه کمی ادرار آور است، اما مقدار آن به قدری کم است که مانع هیدراتاسیون نمی شود. همچنین خوردن غذا حدود 20 تا 30 درصد آب مورد نیاز بدن را تامین می کند.
قدرت ذهن
به گفته دکتر لیمینگ، حتی کم آبی خفیف می تواند به طور موقت بر عملکرد مغز تأثیر بگذارد و تمرکز و حل مسئله را دشوار کند. وی افزود: با توجه به میزان تشنگی و مشاهده رنگ ادرار متوجه می شوید که آیا بدنتان به آب بیشتری نیاز دارد یا خیر. وقتی ادرار آب کافی داشته باشد رنگ آن لیمویی کم رنگ است و اگر مانند آب سیب غلیظ باشد نشان می دهد که باید آب بیشتری بنوشید.
رفع یبوست
دکتر لیمینگ معتقد است که کم آبی یکی از شایع ترین علل یبوست است: آب در قسمت پایین روده دوباره جذب می شود تا آب بدن را تامین کند که باعث سفت شدن مدفوع می شود.
با این حال، نوشیدن بیش از حد آب، روده کوچک شما را تقویت نمی کند، زیرا به گفته دکتر لیمینگ، بدن آب اضافی را خارج می کند.
پوست نرم
دکتر آنجلیا ماتو، مشاور پوست می گوید: رژیم غذایی که برای سلامت کلی بدن مفید است برای پوست نیز مفید است، بنابراین نوشیدن آب کافی برای پوست مفید است. اما نباید زیاد آب بنوشید.
به گفته دکتر ماتو، بیشتر آسیب های پوستی ناشی از قرار گرفتن در معرض نور خورشید و ژنتیک است، بنابراین بعید است که نوشیدن آب تاثیر قابل توجهی در جلوگیری از پیری زودرس داشته باشد.
او می گوید به جای نوشیدن بیش از حد آب، از ضد آفتاب مناسب برای بهبود پوست خود استفاده کنید.
کاهش سایز بدن
دلیل کاهش وزن با نوشیدن آب این است: اولاً تشنگی را با گرسنگی اشتباه می گیریم (بنابراین نوشیدن آب از پرخوری جلوگیری می کند) و ثانیاً نوشیدن یک لیوان آب قبل از غذا از پرخوری جلوگیری می کند.
دکتر سیرا حمید، مشاور غدد و دیابت با اشاره به اینکه هر دوی این نکات گمراه کننده است، تصریح کرد: مسیرهای گرسنگی و تشنگی در مغز کاملا متفاوت است. بنابراین، هیچ توضیح بیولوژیکی معتبری برای اشتباه گرفتن تشنگی با گرسنگی وجود ندارد.
وی در ادامه گفت: آب فضای کمتری برای غذا باقی می گذارد، این امر ممکن است در کوتاه مدت موثر باشد اما نیاز بدن به سوخت گیری را برطرف نمی کند و بنابراین احتمال دارد فرد دوباره احساس گرسنگی کند.
او میگوید هیدراته ماندن «احتمالاً تا حدی» برای کاهش وزن مؤثر است: کمآبی بدن ما را خسته میکند، که باعث میشود هوس شیرینیها کنیم. آب برای واکنش های بیوشیمیایی مرتبط با کاهش وزن، مانند تجزیه چربی، ضروری است.
تلگراف با اشاره به اینکه احتباس آب ممکن است در نتیجه کم آبی باشد، به نقل از دکتر حمید می گوید: این امر به طور موقت از کاهش وزن جلوگیری می کند. او به بیماران خود جدا از بررسی رنگ ادرار توصیه می کند که مراقب باشند دهان و لب های خود را خشک نکنند و احساس تشنگی نکنند.
سلامت اعضای بدن
جودی استاکی، متخصص تغذیه توضیح می دهد: در داخل سلول های بدن پروتئین هایی وجود دارد که از اسیدهای آمینه تشکیل شده اند. هنگامی که بدن کم آب می شود، این سلول پروتئین ها را به قطعات کوچک اسیدهای آمینه تبدیل می کند، بنابراین غلظت داخل سلول افزایش می یابد و شیب اسمزی ایجاد می کند و آب به سلول باز می گردد و به حفظ آب در داخل سلول کمک می کند. وقتی بدن آب کافی داشته باشد، سلول مجبور به انجام این کار نمی شود و از این قسمت ها برای ساخت پروتئین، محافظت از اندام ها و حفظ حجم خون استفاده می کند. این تنها یک مثال از اهمیت آبرسانی به بدن است.
او همچنین قاعده «هشت لیوان» در روز را رد می کند و بر اساس تحقیقات خود می گوید بین یک تا دو لیتر آب ساده برای بدن کافی است.
به گزارش ایندیپندنت، وی همچنین درباره تفاوت آب آشامیدنی با سایر مایعات گفت که غلظت ذرات شیمیایی در بیشتر نوشیدنی ها بیشتر از خون است. غلظت خون سالم بین 285 تا 295 میلی مول بر کیلوگرم است. غلظت آب سیب حدود 736 و نوشابه 493 است. بنابراین وقتی این مایعات را می نوشید بدن شما باید برای هیدراته ماندن سخت تر کار کند. به گفته دکتر استوکی، آب باید به روده ها برود تا نوشیدنی رقیق شود تا بدن بتواند آن را جذب کند.