آشنایی با علائم اوتیسم و راه های درمان آن
- شناسه خبر: 22605
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۸ تیر ۱۴۰۲ ساعت ۰۹:۴۵
- نویسنده: دکتر نیوز
اوتیسم یک اختلال عصبی توسعهای است که تأثیری بر تعامل اجتماعی، زبان و رفتار افراد دارد. این اختلال از کودکی شروع میشود و تأثیری بر توانایی فرد در ارتباط با دیگران، ایجاد ارتباطات اجتماعی معمول، و درک و تفسیر علائم غیرکلامی دارد. برخی از علائم اوتیسم شامل موارد زیر هستند:
- مشکلات در ارتباطات اجتماعی: افراد مبتلا به اوتیسم ممکن است مشکل در برقراری ارتباطات اجتماعی داشته باشند. آنها ممکن است مشکل در برقراری چشمی، تعامل اجتماعی و تفهیم عاطفی داشته باشند.
- محدودیت در زبان و ارتباط کلامی: برخی از افراد با اوتیسم مشکل در توسعه زبان دارند و نمیتوانند بهصورت مناسب با دیگران صحبت کنند یا مکالمه کنند. آنها ممکن است به جای استفاده از زبان، از کلمات یا جملات تکراری و محدود استفاده کنند.
- علاقههای محدود و تکراری: افراد مبتلا به اوتیسم ممکن است به فعالیتها یا علایق خاص تکیه کنند و نتوانند به تنوع زیادی از فعالیتها و موضوعات علاقه نشان دهند. آنها ممکن است تمایل داشته باشند فعالیتها را تکرار کنند و به زمانبندی منظم و عادی تکیه کنند.
- انعکاسهای حسی: برخی از افراد با اوتیسم ممکن است حساسیتهای حسی داشته باشند و به علائم مختلفی مانند نور شدید، صداهای بلند، بوهای قوی و… واکنش نشان دهند.
- عدم توانایی در تشخیص علائم اجتماعی غیرکلامی: ممکن است افراد مبتلا به اوتیسم برای تشخیص علائم غیرکلامی مانند اندازهگیری چشمی، ابرازات صورت، اشارات بدنی و… مشکل داشته باشند.
بهطور کلی، این علائم ممکن است در میزان و شدت در افراد مختلف با اوتیسم مشاهده شوند. تشخیص دقیق و مداوای مناسب اوتیسم بهوسیلهی گروه متخصصین حرفهای و پزشکی، از جمله گفتار درمانگران، روانشناسان، و پزشکان نورولوژی ممکن است.
گفتار درمانی میتواند در بهبود و تسهیل مهارتهای گفتاری و زبانی افراد مبتلا به اوتیسم مؤثر باشد. اوتیسم یک اختلال عصبی توسعهای است که تأثیری بر تعامل اجتماعی، زبان و رفتار افراد دارد. افراد مبتلا به اوتیسم ممکن است مشکلاتی در زبان و گفتار داشته باشند که میتواند تأثیری بر تواناییهای ارتباطی و اجتماعی آنها بگذارد.
گفتار درمانی به وسیلهی تمرینات گفتاری و زبانی، ارتقاء ارتباطات زبانی و اجتماعی، تواناییهای ارتباط کلامی و بهبود مهارتهای گفتاری افراد با اوتیسم را تسهیل میکند. این تمرینات میتوانند به توسعهی تواناییهای مختلف زبانی اعم از تلفظ، فهم مطلب، استفاده از جملات کامل، تواناییهای ارتباطی، و دانش واژگانی کمک کنند.
از جمله فنون و تمریناتی که در گفتار درمانی برای افراد با اوتیسم استفاده میشوند عبارتند از:
تمرینات تلفظ و تقویت عضلات دهانی
تمرینات برای تقویت مهارتهای شنیداری
تمرینات برای تقویت مهارتهای کلامی و نموداری
تمرینات تقویت تواناییهای ارتباط کلامی و توجه به صحبتهای دیگران
تمرینات برای افزایش دایرهی واژگان
استفاده از فنون ارتباطی غیرکلامی مثل نمادها و اشارات
به همراه تمرینات گفتار درمانی، معمولاً تمرینات توانبخشیهای دیگری مانند تراپیهای حرکتی، تراپیهای شناختی، و تراپیهای تحلیل رفتاری نیز میتواند در بهبود توانمندیها و کیفیت زندگی افراد مبتلا به اوتیسم تأثیرگذار باشد.
مهم است تمرینات گفتار درمانی بهصورت منظم و تحت نظر حرفهای انجام شوند و همراه با حمایتهای دیگر، از جمله حمایتهای خانوادگی، صورت بگیرد. همچنین، هر فرد با اوتیسم ممکن است نیازهای مختص به خود را داشته باشد.
تمرینات تلفظ و تقویت عضلات دهانی میتوانند به بهبود مهارتهای گفتاری افراد کمک کنند. این تمرینات به تقویت عضلات دهانی، تنظیم حرکات دهان و زبان و بهبود تلفظ کلمات و صداها کمک میکنند. این تمرینات به طور کلی برای افرادی که مشکل در تلفظ صداها دارند، مفید هستند. در زیر چند نمونه از تمرینات تلفظ و تقویت عضلات دهانی آورده شده است:
- ۱. تمرین تنظیم حرکات دهانی (Oral Motor Exercises):
باد دادن به بالون: این تمرین میتواند به تقویت عضلات دهانی کمک کند. فرد باید هوای موجود در دهان را درون بالون فشار دهد تا آن را باد کند.
پوستکندن: با کمک زبان، فرد باید قادر باشد انتهای پوستکندهایی را که در دهان قرار دارد را بچسباند و جدا کند.
- ۲. تمرین تقویت عضلات لب و دهان (Oral Strengthening Exercises):
مکیدن آبنبات یا مواد لبنی: مکیدن موادی مانند آبنبات، پنیر یا ماست کمک به تقویت عضلات دهانی میکند.
کار با میخک: فرد میتواند میخک یا ساقهی کاغذ را در دهان خود قرار داده و به سمت بالا و پایین بردارد تا عضلات دهان تقویت شوند.
- ۳. تمرین تلفظ کلمات و صداها:
تمرینهای تلفظ صداها: میتوان از تمرینهای تلفظ صداهای مختلف مانند /p/، /t/، /k/، /s/، /sh/ و … برای تقویت تلفظ استفاده کرد.
تمرین تلفظ کلمات: با تمرین تلفظ کلمات و جملات مختلف، فرد میتواند تلفظ خود را بهبود بخشد.
مهم است تمرینات تلفظ و تقویت عضلات دهانی توسط حرفهای متخصص انجام شوند و با توجه به نیازها و مشکلات هر فرد ساخته شوند. همچنین، برای برخورداری از نتیجه مطلوب، تمرینات باید به صورت منظم و مستمر انجام شوند. درمانگران گفتار درمانگر میتوانند برنامههای تمرینی مناسبی را برای بهبود تلفظ و تقویت عضلات دهانی فرد تدوین کنند.