تشخیص انحراف پای نوزاد از حالت طبیعی
- شناسه خبر: 25576
- تاریخ و زمان ارسال: ۵ مهر ۱۴۰۲ ساعت ۱۱:۳۷
- نویسنده: دکتر نیوز
انحراف پای نوزاد یکی از شایع ترین عارضه هایی است که اکثر والدین با آن درگیر هستند. این انحراف به شکل های مختلفی ممکن است رخ دهد، از جمله آن ها می توان به زانو ضربدری، زانوی پرانتزی، کف پای صاف و انحراف پنجه به داخل اشاره کرد.
البته در بیشتر موارد این فرایند مربوط به رشد طبیعی کودک می باشد، اما اگر هر یک از آن ها ادامه دار شود خطرناک است و سبب مشکل در راه رفتن کودک و آسیب های بیشتر در آینده خواهد شد. بنابراین مراجعه نزد پزشک ضروری خواهد بود و باید برای کنترل علائم و پیشگیری از عود آن اقدام شود.
در این مقاله قصد داریم تا به صورت کامل بررسی کنیم که چگونه می توان تشخیص داد انحراف پای نوزاد طبیعی نیست و نیاز به درمان دارد. بنابراین اگر شما نیز نگران این موضوع در کودک خود هستید توصیه می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
انواع دلایل انحراف پای کودک
اغلب کودکان تا قبل از ده سالگی با انواع مختلفی از انحراف پا و بدشکلی روبرو می شوند. این موضوع می توان مربوط به نوع قرارگیری جنین در شکم مادر باشد که البته در این شرایط با افزایش سن به حالت طبیعی بازمی گردد و جایی برای نگرانی نیست.
موارد متعددی سبب بروز انحراف پای کودکان می شود، در ادامه هر یک از آن ها را بررسی می کنیم و می بینیم که علائم آن ها چیست و چه زمان شما باید برای درمان نزد فوق تخصص ارتوپد کودکان در تهران مراجعه کنید.
زانوی پرانتزی
یکی از دلایل انحراف پای کودکان مربوط به فاصله گرفتن زانو ها از هم می باشد که در اصطلاح پزشکی به نام پای پرانتزی یا ژنوواروم شناخته می شود. در طی این عارضه در زمان قرار گیری نوزاد و زمانی که پاها در کنار هم قرار دارد، مچ پاها به هم چسبیده است و زانو از هم فاصله دارد.
البته که تمامی کودکان در بدو تولد به درجات مختلفی از این عارضه دچار هستند و به تدریج زمانی که شروع به راه رفتن می کنند خود به خود برطرف می شود.
ام اگر پرانتزی بودن پای کودک تا پس از سه سالگی همچنان ادامه داشته باشید، لازم است که برای درمان نزد متخصص ارتوپدی مراجعه نمایید. در این شرایط این عارضه دیگر طبیعی نیست و ممکن است به بیماری های زمینه ای دیگری از جمله بلانت مربوط باشد.
از عوامل دیگری که سبب بروز پای پرانتزی می شوند می توان به بیماری راشیتیسم، عفونت استخوان، آسیب به صفحات رشد استخوانی و ایجاد ضایعات خوش خیم استخوانی (دیسپلازی استخوانی) نیز اشاره کرد. به جهت تشخیص علت حتما باید به کلینیک های مربوطه مراجعه کنید تا با معاینه کودک بررسی های لازم انجام شود.
زانوی ضربدری
یکی دیگر از شایع ترین دلایل انحراف پای کودک زانوی ضربدری است، کودکانی که به این آسیب مبتلا هستند در هنگام ایستادن زانوی آن ها به هم چسبیده می شود و مچ پا ها از هم فاصله دارند.
کودکانی که به زانوی ضربدری دچار هستند در حین راه رفتن پای خود را با فاصله از هم قرار می دهند، البته که پای ضربدری یک روند طبیعی از رشد کودک می باشد. به این صورت که از 18 ماهگی تا 2 سالگی پای کودکان حالت ضربدری دارد. این حالت نهایت تا سن 3 الی 4 سالگی ادامه دارد و پس از آن پاها به حالت طبیعی بازمی گردد و صاف می شوند.
اما اگر این عارضه شدت یابد و به خودی خود برطرف نشود، اختلال در پاها باید رسیدگی شده و درمان شود. زیرا ممکن است مربوط به مشکلات زمینه ای دیگری از جمله مشکلات عضلهای (مثل کوتاه بودن عضله چهار سر ران)، صافی کف پا، راشیتیسم یا نرمی استخوان و افزایش وزن باشد.
همچنین اگر پای ضربدری در کودک درمان نشود عوارض متعددی به همراه خواهد داشت که شامل تغییر در نحوه راه رفتن (لنگش)، خشکی مفصل، کوتاهی قد و درد در ناحیه باسن، قوزک و کف پا از جمله این مشکلات به شمار میروند. افزایش خطر ابتلا به آرتروز می باشد.
راهکار های مختلفی برای درمان وجود دارد که با مراجعه نزد کلینک ارتوپدی بر حسب شدت عارضه روش هایی مثل کفش طبی، بریس زانو، تمرینات ورزشی، فیزیوتراپی و جراحی را پیشنهاد می دهند.
چرخش پنجه پا به داخل (متاتارسوس ارکتوس)
در حالت طبیعی پنجه پا رو به جلو و مستقیم قرار دارد، اما در برخی شرایط به دلایل مختلف در حالت هایی مثل ایستادن، راه رفتن یا دویدن به سمت داخل منحرف می شود. متاتارسوس یک عارضه مادرزادی است که هر هزار کودک یک نفر به آن درگیر می شود.
اصلی ترین دلیل بروز آن مربوط به وضعیت قرارگیری جنین در شکم مادر یا کم بودن میزان مایع آمنیوتیک در رحم مادر می باشد. انحراف پای کودک اگر به دلیل چرخش پنجه باشد معمولا خود به خود درمان می شود.
اما اگر می خواهید به روند درمان سرعت ببخشید می توانید از روش هایی مثل پوشیدن کفش مخصوص، نرمش های کششی و گچ گیری استفاده کنید و به ندرت به جراحی نیاز خواهید داشت.
چرخش ساق پا به داخل (تورشن تیبیا)
از دیگر دلایل انحراف پای کودک می توان به چرخش استخوان ساق پا اشاره کرد. این چرخش معمولا در کودکان در سن دو سالگی وجود دارد و نهایت تا سن 9 الی 10 سالی درمان می شود.
تشخیص این انحراف کمی سخت است، زیرا در بدو تولد مشخص نیست و با راه رفتن کودک مشخص می شود، چرخش این استخوان انحراف داخلی پنجه را در پی دارد که موجب می شود در نمای ظاهری پای کودک دچار انحراف شود.
البته که نیاز است بلافاصله پس از نمایان شدن علائم برای بررسی های بیشتر نزد پزشک متخصص مراجعه نمایید، زیرا چرخش ادامه دار و طولانی مشکلات زیادی برای راه رفتن کودک ایجاد می کند.
اگر این عارضه به خودی خود درمان نشود، تنها راه درمان استفاده از جراحی است، در طی عمل استئوتومی بخش بالایی استخوان مچ را میشکنند و در ادامه پا به حالت طبیعی خود بازمیگردد و توسط پیچ و پلاک محکم می شود.
چرخش استخوان ران به داخل (آنته ورژن ران)
این نوع انحراف موجب چرخش زانو و مچ پا نیز می شود. این عارضه معمولا با چرخش کمتر از 40 درجه از بدو تولد وجود دارد. البته این مقدار با افزایش سن به زیر 15 درجه کاهش مییابد. برای شدت بالای چرخش و اختلال در راه رفتن درمان پزشکی ضرورت پیدا می کند.
چگونه می توان انحراف پای نوزاد را تشخیص داد؟
تا اینا در خصوص تمامی مواردی که ممکن است سبب انحراف پای نوزاد شود صحبت کردیم و توضیح دادیم که هر یک از این موارد تا چه سنی طبیعی می باشد و از چه سنی به بعد باید برای درمان اقدام کنید. اما در خصوص چگونگی تشخیص آن ها نمی توان راه حل ثابتی را عنوان کرد.
والدین باید هر زمان که متوجه غیر طبیعی بودن پای نوزاد شدند برای بررسی های بییشتر و تشخیص دقیق نزد متخصص ارتوپد کودکان مراجعه کنند، ارتوپد اطفال پاهای کودک را بررسی می کند و آزمایش های لازم را انجام می دهد و در نهایت علت دقیق انحراف پای نوزاد مشخص می شود. بنابراین والدین نمی توانند به تنهایی این علت را تشخیص دهند و حتما باید نزد پزشک مربوطه مراجعه کنند.
علت انحراف پای نوزاد چیست؟
همان طور که مطالعه کردید انحراف پای نوزاد دلایل متنوعی دارد، به جهت مشخص شدن علت باید تشخیص داد که انحراف از چه نوعی است، اما به طور کلی عوامل زیر در بروز انحراف پای نوازد موثر هستند:
-
عوامل وراثتی و ژنتیکی
-
تغذیه نامناسب مادر در دوران بارداری و شیردهی
-
کشیدن سیگار و مصرف مواد مخدر در زمان بارداری
-
بیماریهای زمینهای مانند دیابت یا تیروئید
-
استفاده از برخی داروهای شیمیایی که وارد خون مادر میشوند.
-
عدم تغذیه مناسب نوزاد
-
کمبود شدید ویتامین در بدن کودک
-
عادات نادرست راه رفتن
-
چرخاندن پاهای نوزاد و ماساژ اشتباه
-
رشد و بلوغ
-
روش های نادرست طب سنتی برای درمان اختلالات ساق پا نوزاد
-
عفونت ها و ویروس های داخلی در ناحیه لگن
-
وجود تومور یا انواع سرطان استخوان
-
عدم شکل گیری مناسب ستون فقرات کودک در جنینی.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با تشخیص انحراف پای نوزاد از حالت طبیعی و دلایل بروز انحراف آشنا کنیم. دقت داشته باشید که اگرچه انحراف پای نوزادان تا سنین 3 سالگی طبیعی است اما بهتر است برای تشخیص دقیق تر و جلوگیری از عواقب نزد پزشک ارتوپدی مراجعه نمایید تا وضعیت کودک تحت نظر باشد و از روند رشد جلوگیری شود.
امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد.