مرکز فیبرو اسکن کبدی کلینیک گوارش سپید
- شناسه خبر: 30709
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۹ دی ۱۴۰۲ ساعت ۱۲:۱۱
- نویسنده: دکتر نیوز
دستگاه فیبرواسکن، یک تجهیزات تصویربرداری پزشکی است که برای انجام فیبرواسکن کبد استفاده میشود. فیبرواسکن کبد معمولاً برای تشخیص آسیبهای مختلف کبد، از جمله سیروز کبد، فیبروز کبد، یا غیره، به کار میرود. این روش به عنوان یک جایگزین غیر تهاجمی به برخی از روشهای دیگر مورد استفاده در ارزیابی کبد تبدیل شده است.
FibroScan (Echosens)
یکی از دستگاههای معروف فیبرواسکن است. از امواج الاستوگرافی (موجودریزی امواج صوتی) برای اندازهگیری سختی بافت کبد استفاده میکند.
( انجام فیبرو اسکن کبدی در کلینیک گوارش سپید غرب تهران )
این دستگاهها معمولاً با استفاده از تکنولوژیهای الاستوگرافی یا امواج لرزاننده، اطلاعات مربوط به سختی بافت کبد را اندازهگیری کرده و نتایج را به صورت تصاویر یا ارقام نمایش میدهند.
دستگاه فیبرو اسکن موجود در کلینیک سپید جزو مدرن ترین و پیشرفته ترین دستگاه ها می باشد که انجام فیبرو اسکن تحت نظارت مستقیم دکتر فوق تخصص گوارش انجام میشود.
فیبرو اسکن چیست؟
فیبرواسکن کبد یک روش تصویربرداری پزشکی است که برای ارزیابی بافت کبد و شناسایی تغییرات در آن استفاده میشود. این روش به جای استفاده از تصاویر رادیولوژیک مانند سونوگرافی یا تصاویر CT ( توموگرافی کامپیوتری) از امواج فشرده نموده و تصاویر سهبعدی از بافت کبد ایجاد میکند.
در فیبرواسکن کبد، یک لوزه خاص به پوست فرد مورد بررسی قرار میگیرد و امواج صوتی به کمک یک سوند به کبد ارسال میشود. با ارسال این امواج، واکنشهای صوتی در بافت کبد ایجاد میشود و اطلاعات مربوط به سختی و الاستیسیته بافت کبد جمعآوری میشود. این اطلاعات سپس توسط دستگاه به تصاویر و اطلاعات کمی تبدیل میشوند.
کاربرد فیبرو اسکن چیست؟
فیبرواسکن کبد معمولاً برای تشخیص آسیبهای مختلف کبد، از جمله سیروز کبد، فیبروز کبد، یا غیره، به کار میرود. این روش به عنوان یک جایگزین غیر تهاجمی به برخی از روشهای دیگر مورد استفاده در ارزیابی کبد تبدیل شده است، اما هر روشی دارای مزایا و محدودیتهای خود است و تصمیم در مورد استفاده از هر یک بستگی به شرایط مربوط به بیمار و نیازهای پزشک دارد.
( اهمیت و مزایای انجام فیبرو اسکن )
مزایای فیبرو اسکن کبد:
استفاده از فیبرواسکن کبد دارای مزایا و امتیازات متعددی است که آن را به یک روش مفید برای ارزیابی بافت کبد تبدیل کرده است. در زیر، مزایای این روش ذکر شدهاند:
1. غیرتهاجمی و بیخطر:
فیبرواسکن یک روش غیرتهاجمی است، به این معنا که برای انجام آن نیازی به برش یا تزریق مواد نیست. این ویژگی باعث میشود که این روش برای بیماران مناسبتر باشد و خطرهای مربوط به روشهای تصویربرداری تهاجمی را کاهش دهد.
2. سرعت بالا:
فیبرواسکن به سرعت نتایج میرسد. فرآیند انجام این تست معمولاً تنها چند دقیقه به طول میانجامد، که این امر برای بیماران و پزشکان مزیتی مهم به حساب میآورد.
3. دقت نسبتاً خوب:
در تشخیص برخی از حالات مختلف کبدی مانند سیروز یا فیبروز، فیبرواسکن نتایج نسبتاً دقیقی ارائه میدهد. البته، دقت این روش بر اساس شرایط مختلف بیمار و تجهیزات مورد استفاده ممکن است متغیر باشد.
4. تکنیک آسان و قابل تکرار:
اجرای فیبرواسکن نسبت به برخی روشهای دیگر تصویربرداری کبد، نسبتاً ساده و قابل تکرار است.
5. انجام در محل:
این روش به طور معمول در کلینیکها و مراکز پزشکی قابل انجام است، بدون نیاز به ورود به بخش جراحی یا بستری.
هرچند که فیبرواسکن برخی مزایای مهم دارد، اما همچنین ممکن است در برخی شرایط نتواسته نتایج دقیقی ارائه دهد، و در این صورت نیاز به استفاده از روشهای تصویربرداری دقیقتر مانند MRI یا تصاویر CT وجود داشته باشد.
چه افرادی باید تحت بررسی با دستگاه فیبرو اسکن قرار گیرند:
در کلینیک گوارش سپید برای افرادی که در معرض خطر بیماریهای کبد یا علائم مشکوک به مشکلات کبد هستند، توصیه می شود. زیرا اهمیت انجام فیبرو اسکن این است که به ارزیابی بافت کبد و تشخیص مشکلات مرتبط با آن کمک میکند. افراد زیر ممکن است نیاز به تحت بررسی قرار گیرند:
1. افراد با علائم مشکوک به مشکلات کبد:
اگر شما علائمی مانند درد یا ناراحتی در ناحیه کبد، تغییر در رنگ ادرار یا مدفوع، زردی پوست یا چشمان، خستگی مداوم، یا سایر علائم مشکوک به مشکلات کبد دارید، پزشک ممکن است شما را به فیبرواسکن ارجاع دهد.
2. افراد با عوامل خطر برای بیماری کبد:
افرادی که عوامل خطری مانند مصرف زیاد الکل، افراد مبتلا به دیابت، چاقی، یا افرادی که با عوامل عفونی مثل ویروسهای هپاتیت در تماس بودهاند، ممکن است نیاز به بررسی کبد داشته باشند.
3. افراد با سونوگرافی یا تصاویر CT نرمال، اما شکایات مشکوک:
در برخی موارد، تصاویر سونوگرافی یا تصاویر CT ممکن است نتایج طبیعی نشان دهند، اما در صورت وجود شکایات مشکوک به مشکلات کبد، فیبرواسکن ممکن است به عنوان یک روش تکمیلی مورد استفاده قرار گیرد.
4. افراد مبتلا به بیماریهای کبد مزمن:
برخی از بیماریهای کبد مانند سیروز یا فیبروز ممکن است نیاز به مانیتورینگ مداوم با استفاده از فیبرواسکن داشته باشند تا تغییرات در وضعیت کبد آنها را ارزیابی کنند.
5. بیماران مبتلا به هپاتیت B یا:
C افراد مبتلا به ویروسهای هپاتیت B یا C ممکن است در مانیتورینگ تغییرات کبد خود نیاز به فیبرواسکن داشته باشند.
6. بیماران تحت درمان ضدویروسی برای هپاتیت:
افرادی که تحت درمان ضدویروسی برای هپاتیت قرار دارند، نیاز به مانیتورینگ دقیق تر وضعیت کبد خود دارند.
7. اشخاص با سابقه مصرف مواد مخدر:
افرادی که سابقه مصرف مواد مخدر را دارند ممکن است به عنوان یک گروه خطر احتمالی برای مشکلات کبد محسوب شوند.
8. بیماران با چاقی یا دیابت:
افراد مبتلا به چاقی یا دیابت نیز ممکن است در معرض خطر بیشتری برای مشکلات کبد قرار داشته باشند و به این دلیل نیاز به ارزیابی کبد با استفاده از فیبرواسکن داشته باشند.
آمادگی قبل از انجام فیبرو اسکن چیست؟
آمادگی قبل از انجام فیبرواسکن (FibroScan) ممکن است به پیشگیری از تداخل در نتایج و دقت تست کمک کند. در زیر تعدادی از نکاتی که ممکن است به شما توصیه شود را آوردهام:
1. گزارش در مورد بیماریها و داروها: به پزشک خود اطلاع دهید در مورد هر گونه بیماری مزمن، داروهایی که در حال مصرف هستید، همچنین هرگونه حساسیت یا علائم و نشانی که ممکن است در ارتباط با مشکلات کبد باشد.
2. خالی معده: معمولاً نیازی به خالی کردن معده برای انجام فیبرواسکن نیست. اما بهتر است قبل از تست هیچ غذای سنگین یا چربی مصرف نکنید.
3. ابتکار در سؤالات: اگر سؤالاتی در مورد فرآیند یا نحوه انجام فیبرواسکن دارید، از پزشک یا کادر پزشکی سوال کنید. اطلاعات بیشتر در مورد تست و چگونگی آمادگی به شما اعلام خواهد شد.
4. عدم مصرف الکل قبل از تست: الکل میتواند تأثیری بر نتایج فیبرواسکن داشته باشد. بنابراین، پیشنهاد میشود که حداقل ۲۴ ساعت قبل از انجام تست، مصرف الکل خود را محدود کنید.
5. عدم مصرف داروهای خاص: اگر داروهای خاصی مصرف میکنید، اطمینان حاصل کنید که پزشک شما از این مسئله مطلع است. برخی از داروها ممکن است تأثیری بر نتایج فیبرواسکن داشته باشند.
6. برقراری ارتباط با پزشک: در صورتی که سوالات یا نگرانیهایی دارید، قبل از انجام تست با پزشک خود تماس بگیرید و همه اطلاعات مرتبط را با او به اشتراک بگذارید.
تفسیر آزمایش فیبرواسکن کبد
تفسیر نتایج آزمایش فیبرواسکن کبد معمولاً توسط پزشک شما یا متخصص کبد انجام میشود. نتایج این آزمایش به شدت به میزان الاستیسیته (سختی) بافت کبد شما مرتبط هستند و میتوانند نشان دهنده وضعیت کبد شما باشند. در اینجا چند نکته کلی در مورد تفسیر نتایج فیبرواسکن کبد آورده شدهاند:
1. مقدار Elastographyسختی :
نتایج اصلی فیبرواسکن معمولاً با واحد “کیلوپاسکال” یا “کیلوپاسکال بر ثانیه” (kPa) اعلام میشود. مقدار سختی بافت کبد نشاندهنده میزان فیبروز (تشکیل بافت نسجی) در کبد است. مقادیر کمتر به عنوان نرم تفسیر میشوند، در حالی که مقادیر بیشتر به عنوان سخت تفسیر میشوند.
2. میزان فیبروز و سیروز: نتایج معمولاً با دستهبندیهایی از F0 تا F4 نمایش داده میشوند. مراحل از F0 تا F4 به ترتیب به میزان کمترین به بیشترین فیبروز و سختی اطلاق میشوند. به عنوان مثال، F0 نشاندهنده نبود فیبروز است، در حالی که F4 به سیروز کبد اشاره دارد.
3. نتایج مرتبط با زندهمانی (LSM)
برخی از دستگاهها نتایج به عنوان میزان زندهمانی (LSM) نمایش میدهند. مقادیر زندهمانی نیز با میزان فیبروز مرتبط هستند.
4. متغیرهای دیگر:
در بعضی از دستگاهها، ممکن است عوامل دیگری مانند IQR (انحراف میانه مقاطع) نیز نمایش داده شوند که برای ارزیابی قابلیت اطمینان نتایج استفاده میشوند.
انجام فیبرو اسکن کبدی در کلینیک گوارش سپید
تجویز انجام فیبرو اسکن کبدی در کلینیک گوارش سپید توسط بهترین پزشک فوق تخصص گوارش انجام می شود و دکتر فوق تخصص گوارش در کلینیک سپید علاوه بر تاریخچه پزشکی شما، نتایج سایر آزمایشات و تصاویر تشخیصی نیز را در نظر بگیرد تا تصمیم به انجام فیبرواسکن بگیرد.
تفسیر دقیق نتایج توسط پزشک یا متخصص کبد انجام می شود.
نتایج تنها یک جنبه از معادله هستند و برای تشخیص نهایی و تصمیمات درمانی، نیاز به ترکیب آن با سایر اطلاعات پزشکی، تصاویر تشخیصی و سوابق بالینی شما می باشد.
شماره تماس مشاوره رایگان :
۰۹۱۲۰۱۶۵۷۰۳
۰۲۱۸۸۵۹۶۳۲۵
۰۲۱۸۸۰۷۰۴۴۶
۰۲۱۸۸۰۹۰۵۸۳