اختلالات خواب شبانه روزی باعث مشکلات روانپزشکی میشود
- شناسه خبر: 31114
- تاریخ و زمان ارسال: ۱ اسفند ۱۴۰۲ ساعت ۰۹:۲۱
- نویسنده: دکتر نیوز
بر اساس یک بررسی جدید از شواهد تحقیقاتی اخیر، مشکلات مربوط به خواب و ساعت درونی بدن ما می تواند باعث تحریک یا بدتر شدن طیف وسیعی از اختلالات روانپزشکی شود.
این بررسی که در مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم (PNAS) منتشر شد، نشان میدهد که به دست آوردن درک بهتری از رابطه بین خواب، ریتمهای شبانهروزی و سلامت روان میتواند درمانهای جامع جدیدی را برای کاهش مشکلات سلامت روان باز کند. اختلالات خواب شبانه روزی در همه دسته از اختلالات روانپزشکی به جای استثنا قاعده است. اختلالات خواب، مانند بی خوابی، به خوبی در ایجاد و حفظ اختلالات روانپزشکی شناخته شده است، اما درک ما از اختلالات شبانه روزی عقب مانده است.
مهم است که بفهمیم این عوامل چگونه با هم تعامل دارند تا بتوانیم مداخلات شبانه روزی خواب را ایجاد و به کار ببریم که به نفع خواب و علائم سلامت روان بیماران است.”
یک تیم بین المللی از محققان دانشگاه ساوتهمپتون، کینگز کالج لندن، دانشگاه استنفورد و سایر موسسات شواهد اخیر را در مورد خواب و عوامل شبانه روزی با تمرکز بر نوجوانان و بزرگسالان جوان مبتلا به اختلالات روانپزشکی بررسی کردند. این زمانی است که افراد بیشتر در معرض خطر ابتلا به اختلالات سلامت روان هستند و احتمال بروز اختلال در خواب و ریتم شبانه روزی وجود دارد.
بی خوابی در افراد مبتلا به اختلالات سلامت روان نسبت به جمعیت عمومی شایع تر است – در دوره بهبودی، دوره های حاد و به ویژه در روان پریشی اولیه، که در آن مشکل در افتادن و به خواب رفتن بیش از نیمی از افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. حدود یک چهارم تا یک سوم افراد مبتلا به اختلالات خلقی هم بی خوابی و هم پرخوابی دارند، که در آن بیماران شب ها به سختی می خوابند، اما در طول روز خواب آلودتر هستند. نسبت مشابهی از افراد مبتلا به روان پریشی این ترکیب از اختلالات خواب را تجربه می کنند.
در همین حال، مطالعات اندکی که در مورد اختلالات ریتم شبانهروزی خواب و بیداری (CRSWD) انجام شده است، نشان میدهد که 32 درصد از بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی دیرتر از حد معمول به خواب میروند و بیدار میشوند (وضعیتی به نام اختلال فاز تاخیری خواب-بیداری). گزارش شده است که فرآیندهای ساعت بدن (مانند ریتمهای کورتیزول درونزا) در طول دورههای شیدایی هفت ساعت جلوتر و در مرحله افسردگی چهار تا پنج ساعت عقبتر انجام میشوند. زمان بندی پس از درمان موفقیت آمیز عادی می شود.
مکانیسم ها چیست؟
محققان مکانیسم های احتمالی پشت اختلالات خواب شبانه روزی در اختلالات روانپزشکی را بررسی کردند. در دوران نوجوانی، تغییرات فیزیولوژیکی در نحوه خوابیدن ما با تغییرات رفتاری مانند بیدار ماندن دیرتر، کمتر خوابیدن در شب های مدرسه و خوابیدن در آخر هفته ها ترکیب می شود.
دکتر نیکلاس مایر، از کینگز کالج لندن، که سرپرستی این بررسی را بر عهده داشت، گفت: «این تغییر در طول مدت و زمان خواب میتواند منجر به ناهماهنگی بین ساعت بدن و ریتم خواب و بیداری ما شود و خطر اختلالات خواب را افزایش دهد. پیامدهای نامطلوب سلامت روان».
دکتر رنسکه لوک، از دانشگاه استنفورد، که سرپرستی این بررسی را برعهده داشت، گفت: “هدف گذاشتن عوامل خطر خواب و شبانه روزی فرصتی برای توسعه اقدامات پیشگیرانه و درمان های جدید است. برخی از اینها ملاحظات سطح جمعیت هستند، مانند زمان مدرسه و روزهای کاری یا تغییرات در محیط ساخته شده برای بهینهسازی نوردهی. برخی دیگر مداخلات شخصیسازی شده با پارامترهای شبانهروزی فردی هستند.”
نشان داده شده است که درمان شناختی رفتاری برای بی خوابی (CBT-I) علائم اضطراب و افسردگی و همچنین علائم تروما را در افراد مبتلا به PTSD کاهش می دهد.
در افسردگی تک قطبی و دوقطبی، نور درمانی (در هنگام برخاستن در صبح) در مقایسه با دارونما مؤثر بود. استفاده از آن در ترکیب با دارو نیز مؤثرتر از استفاده از دارو به تنهایی بود. یافته های دیگر نشان می دهد که نور در درمان افسردگی پری ناتال موثر است.
زمان مصرف دارو، وعده های غذایی و ورزش نیز می تواند بر مراحل شبانه روزی تأثیر بگذارد. مصرف ملاتونین در عصر می تواند به افراد مبتلا به اختلال فاز تاخیری خواب-بیداری کمک کند تا ساعت بدن خود را به سمت الگوی خواب معمولی تر تغییر دهند و ممکن است اثرات مفیدی در اختلالات روانپزشکی همراه داشته باشد. کار در شیفت شب می تواند بر سلامت روان تأثیر منفی بگذارد، اما خوردن در طول روز به جای شب می تواند کمک کند، تحقیقات نشان می دهد که غذا خوردن در روز از اختلال خلق و خو جلوگیری می کند.
این بررسی همچنین به مداخلات چند جزئی ابتکاری، مانند مداخله فرا تشخیصی برای خواب و اختلال عملکرد شبانهروزی (Trans-C) اشاره میکند. این ماژولهایی را ترکیب میکند که جنبههای مختلف خواب و ریتمهای شبانهروزی را در چارچوب سلامت خواب که برای طیف وسیعی از اختلالات سلامت روان اعمال میشود، ترکیب میکند.
دکتر Chellappa گفت: “تحقیقات روی سلامت روان در مجموع آماده است تا از پیشرفتهای خارقالعاده در علم خواب و شبانه روزی استفاده کند و آنها را به درک بهتر و درمان اختلالات روانپزشکی تبدیل کند.”