بیماری سیاه سرفه چیست؟ نحوه پیشگیری و درمان آن چگونه است؟
- شناسه خبر: 32494
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ساعت ۱۲:۱۰
- نویسنده: دکتر نیوز
بیماری عفونی و تنفسی که از طریق باکتری بوردتلا پرتوسیس ایجاد میشود را سیاه سرفه میگویند. این بیماری بسیار واگیردار است و بهویژه در نوزادان و کودکان نیاز به مراجعه فوری به پزشک متخصص دارد. واکسن سیاه سرفه یک روش موثر برای پیشگیری از این بیماری است. تزریق این واکسن بهویژه در کودکان و نوزادان اثربخشی بیشتری دارد. علائم سیاه سرفه شامل سرفههای شدید و مکرر، تب، آبریزش بینی و کبود شدن صورت هنگام سرفه میشود. این علائم بعد از دوره نهفتگی بیماری در فرد ظاهر میشوند، به همین دلیل در مراحل اولیه، دکتر ریه نیاز به تجویز تستهای مختلف برای تشخیص آن دارد. بعد از تشخیص نیز، درمان سیاه سرفه با استفاده از آنتیبیوتیکها میتواند باعث از بین رفتن عفونت و بهمرور بهبود بیماری شود.
سیاه سرفه چیست؟
سیاه سرفه، یک بیماری عفونی تنفسی است که توسط باکتری بوردتلا پرتوسیس ایجاد میشود. علائم سیاه سرفه شامل حملات شدید و پیدرپی سرفه است. این بیماری بهشدت مسری، اغلب از طریق تنفس و ترشحات بینی و حلق منتقل میشود. اگرچه واکسیناسیون بهطور قابلتوجهی شیوع این بیماری را کاهش داده است، اما همچنان میتواند خطرناک باشد.واکسیناسیون بهطور قابلتوجهی باعث کاهش شیوع این بیماری شده است، اما همچنان میتواند خطرناک باشد. تهدید این بیماری در نوزادان و کودکان خردسال جدیتر است. سیاه سرفه میتواند منجر به مشکلات تنفسی شدید، خستگی مفرط و در موارد نادر، مرگ شود. دوره نهفتگی این بیماری بین 8 تا 14 روز است و از 2 هفته قبل از شروع حملههای سرفه تا حدود 2 ماه نیز امکان انتقال آن وجود دارد.
آیا سیاه سرفه خطرناک است و میتواند باعث مرگ شود؟
سیاه سرفه معمولا از طریق هوا و با سرفه یا عطسه افراد آلوده قابل انتقال است. سیاه سرفه نوزادان و کودکان میتواند علائمی مانند سرفه کودکان از نوع شدید را به دنبال داشته باشد. شدت سرفهها گاهی اینقدر شدید است که باعث سیاه شدن صورت کودک میشود. بنابراین اگر فردی به خصوص کودکان و نوزادان به سیاه سرفه مبتلا شدند باید فوری به پزشک متخصص مراجعه کنید. مهمترین علل خطرناک بودن سیاه سرفه به سه عامل زیر بستگی دارد:
- عوارض جدی؛ سیاه سرفه میتواند عوارضی مانند عفونتهای ریوی، آسیب به دندهها، تشنج و در موارد شدید، حتی مرگ را به دنبال داشته باشد.
- خطر برای نوزادان؛ نوزادان به دلیل سیستم ایمنی ضعیفتر، بیشتر در معرض خطر عوارض شدید و مرگ ناشی از سیاه سرفه قرار دارند.
- انتقال آسان؛ این بیماری بسیار مسری است و بهسرعت در بین افراد، بهویژه در محیطهایی عمومی گسترش پیدا میکند.
- کاهش اثر ایمنی با گذشت زمان؛ ایمنی ایجادشده توسط واکسن سیاه سرفه ممکن است با گذشت زمان کاهش پیدا کند. بنابراین، افراد بزرگسال نیز در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند.
افراد بزرگسال با ابتلا به سیاه سرفه معمولا بدون بستری شدن در بیمارستان و تنها با دریافت دارو و استراحت کافی، بهبود پیدا میکنند. اما در رابطه با کودکان و نوزادان، این بیماری خطرناک است و در کودکان زیر یک سال معمولا منجر به بستری شدن در بیمارستان میشود.
سیاه سرفه کودکان چه علائمی دارد؟
همانطور که گفتیم، سیاه سرفه در کودکان میتواند بسیار خطرناک باشد. اطلاع از علائم بیماری سیاه سرفه کودکان میتواند در پیگیری روند درمان و طی کردن سریعتر دوره نقاهت آن بسیار موثر باشد.
- گاهی، آبریزش بینی بدون سرماخوردگی میتواند از علائم سیاه سرفه باشد.
- کیپ شدن بینی
- آبریزش بینی
- قرمزی چشم
- تب
- سرفه شدید و طولانی
- در برخی موارد، ترشحات مخاط بینی و دهان
- کبود شدن صورت هنگام سرفهکردن
علائم سیاه سرفه ابتدا به صورت خفیف بروز پیدا میکند و بعد از گذشت یک تا دو هفته تشدید میشود. دراینوضعیت، تجمع موکوس در مجاری تنفسی باعث سخت شدن فرایند نفس کشیدن خواهد شد. درنتیجه، سرفه کردن با شدت بیشتری ادامه پیدا میکند. این سرفهها و بهعبارت بهتر حملات سرفهای، میتوانند باعث بروز علائم زیر در بیمار شوند:
- استفراغ
- صورت کبود یا قرمز
- خستگی شدید
- خونریزی بینی
- خفگی یا آپنه خواب
- ایجاد صدای سوت هنگام نفس گرفتن بین سرفهها
عفونت باکتریایی عامل ایجاد سیاه سرفه کودکان میتواند باعث بروز خطرات جدی برای سلامتی شود. بنابراین، بهمحض بروز علائم، حتما باید به دکتر کودکان مراجعه کنید. تشخیص بهموقع این بیماری توسط دکتر اطفال یا ریه، در جلوگیری از تشدید علائم و عفونت بسیار موثر است.
تخصص ریه، یک تخصص پزشکیست که بر تشخیص و درمان شرایط پزشکی ریه و سیستم تنفسی تمرکز دارد. این شرایط پزشکی شامل آسم، ذاتالریه، سل، بیماری انسداد ریه و سرطان ریه میشوند. در تخصص ریه، برای استفاده از روشهای تشخیصی مانند تستهای عملکرد ریوی، برونکوسکوپی و انواع تستهای تصویربرداری آموزشهای لازم ارائه میشود.
بیماری سیاه سرفه چگونه منتقل میشود؟
سیاه سرفه معمولا از طریق هوا و به روشهای زیر از فردی به فرد دیگر انتقال پیدا میکند:
- تنفس؛ هنگام سرفه یا عطسه افراد مبتلا، قطرات بسیار ریزی حاوی باکتری بیماری سیاه سرفه در هوا منتشر میشود.
- استنشاق قطرات آلوده؛ افرادی که در مجاورت فرد بیمار قرار دارند با استنشاق این قطرات آلوده، به سیاه سرفه مبتلا میشوند.
- تماس مستقیم با ترشحات بینی و گلو؛ تماس مستقیم با ترشحات بینی و گلو فرد آلوده نیز میتواند منجر به انتقال این بیماری شود.
بنابراین در یک جمله و بهطورخلاصه میتوان گفت: سیاه سرفه از طریق هوا و بهخصوص هنگام سرفه یا عطسه فرد بیمار به افراد دیگر منتقل میشود.
ابتلا به سیاه سرفه چه عوارضی دارد؟
افراد بزرگسال درصورت ابتلا به سیاه سرفه معمولا با استراحت و دارو بهبود پیدا می کنند و کمتر دچار مشکل جدی می شوند. اما گاهی اوقات، ممکن است شدت بیماری زیاد باشد و باعث بروز عوارض زیر شود:
- کبودی یا شکستن دندهها
- فتق شکمی
- پاره شدن رگ های خونی دست یا چشم
اما این عوارض در کودکان و نوزادان با شدت بیشتری ظاهر میشود. ازجمله عوارض سیاه سرفه در نوزادان زیر 6 ماه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ذات الریه
- تشنج
- آسیب مغزی
- مشکلات تغذیه ای و کاهش وزن
- کمآبی بدن
- کندی یا توقف تنفس
- برونشکتازی ریه
یکی از مهمترین عوارض سیاه سرفه مرگ نوزادان است. این مسئله بهخصوص در نوزادان زیر 6 ماه اهمیت بالاتری دارد.
مصرف آنتیبیوتیک برای درمان سیاه سرفه
با تشخیص سیاه سرفه، بلافاصله درمان با آنتیبیوتیک شروع میشود. آنتیبیوتیکهای زیر بیشترین مورد استفاده را در درمان سیاه سرفه دارند:
- قرص آزیترومایسین
- شربت اریترومایسین
- کلاریترومایسین
آنتیبیوتیکها با از بین بردن باکتری عامل بیماری، به بهبود سریعتر و کاهش مدت زمان انتقال بیماری کمک میکنند. برای درمان نیز پزشک میتواند داروهای دیگری تجویز کند، زیرا آنتیبیوتیک تنها در از بین بردن باکتری و عفونت موثر است.
آیا با تزریق واکسن میتوان از سیاه سرفه پیشگیری کرد؟
تزریق واکسن سیاه سرفه یکی از موثرترین روشها برای پیشگیری از این بیماری است. واکسن سیاه سرفه به بدن کمک میکند تا آنتیبادیهایی تولید کند که با باکتری عامل این بیماری مبارزه میکنند. این واکسن معمولا با سایر واکسنهای ضروری ترکیب و به افراد در سنین پایین تزریق میشود. دوزهای یادآور این بیماری نیز در سنین بالاتر به ایمنی بیشتر در برابر سیاه سرفه کمک میکند. تزریق واکسن در گروههای پرخطر، افراد با سیستم ایمنی ضعیف و نوزادان اهمیت بسیار بالاتری دارد.
برای درمان سیاه سرفه به چه دکتری باید مراجعه کنیم؟
درمان سیاه سرفه با مراجعه به دکتر ریه و بررسی علائم و درصورتنیاز تجویز روشهای تشخیصی شروع میشود. علائم سیاه سرفه شامل سرفههای شدید و مکرر، تب، آبریزش بینی و کبود شدن صورت به هنگام سرفه است. همچنین، ممکن است صدای جیغ یا سوتمانندی در هنگام نفس کشیدن نیز ایجاد شود. پزشک برای تشخیص سیاه سرفه میتواند از کشت باکتریایی، PCR و تست سرولوژی کمک بگیرد. دکتر سیاه سرفه باتوجه به وضعیت بیمار، آنتی بیوتیکهای موثر را برای از بین بردن عفونت سیاه سرفه تجویز میکند.
دکتر کودکان وظیفه پیشگیری و درمان بیماریهای کودکان و ارائه مراقبتهای پیشگیرانه را بر عهده دارد. این متخصصان در زمینههای مختلفی از جمله بررسیهای دورهای سلامت کودک، مدیریت اختلالات رفتاری و یادگیری، تشخیص و درمان ناهنجاریهای مادرزادی، اختلالات خواب کودک، واکسیناسیون، ارزیابی وزن و قد کودک و ارائه رفتار درمانی برای کودکان فعالیت میکنند.
دکتر متخصص اطفال با انجام معاینات دورهای نوزاد به بررسی مراحل رشد و تکامل او پرداخته و همچنین مشاوره تغذیهای را برای تغذیه سالم و مناسب شیرخواران ارائه میدهد. همچنین این پزشکان مسئولیت بررسی و درمان اختلالات رشد، تاخیر رشد، مشکلات مرتبط با بلوغ و حفظ سلامت نوجوانان را نیز بر عهده دارند. مشاوره پزشکی برای کودکان و نوجوانان نیز بخشی از خدماتی است که توسط متخصصان اطفال ارائه میشود.
برگرفته از مجله سلامت دکتردکتر(https://drdr.ir/mag/ )