آزمایش SGOT چیست ؟ sgot در آزمایش خون به چه معناست
- شناسه خبر: 528
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۱ ساعت ۱۲:۵۰
- نویسنده: دکتر نیوز

آزمایش SGOT یک نوع آزمایش خون میباشد که مشکلات کبدی را به صورت دقیق مورد بررسی قرار میدهد و آنزیم قرار داشته در قلب، کبد و ماهیچهها را پیدا میکند. sgot در آزمایش خون ترانس آمیناز سرم گلوتامیک اوگزالواستیک را اندازه میگیرد.
sgot در آزمایش خون چیست ؟
دکتر متخصص از آزمایش SGOT برای تشخیص و آزمایش نارسایی کبد یا آسیب کبد استفاده میکند. اگر سلولهای کبد آسیبدیده باشند، SGOT وارد جریان خون میشود و میزان این آنزیم در خون بالا میرود. میتوان از این تست برای سنجیدن وضعیت و تست کبد افرادی استفاده کرد که از قبل دچار مشکلی نظیر هپاتیت C هستند که روی کبد تأثیر میگذارد.
نکته: توجه داشته باشید که AST در آزمایش خون مخفف آسپارتات آمینوتراسنفراز (Aspartate Aminotransferase) است. همچنین AST با نام SGOT (گلوتامیک اگزالواستیک ترانسآمیناز) نیز شناخته میشود.
sgot در چند ارگان بدن ازجمله کلیه، عضلات، قلب و مغز وجود دارد. اگر هر یک از این قسمتها دچار آسیب شود، میزان SGOT از حد طبیعی بالاتر میرود. بهطور مثال حین حملهی قلبی یا بروز آسیب به عضلات میزان آن افزایش پیدا میکند.
ازآنجاییکه SGOT در سراسر بدن ظاهر میشود، بخشی از پروفایل کبد شامل تست ALT نیز هست. ALT یکی دیگر از آنزیمهای حیاتی کبد است که برخلاف SGOT در سنگینترین تجمعات کبد یافت میشود. معمولاً تست ALT بروز آسیب در کبد را دقیقتر نشان دهد.
وقتیکه کبد دچار بیماری و یا آسیبدیدگی گردد آنزیم AST به داخل خون نشت کرده و سطح خونی آن افزایش مییابد. از آزمایش AST برای بررسی روند درمان افراد مبتلابه بیماریهای کبدی نیز استفاده میشود. برای مثال افرادی که به هپاتیت C و یا کبد چرب مبتلا هستند، در طول دوره درمانی خود چندین بار آزمایش AST را جهت ارزیابی اثربخشی داروهای تجویزشده سپری میکنند.
سطح طبیعی AST بهطورکلی در آزمایش خون بین ۱۰ تا ۴۰ واحد در لیتر (U/L) تعریفشده است. هر مقداری که از بیشتر از ۴۰ باشد، غیرطبیعی در نظر گرفت میشود. البته در بعضی مقالات مقدار طبیعی AST و ALT، در خانمهای بالغ بین ۱۹ تا ۲۵ و در مردان بالغ بین ۲۹ تا ۳۳ واحد در لیتر در نظر گرفتهشده است.
همچنین سطح نرمال و طبیعی این آنزیمها در کودکان پسر، بین ۱۷ تا ۲۱ و در کودکان دختر، ۱۴ تا ۲۰ واحد در لیتر گزارششده است.
علت بالا بودن AST در خون
آسیب به سلولهایی که AST را درون خون ذخیره کردهاند باعث آزاد شدن این آنزیم به درون خون شده و سطح آن در خون افزایش مییابد. بنابراین هر عاملی که باعث آسیب و پاره شدن دیوارهی این سلولها شود میتواند موجب افزایش AST در آزمایش خون شود.
کبد، یکی از ارگانهایی است که بیشترین غلظت AST را درون سلولهای خود دارد. آسیب به سلولهای کبدی میتواند باعث افزایش AST در خون شود. همچنین میزان ALT نیز در آسیب به سلولهای کبدی افزایش مییابد.
عوارض آزمایش SGOT
خطرات و عوارض آزمایش SGOT بسیار محدود است. حتماً شب قبل از آزمایش SGOT مایعات زیاد بنوشید تا دچار سرگیجه یا غش نشوید. اگر بعد از آزمایش احساس سرگیجه یا غش کردن دارید، به پرستار اطلاع دهید. او از شما میخواهد از صندلی بلند نشوید و برایتان آب میآورید تا حالتان خوب شود و آماده رفتن شوید.
نتیجه آزمایش SGOT
اگر میزان SGOT کبد در آزمایش خون بالا باشد، یعنی یکی از اندامها یا عضلات حاوی این آنزیم دچار آسیب شده است. این موارد شامل کبد، عضلات، قلب، مغز و کلیه میشود. ممکن است پزشک گوارش و کبد برای حذف احتمال سایر بیماریها، آزمایشها بیشتری تجویز کند.
معمولاً میزان طبیعی SGOT در آزمایش نارسایی کبد بین ۸ تا ۴۵ یونیت در هر لیتر از خون است. درمجموع، میزان AST در خون مردان بهطور طبیعی بالاتر است. اگر مقدار این آنزیم در مردان بالای ۵۰ و در زنان بیشتر از ۴۵ باشد، نشاندهنده بروز آسیب است.
اگر میزان SGOT یا AST بهشدت بالا باشد، حاکی از بیماریهایی است که باعث نارسایی کبد میشوند. مانند:
- هپاتیت ب یا هپاتیت آ ویروسی حاد
- شوک یا فروپاشی سیستم گردش خون
- آسیب شدید کبد که احتمالاً در اثر مسمومیت مانند اوردوز داروهای OTC مثل استامینوفن رخ میدهد
رایجترین بیماریهایی که توسط آزمایش AST یا SGOT تشخیص داده میشوند، عبارتاند از:
- مشکلات کبدی ویروسی و دارویی
- مشکلات کلیوی
- مشکلات قلبی عروقی
- مشکلات مغزی
- آسیبهای جدی عضلانی و ماهیچهای