معرفی انواع داروهای ضد تهوع
- شناسه خبر: 251
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۹ فروردین ۱۴۰۱ ساعت ۱۰:۰۳
- نویسنده: دکتر نیوز
حالت تهوع برای هر فرد در طول زندگی دستکم یکبار که اتفاق افتاده است؛ این حالت خاص و ناخوشایند ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد؛ اهمیت دانستن دلیل حالت تهوع، به ما کمک میکند تا بتوانیم آن را مهار کنیم؛ برخی از حالت تهوعها به دلیل مشکلات گوارشی اتفاق میافتند و برخی دیگر دلایل ویژه دیگری دارند.
درمان حالت تهوع و از بین بردن آن، کار پیچیده و سختی نیست؛ قرص های ضد تهوع گوناگون که امروزه در داروخانهها مشاهده میکنید، در کنار عوارضی که دارند، بهراحتی به مهار حالت تهوع کمک میکنند؛ برای مقابله باحالت تهوع ابتدا باید انواع آن را بشناسید و سپس داروهای مربوط به هرکدام را به شما معرفی خواهیم کرد؛ ناگفته نماند که برخی از حالت تهوعها دلایل خاصی دارند و فقط در زمانهای ویژهای اتفاق میافتند؛ در ادامه راه حل کامل از بین بردن حالت تهوع با دارو را خواهید خواند.
دلیل اصلی حالت تهوع چیست
حالت تهوع ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد که در ادامه فهرستی از این دلایل آوردهایم.
- عفونتهای ناشی از ورود باکتری و ویروس به بدن
- عوارض بعد از بارداری و جراحیهای دیگر
- عوارض ناشی از شیمیدرمانی
- دریازدگی
- عادت نادرست غذایی
موارد ذکرشده تنها عدهای از مهمترین و شایعترین دلایل حالت تهوع هستند؛ اما ممکن است شرایط دیگری مانند ماندن در ماشین به مدت طولانی برای مسافرت و همچنین خوردن و آشامیدن موادی که با بدن ما سازگار نیستند یا فساد در آنها رخداده است و… نیز برای فرد اتفاق میافتد؛ بعد از ایجاد حالت تهوعهای طولانیمدت و با شدت بالا در بدن فرد، بهترین کار مصرف داروهای ضد تهوع است.
شاید برایتان سؤال باشد که این داروها چگونه و از چه طریق موجب از بین رفتن حالت تهوع میشوند؟! در پاسخ باید گفت که پیامهای شیمیایی که اطلاعات مربوط به حالت تهوع و استفراغ را به مغز منتقل میکنند، توسط مواد دارویی مسدود میشود؛ این یعنی پیام مربوط به ایجاد حالت تهوع به مغز منتقل نمیشود و در بدن چنین حالتی به وجود نمیآید.
همانطور که اشاره شد، برخی از حالتهای تهوع خاص و ویژه هستند؛ دلیل متفاوت بودن این حالتها، ابتلای افراد کمتری از گروههای سنی و جنسیتی به آنها است.
این یعنی برخی از تهوعها فقط در گروه کمی از افراد جامعه پیش میآیند؛ طیف گستردهای از حالتهای استفراغ و تهوع داروهای مشابهی دارند؛ درحالیکه این موارد خاص داروهای مخصوص به خود را دارند؛ در ادامه بیشتر در این رابطه خواهید خواند.
تهوع دوران بارداری: تقریباً تمامی زنان باردار در ماههای اول بهخصوص سه ماه اول؛ حالت استفراغ و تهوع فراوانی دارند؛ استفاده از داروهای ضد تهوع فقط زمانی توصیه میشود که حالت تهوع در زن باردار، غیرقابلتحمل و مکرر شود در این صورت است که استفاده از برخی از آنتیهیستامینها مانند آنتیهیستامینهای حاوی دوکسیلامین، پرومتازین و پروکلروپرازین داروهای خوبی برای مصرف هستند.
البته توجه داشته باشید که برخی از داروها مانند سروتونین ممکن است در جنین اختلالهای مانند حالت لبشکری را باعث به وجود بیاورد؛ بنابراین اگر قصد مصرف داروی ضد تهوع در دوران بارداری را دارید، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
تهوع ناشی از میگرن: یکی از عوارض میگرن؛ داشتن حالت تهوع در بیشتر افراد است؛ با توجه به اینکه بیماری میگرن بیشتر موجب کمکاری معده و روده میشود، درنتیجه در این دوران جذب دارو در بدن ضعیف است؛ بنابراین نیاز به تزریق این مواد به خون احساس میشود؛ یکی از بهترین داروها ضد تهوع برای کاهش تهوع دوران بیماری، میگرن متوکلوپرامید است.
تهوع ناشی از شیمیدرمانی: در بیشتر افراد، مراحل شیمیدرمانی ممکن است موجب ایجاد حالت تهوع شدید در فرد شود؛ هالوپریدون و اولانزاپین شایعترین داروهای ضد تهوع در دوران شیمیدرمانی هستند؛ جالب است بدانید این داروها، عوارضی خاصی برای بدن ندارند و در مدتزمان کوتاه حالت تهوع را رفع میکند.
حالت تهوع بعد از جراحیهای متنوع: عملهای جراحی مختلف نیز با توجه به محل عمل و ویژگیهای شخصی بدن فرد، ممکن است در بیشتر این افراد عوارضی مانند ایجاد حالت تهوع و استفراغ داشته باشند.
شما در این حالت بههیچعنوان نباید به خوددرمانی دست بزنید و قرصها و داروهای ضد تهوع عمومی مصرف کنید؛ بلکه باید با توجه به نوع عملی که داشتهاید، داروهای خاصی زیر نظر پزشک مصرف کنید که از شایعترین این داروها میتوان به دگزامتازون، اندانسترون و متوکلوپرامید اشاره کرد.
حالت تهوع ناشی از مصرف مواد مخدر: با توجه به تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفته است، میزان تأثیرگذاری داروهای ضد تهوع بر روی حالت تهوع ناشی از مصرف مواد مخدر، مشخص نیست؛ اما داروهایی مانند دروپریدول و اندونسترون گزینههای خوبی برای مصرف هستند: البته فراموش نکنید که دوزِ مصرفی این داروها با توجه به نوع ماده مخدر، میزان حالت تهوع و چگونگی وضعیت بدنی فرد متفاوت است و بازهم از خوددرمانی پرهیز کنید.
موارد گفتهشده حالتهای خاصی هستند که عموماً برای همه افراد جامعه اتفاق نمیافتند؛ اما علاوه بر این موارد، حالتهای دیگری وجود دارد که حالتهای عمومی برای بروز حالت تهوع هستند و تقریباً اکثر افراد با آنها چندین بار در طول زندگی مواجه میشوند؛ برای درمان حالت تهوع در این موارد، فهرستی از داروهای مختلف و تأثیرگذار تهیهکردهایم؛ برای آشنایی بیشتر با این داروها تا پایان مقاله را مطالعه فرمایید.
موثرترین داروها برای درمان حالت تهوع عمومی
- سیسا پراید: یکی از قرصهای بسیار تأثیرگذار در رفع حالت تهوع، سیسا پراید است؛ عوارضی که مصرف این دارو میتواند داشته باشد، مبتلا شدن به شکمدرد، اسهال و در موارد حاد تشنج است؛ این دارو باید تقریباً نیم الی یک ساعت قبل از خوردن شام یا ناهار مصرف شود.
- آنتیاسید: آنتیاسید، قرصی است که با ترکیبات ویژه مانند کلسیم کربنات و آلومینیوم، موجب خنثیسازی اسید معده میشود و درنتیجه رفع حالت تهوع را به دنبال دارد؛ از عوارض مصرف این دارو میتوان به ایجاد یبوست در فرد اشاره کرد.
- آنتیهیستامینها: نکته قابلتوجه در مصرف آنتیهیستامینها برای رفع حالت تهوع این است که تأثیرگذاری آنها چندان زیاد نیست و عوارض بسیار زیادی از قبیل خوابآلودگی، خشکی دهان، اختلال در دید و… را به دنبال دارند؛ بنابراین در میان داروهای مختلفی که برای رفع حالت تهوع وجود دارد، معمولاً اینها توصیه نمیشوند.
- فنوتیازینها: ازجمله تأثیرگذارترین و رایجترین نوع قرصی که برای از بین بردن حالت تهوع عمومی از آن استفاده میشود، فنوتیازینها هستند؛ با توجه به قیمت مناسبی که این دارو دارد، خرید آن برای همه ممکن است؛ همچنین دوام بالایی دارد که موجب میشود بتوان آن را برای مدت طولانی در یخچال نگهداری و استفاده کرد؛ ازجمله عوارضی که ممکن است مصرف این دارو به دنبال داشته باشد خوابآلودگی، مشکلات کبد و مشکلات پوستی مانند انواع حساسیتها است.
- هیدرو کلراید مکلزین: این گروه از داروها آنتیهیستامینهای قوی هستند که محدودیت مصرف بالایی دارند و در اکثر افراد بدون نسخه پزشک بههیچعنوان نباید استفاده شوند؛ برای همین بهتر است بدانید که هیدرو کلوئیدها در افرادی که مشکل پروستات و دفع ادرار دارند همچنین کودکان زیر ۱۲ سال و خانمهای باردار یا شیرده اصلاً گزینه مناسبی برای مصرف نیستند و ممکن است عوارضی مانند خوابآلودگی شدید و سرگیجههای مداوم به دنبال داشته باشند.
- دمیترون: دمیترون از آن دسته قرصهایی است که تنها برای شرایط خاصی از حالتهای تهوع از آن استفاده میشود؛ برای مثال مسمومیتهای شدید بارداری، مسمومیتهای شدید بعد از شیمیدرمانیهای سنگین و انواع برخورد اشعه از این قرص استفاده میشود؛ بنابراین اگر شما به دلیل خاصی به حالت تهوع دچار نشدهاید هرگز از این دارو استفاده نکنید؛ چراکه عوارض بیشماری مانند احساس خستگی و ضعف، احساس سرمای غیرعادی، خشکی دهان، درد شدید معده، خارش و سوزش و تب در سطح پوست، یبوست و… دارد؛ همچنین محدودیت سنی استفاده از این دارو، برای کودکان زیر ۵ سال است و نباید بدون نسخه پزشک از آن استفاده شود.
در پایان لازم است بدانید که حالت تهوع، معمولاً جدی گرفته نمیشود و افراد با مشاهده این حالت دست به خوددرمانی میزنند؛ اما باید توجه داشته باشید که تمامی قرصهایی که خاصیت دفع حالت تهوع در بدن را دارند، برای اکثر افراد مناسب نیستند و شما باید ابتدا دلیل بروز حالت تهوع در بدن خود را جویا شوید و پسازآن داروی مربوط شرایط خاص خود را مصرف کنید؛ در غیر این صورت ممکن است عوارض مصرف داروهای متنوع تا مدتهای زیادی سلامت شما را به خطر بیندازد.
بنابراین اگر به دلیل حالتهای خاصی که در مقاله ذکر شد به حالت تهوع دچار شدهاید حتماً با نسخه پزشک دارو مصرف کنید و اگر دلایل عمومی موجب ایجاد حالت تهوع در بدن شما شده است موارد پیشنهادشده را بهعنوان دارو از داروخانهها خریداری و مصرف کنید؛ لازم به ذکر است که اگر حالت تهوع پس از مصرف داروها در بدن شما از بین نرود، بهتر است حتماً به پزشک معالج مراجعه کرده و نسخه پزشک را مصرف نمایید.