آیا رژیم غذایی بدون گلوتن همیشه انتخاب سالم تری برای زنان است؟
- شناسه خبر: 30852
- تاریخ و زمان ارسال: ۴ بهمن ۱۴۰۲ ساعت ۰۹:۰۲
- نویسنده: دکتر نیوز
رژیم غذایی بدون گلوتن برای تمام زنان مناسب نیست و بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا ببینید کدام رژیم غذایی برای شما مناسب است. برخی افراد ممکن است به علت حساسیت به گلوتن یا بیماری هایی مانند سلیاک برای رعایت سلامتی خود از رژیم غذایی بدون گلوتن استفاده کنند. اما اگر شما به گلوتن حساس نیستید، این رژیم غذایی ممکن است باعث کاهش مصرف فیبر و مواد مغذی مهم دیگر شود و در نتیجه منجر به عوارض جانبی ناخواسته شود. بنابراین، بهتر است با پزشک خود در مورد رژیم غذایی مناسب برای شما صحبت کنید.
گلوتن تبدیل به شرور دنیای رژیم غذایی شده است که بیشتر با مصرف گندم مرتبط است. با این حال، این سوال که آیا یک رژیم غذایی بدون گلوتن همیشه برای سلامت زنان بهتر است یا خیر، سوالی است که باید حل شود. یک مطالعه جدید در مجله Nutrients شواهد موجود در این زمینه را بررسی می کند.
گندم یک کربوهیدرات پیچیده ارزان، پایدار و آسان برای استفاده است. به طور سنتی، همراه با لوبیا یا حبوبات از انواع مختلف استفاده می شود، این ترکیب یک پروفایل اسید آمینه کامل را ارائه می دهد. همچنین حاوی پروتئین گلوتن است که طرف مقابل این غلات همه جا حاضر را تشکیل می دهد.
گلوتن یکی از پروتئینهای ذخیرهسازی اصلی گندم است اما در جو و چاودار نیز یافت میشود. حاوی مقادیر زیادی پرولین و گلوتامین است که به آن شکل پیچ خورده می دهد. هنگامی که با آب مخلوط می شود، مانند هر غذای حاوی گندم، و به ویژه هنگام ورز دادن، گلوتن «تشکیل می شود»، یعنی زنجیره ها پیوندهای بین زنجیره ای متعددی را تشکیل می دهند تا نان های مبتنی بر گندم را به نان های گندم برسانند.
گلوتن توسعهیافته فیلمی از فضاهای پر از هوای الاستیک است که میتواند برای نگه داشتن گاز موجود در حین ورز دادن، مخلوط کردن یا تشکیل شده در طی تخمیر یا واکنشهای شیمیایی منبسط شود. این فیلم هنگام گرم شدن به اندازه کافی پایدار است تا شکل حباب های منبسط شده را حتی پس از انقباض هوای خنک نگه دارد.
گلوتن سه شکل اصلی از جزء محلول به نام گلیادین را تولید می کند که سرشار از پرولین و گلوتامین است و به راحتی توسط پروتئازهای روده انسان تجزیه نمی شود. گلیادین ها عمدتاً مسئول بیماری سلیاک (CD) در افراد مستعد ژنتیکی هستند.
یکی دیگر از شرایط مرتبط با پروتئین گندم، آلرژی گندم (WA) است که در حال حاضر با پروتئین انتقال چربی (LTP، Tria 14)، امگا 5-گلیادین (Tria 19) و خانواده مهارکننده تریپسین آمیلاز (ATIs) مرتبط است. که همگی باعث ایجاد پاسخ آلرژیک با واسطه ایمونوگلوبولین E (IgE) می شوند. دسته سوم بیماری های مرتبط با گندم حساسیت غیر سلیاک به گلوتن/گندم (NCGWS) است. جزء دقیق مرتبط با این وضعیت در حال حاضر ناشناخته است، اگرچه گلوتن، ATIs، و FODMAPs (الیگو-، دی-، و مونوساکارید و پلیول قابل تخمیر) مورد بررسی قرار گرفته اند.
در تمام این شرایط، افزایش نفوذپذیری روده یک عامل اصلی در برهم زدن تحمل طبیعی ایمنی به باکتریهای روده است. زونولین پروتئینی است که در پاسخ به گلوتن یا رشد بیش از حد باکتری ترشح می شود و با ایجاد اختلال در اتصالات محکم سلول های اپیتلیال، یکپارچگی سد اپیتلیال روده را کاهش می دهد.
این باعث می شود که آنتی ژن ها آزادانه تر بین مجرای روده و سد زیر اپیتلیال زیرین، لایه پروپریا حرکت کنند. این «روده نشتی» در قلب چندین بیماری ناشی از التهاب مزمن قرار دارد.
هنگامی که سلول های روده در معرض گلوتن در شرایط آزمایشگاهی، به ویژه گلیادین قرار می گیرند، سطوح بالاتری از زونولین تولید می کنند که پس از نیم ساعت به حالت عادی باز می گردد. این پاسخ در بیماران CD بیش از حد است، هم از نظر میزان افزایش و هم از نظر مدت.