قرص پاروکستین چیست ؟ + نحوه مصرف، کاربرد و عوارض آن
- شناسه خبر: 32545
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۹ آبان ۱۴۰۳ ساعت ۰۲:۵۲
- نویسنده: دکتر نیوز
یکی از داروهای ضدافسردگی پرکاربرد برای درمان اختلالات روانی مختلف، قرص پاروکستین است. داروی پاروکستین بهعنوان یک مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین عمل میکند. قرص دپاپکس برای درمان ترس، اضطراب، افکار ناخواسته، افسردگی، اختلالات قبل از قاعدگی، وسواس فکری، حملات پانیک و غیره مورد استفاده قرار میگیرد.
هنگام مراجعه به روانپزشک، او ابتدا با بررسی علائم و نوع بیماری امکان استفاده از این دارو را ارزیابی میکند. سپس، با توجه به سن و شرایط بیمار دوز و زمان مصرف را برای رسیدن به نتیجه مطلوب تعیین خواهد کرد. دوزهای مختلف این دارو شامل پاروکستین 20، پاروکستین 30 و پاروکستین 40 میشود. دقت داشته باشید که مصرف این دارو تنها با دستور پزشک مجاز است و از قطع ناگهانی آن بعد از شروع مصرف نیز باید خودداری کنید.
داروی پاروکستین چیست و برای چه مشکلاتی تجویز میشود؟
قرص پاروکستین یکی از انواع داروهای ضد افسردگی است که برای درمان طیف وسیعی از اختلالات روانی مورد استفاده قرار میگیرد. ازجمله این موارد، میتوان به افسردگی، اضطراب (شامل حملات پانیک و اختلال وسواس اجباری یا OCD)، اختلال استرس پس از سانحه و برخی دیگر از اختلالات خلقی اشاره کرد. دارو و قرص پاروکستین با تنظیم سطح سروتونین در مغز، به کاهش علائم افسردگی، اضطراب و بهبود خلقوخو کمک میکند.
پاروکستین با جلوگیری از بازجذب سروتونین در سیناپسها، باعث افزایش سطح این انتقالدهنده عصبی در مغز میشود. همچنین با مهار برخی آنزیمهای کبدی، غلظت دارو را در خون افزایش میدهد.
اَشکال دارویی پاروکستین یا دپاپکس شامل چه مواردی میشود؟
داروی پاروکستین یا دپاپکس به شکل قرص، کپسول و سوسپانسیون خوراکی تولید میشود. دوزهای مختلف داروی پاروکستین شامل موارد زیر است:
- قرص پاروکستین؛ در دوزهای مختلف 10، 20، 30 و 40 میلیگرم
- کپسول پاروکستین؛ با دوز 5 میلیگرم
- سوسپانسیون خوراکی پاروکستین؛ 10 میلیگرم / 5 میلیلیتر
اَشکال مختلف دارویی پاروکستین، باتوجه به سن و شرایط بیمار، توسط پزشک متخصص تجویز میشوند.
بررسی نحوه عملکرد داروی پاروکستین
نحوه عملکرد پاروکستین در مغز، تنظیم سطح سروتونین در مغز برای بهبود خلقوخو، خواب، اشتها و احساسات است. این نحوه عملکرد شامل موارد زیر میشود:
- افزایش سطح سروتونین در مغز؛ پاروکستین با جلوگیری از بازجذب سریع سروتونین در مغز، باعث افزایش سطح این ماده شیمیایی میشود.
- بهبود انتقال پیامهای عصبی؛ با افزایش سطح سروتونین، انتقال پیامهای عصبی در مغز بهبود پیدا میکند و عملکرد نورونها به حالت تعادل نزدیکتر میشود.
- کاهش علائم افسردگی و اضطراب؛ افزایش سطح سروتونین به کاهش علائم افسردگی مانند غمگینی، بیحالی، بیعلاقگی و اضطراب کمک میکند.
دقت داشته باشید که این دارو مانند داروهای دیگر عوارضی دارد، بنابراین باید تنها با تجویز پزشک و تحت نظر او مصرف شود.
قرص پاروکستین برای درمان و کنترل چه مشکلاتی تجویز میشود؟
قرص پاروکستین یک داروی ضدافسردگی است که به گروه مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) تعلق دارد. از مهمترین کاربردهای پاروکستین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مصرف قرص پاروکستین برای درمان افسردگی
یکی از مهمترین کاربردهای قرص پاروکستین، درمان افسردگی است. پاروکستین با افزایش سطح سروتونین در مغز، اضطراب و عوارض مربوط به آن را کاهش میدهد. این دارو باید تحت نظر پزشک و با مقدار دوز تعیینشده مصرف شود.
درمان اختلال اضطراب اجتماعی با مصرف داروی پاروکستین
مصرف داروی پاروکستین به کاهش ترس و اضطراب در موقعیتهای اجتماعی کمک میکند. این دارو علائم اضطراب را تسکین و کیفیت زندگی افراد مضطرب را بهبود میدهد. اختلال اضطراب اجتماعی نوعی اختلال روانی است که با ترس شدید از ارزیابی منفی دیگران در موقعیتهای اجتماعی مشخص میشود و میتواند منجر به انزوای اجتماعی شود.
کاربرد قرص دپاپکس در درمان اختلال وسواس
قرص دپاپکس بهعنوان یک داروی ضدافسردگی برای درمان اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD) نیز موثر است. اختلال وسواس فکری-اجباری نوعی اختلال روانی است که در آن فرد دچار افکار مزاحم (وسواس) و رفتارهای تکراری (اجبار) میشود که زندگی روزمرهاش را مختل میکنند. این اختلال میتواند باعث اضطراب شدید و مشکلات اجتماعی نیز شود.
درمان اختلال هراس با استفاده از داروی پاروکستین
داروی پاروکستین برای درمان اختلال هراس استفاده میشود. این دارو، با کاهش ترس و اضطراب ناشی از حملات پانیک، به بهبود کیفیت زندگی بیماران کمک میکند. اختلال هراس نوعی اختلال اضطرابی است که با حملات ناگهانی و شدید اضطراب مشخص میشود. بروز این اختلال میتواند منجر به ترس از قرار گرفتن در موقعیتهای اجتماعی یا انجام فعالیتهای روزمره شود.
مصرف داروی پاروکستین برای درمان اختلال استرس پس از سانحه
قرص دپاپکس برای درمان اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) نیز توسط پزشک تجویز میشود. این دارو با افزایش سطح سروتونین در مغز، علائم اضطراب و افسردگی ناشی از تجربههای تلخ و آسیبزا را کاهش میدهد. درنتیجه، به بیماران کمک میکند تا با خاطرات دردناک راحتتر کنار بیایند. اختلال استرس بعد از سانحه یک وضعیت روانی است که پس از تجربه یک رویداد آسیبزا مانند جنگ، تصادف یا سوءاستفاده ایجاد میشود. علائم این اختلال شامل کابوس، یادآوری خاطرات تلخ و اضطراب شدید است.
چه ساعتی از روز برای مصرف قرص پاروکستین مناسبتر است؟
بهترین زمان مصرف قرص دپاپکس یک بار در روز و صبحها است. این دارو بهتر است همراه با غذا مصرف شود تا از ناراحتی معده جلوگیری کند. اگر پاروکستین باعث خوابآلودگی میشود، میتوانید آن را با مشورت پزشک عصرها مصرف کنید. اما درصورت ایجاد بیخوابی، مصرف صبحهنگام این دارو معمولا توسط پزشک توصیه میشود.
پاروکستین یا سرترالین، کدام بهتر است؟
پاروکستین و سرترالین، هر دو از داروهای ضدافسردگی متعلق به گروه مهارکنندههای بازجذب سروتونین (SSRI) هستند. انتخاب بین این دو دارو به عوامل مختلفی شامل سن، وضعیت بیمار و نظر پزشک متخصص بستگی دارد. دکتر روانپزشک با بررسی بیماری و شرایط شما، میتواند بهترین داروی ضدافسردگی را تجویز کند. هنگام مراجعه به پزشک، میتوانید برای یافتن پاسخ سوال تخصص روانپزشک چیست نیز از او مشاوره بگیرید. آگاهی از وظایف پزشک معالج، به شما کمک میکند تا در مورد روند درمان خود اطلاعات دقیقتری داشته باشید.
سلامت روان، بخش مهمی از سلامت انسان است. بیماریهای روانی میتوانند تاثیرات مخربی بر زندگی فردی، اجتماعی و شغلی افراد داشته باشند. علم روانپزشکی با ارائه خدمات تشخیصی و درمانی به افراد، در بهبود سلامت روان و کیفیت زندگی آنها نقش پررنگی دارد.
این رشته با تمرکز بر ذهن و رفتار انسان، بهدنبال یافتن پاسخهایی برای چالشهای سلامت روان است. در قرن حاضر، علم روانپزشکی در حال پیشرفت و تحول است. روشهای جدید تشخیصی و درمانی، مانند تصویربرداری مغزی و داروهای جدید، به بهبود کیفیت خدمات در این زمینه کمک میکنند. با افزایش آگاهی عمومی از اهمیت سلامت روان، تقاضا برای خدمات روانپزشکی نیز در حال افزایش است. علم روانپزشکی در آینده نقش مهمتری در حفظ و ارتقای سلامت روان انسانها ایفا خواهد کرد.
اگر یک دوز مصرف پاروکستین را فراموش کردیم چه کنیم؟
اگر یک دوز داروی پاروکستین را فراموش کردید، بهتر است به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اما، اگر زمان مصرف دوز بعدی نزدیک است، دوز فراموششده را رها کنید و برنامه دوز منظم خود را ادامه دهید. هرگز برای جبران دوزی که فراموش کردهاید، دو دوز را همزمان مصرف نکنید.
مصرف پاروکستین چه عوارضی دارد؟
داروی پاروکستین مانند همه داروهای ضدافسردگی دیگر میتواند باعث بروز عوارض جانبی شود. شایعترین عوارض جانبی پاروکستین شامل موارد زیر است:
- خوابآلودگی
- سرگیجه
- مشکلات گوارشی
- خشکی دهان
- تعریق زیاد
- تاری دید
- خمیازه کشیدن مداوم
- بیقراری
- ناتوانی در حفظ تعادل بدن
- بیحسی اعضای بدن
- کاهش میل جنسی یا ایجاد تغییر در توانایی جنسی
- کبودی و خونریزی
- مورمور شدن
- تیرگی رنگ مدفوع
- استفراغ شبیه تفاله قهوه
- درد و تهوع
- تورم و قرمز شدن چشم
- گشادی مردمک چشم
- تغییرات بینایی (مانند دیدن رنگینکمان اطراف چراغ در شب)
در رابطه با قرص پاروکستین و چاقی نیز باید گفت: افزایش وزن یکی از عوارض جانبی احتمالی مصرف پاروکستین است. این دارو میتواند با افزایش اشتها و کاهش متابولیسم منجر به چاقی شود.
چه زمانی بعد از مصرف پاروکستین باید به پزشک مراجعه کنیم؟
بعد از مصرف قرص پاروکستین، درصورت بروز علائم غیرمعمول، عوارض جانبی جدی و بدتر شدن علائم بیماری باید به دکتر روانپزشک خود مراجعه کنید. داروی پاروکستین برای درمان اختلالات روانی شامل افسردگی، اضطراب اختلال وسواس تجویز شده است. برای کسب نتیجه مطلوب حتما دارو را در زمان مقرر و با دوز تعیینشده توسط پزشک مصرف کنید.
همچنین، از قطع ناگهانی دارو خودداری کنید، زیرا میتواند عوارض جدی همراه داشته باشد. مصرف قرص دپاپکس، فقط باید تحت نظر و با دستور روانپزشک انجام شود تا بتوان خطر بروز عوارض جانبی را کاهش داد.
دکتر روانپزشک مسئول تشخیص، درمان و پیشگیری از اختلالات روانی، عاطفی و رفتاری است و وظیفه او شامل افزایش انگیزه و بهبود روحیه افراد نیز میشود. این متخصص با تمرکز بر درمان مشکلاتی مانند اختلالات عصبی، کاهش استرس و اضطراب و ارتقای سلامت روحی به بهبود کیفیت زندگی بیماران کمک میکند.
برخی از رایجترین مشکلاتی که نیاز به مشاوره روانپزشکی دارند، شامل افسردگی، اضطراب، وسواس، اختلالات روانی در کودکان و نوجوانان و تاثیرات ناشی از اعتیاد است. دکتر اعصاب و روان با استفاده از روشهای مختلف درمانی و تلاش برای افزایش ارتباط بین بدن و ذهن، به بهبود وضعیت روانی بیماران میپردازد.
این متخصص با تحلیل روانشناسی دقیق بیماران و درک نقش داروها در درمان اختلالات روانی، علاوه بر رواندرمانی، دارو درمانی را نیز با استفاده از داروهای روانپزشکی تجویز میکند.
ماخذ : مجله سلامت دکتردکتر(https://drdr.ir/mag/)