ارتودنسی سنتی یا نامرئی: کدام گزینه مقرون به صرفهتر است؟ ⚡【سال1403】✅
- شناسه خبر: 33388
- تاریخ و زمان ارسال: ۳۰ بهمن ۱۴۰۳ ساعت ۱۰:۱۱
- نویسنده: دکتر نیوز

ناهنجاری دندانها برای بسیاری از افراد ناخوشایند بوده و اعتماد به نفس آن را کاهش میدهد. ارتودنسی روش درمانی مطلوب برای کسانی است که دندانهای کج و نامرتببی دارند. برای برطرف کردن این ناهنجاری ها، انواع ارتودنسی توسط بهترین دکتر ارتودنسی در اصفهان انجام می شود. اما در بین روشهای رایج کدام نوع ارتودنسی میتواند موثرتر واقع شود؟ ارتودنسی سنتی یا نامرئی از متداولترین نوع درمان ارتودنسی است. برای مقایسه ارتودنسی سنتی و نامرئی تا پایان این مقاله همراه باشید. همچنین برای انتخاب بهترین متخصصین ارتودنسی می توانید از وبسایت های معتبری از جمله دندانپزشکا (dandanpezeshka.com) و ایران دنتال کمک بگیرید.
تفاوت ارتودنسی سنتی و نامرئی
اولین نوع ارتودنسی، ارتودنسی سنتی یا به عبارت دیگر ثابت است. در این روش براکتها روی سطح دندان فیکس شده و با کمک آرچ وایرها به یک دیگر متصل شده و دندانها را به جهت صحیح خود هدایت میکند. در مقابل ارتودنسی نامرئی با اینویزیلاینها به درمان کج و نامرتب بودن دندان ها میپردازد. این نوع ارتودنسی دارای گارد شفافی است که مطابق با قالب دندانها ساخته شده و به درمان ارتودنسی اطلاق میشود.
برای انتخاب از میان ارتودنسی سنتی یا نامرئی باید کلیه شرایط جسمانی و عادتی خود را به دکتر ارتودنسی ارجاع داده تا بر اساس رفتارهای شما در طول درمان، بهترین روش انتخاب شود. تفاوت ارتودنسی سنتی یا ثابت و مرئی در قابلیت تحرک و سرعت روند درمان است. ارتودنسی ثابت توسط بریسها دندانها را وادار به جابهجایی میکند و در طول درمان قابل جدایی نیست. از این رو سریعتر و موثرتر نتیجه میدهد.
ارتودنسی نامرئی امکان رعایت بهداشت را به دلیل جابهجایی فراهم کرده و درمان روند تدریجی دارد. از طرفی بیمار را در طول درمان آزار نمیدهد. بیمار هر زمان که بخواهد میتواند اینویزیلاینها را از دهان خارج کرده و دوباره سر جای خود برگرداند.
در جدول زیر مقایسه ای جامع از ارتودنسی ثابت و نامرئی ارائه دادیم تا بتوانید با آگاهی بیشتر، بهترین گزینه را انتخاب کنید:
ویژگی ها ✅ | ارتودنسی ثابت ⭐ | ارتودنسی نامرئی ⚡ |
قابلیت درمان ناهنجاری ها | مناسب برای ناهنجاری های شدید | مناسب برای مشکلات خفیف تا متوسط |
جذابیت ظاهری | قابل مشاهده | نامرئی و شفاف |
راحتی در استفاده | امکان ایجاد زخم در لثه و دهان | راحت تر و بدون سیم و براکت |
مدت زمان درمان | معمولاً کوتاه تر | وابسته به شرایط ممکن است طولانی تر باشد |
مزایا و معایب ارتودنسی سنتی
به طور کلی مزایا و معایب هر دو روش را میتوان از دیدگاه دندانپزشک و بیمار مورد بررسی قرار داد. داشتن یک لبخند زیبا با دندانهای یک دست و منظم مزایای ارتودنسی دندان است و تفاوتی ندارد که نامرئی یا سنتی باشد. ارتودنسی ثابت روند درمان را سرعت میبخشد و برای مشکلات پیچیده و گسترده ناهنجاری دندانها به کار میرود. همچنین خطر سایش غیرعادی دندانها در ارتودنسی سنتی به حداقل کاهش مییابد. از بروز بیماریهای پریودنتال پیشگیری شده و عملکرد دهان و دندانها بهبود مییابد.
از معایب ارتودنسی سنتی عدم امکان رعایت بهداشت کافی است. بریسها اجازه تمیز کردن دندانها به طور کامل را به بیمار نداده و زمینه پوسیدگی دندان را فراهم میکند. در طول درمان بیمار هر زمان بخندد یا صحبت کند با ظاهر دندانهای سیم کشی خود روبهرو میشود و ممکن است برایش خوشایند نباشد. به علت فرآیند سریع درمان ارتونسی دندان، فشار زیادی به فک و دندانها وارد میشود که باعث درد بیمار می شود. ارتودنسی سنتی دارای رژیم خاصی بوده و نباید در مدت درمان از غذاهای سفت استفاده کرد.
مزایا و معایب ارتودنسی نامرئی
ارتودنسی نامرئی این امکان را به بیمار میدهد که هر زمان احتیاج به مسواک یا نخ دندان کشیدن داشت، اینویزیلاین را از دهان خارج کند. این کار باعث رعایت بهداشت شده و از این رو از بروز مشکلات پریودنتال و پوسیدگی دندان جلوگیری میکند. این روش دردی برای بیمار به همراه نخواهد داشت زیرا فرآیند درمان به آرامی انجام شده و دندانها به تدریج به سمت جایگاه اصلی خود هدایت میشوند.
بزرگترین مشکل ارتودنسی نامرئی این است که عادت کردن به اینویزیلاین سخت بوده و به علت قرارگیری پشت دندانها مرتب زبان به آن گیر کرده و زخم و آفت ایجاد میکند. همان طور که از نام این روش پیداست، ارتودنسی نامرئی دیده نشده و در طول درمان مشکل گفتاری و اعتماد به نفس برای بیمار به وجود نمیآورد. یکی از معایب مهم ارتودنسی نامرئی هزینه بالای آن نسبت به ارتودنسی سنتی است. در هنگام مراجعه به متخصص ارتودنسی برای درمان ارتودنسی سنتی یا نامرئی این موارد را به خاطر داشته باشید.
مقایسه هزینه ارتودنسی سنتی و نامرئی
تعرفه درمان ارتودنسی سنتی و نامرئی معیاری برای انتخاب دندانپزشک است. باید بدانید که ارتودنسی جزو خدمات گران قیمت دندانپزشکی است. انواع روش ارتودنسی طبق مراحلی که دارند با یک دیگر به لحاظ هزینه درمان متفاوت هستند. ارتودنسی سنتی قدیمیترین روش درمان ناهنجاریهای دندان است که با سیم و براکتها به برطرف کردن کجیها کمک میکند. اما ارتودنسی نامرئی روشی جدید است که کاربرد و مزایا تقریبا یکسانی با ارتودنسی فلزی دارد.
وجه تمایز مهم این دو روش، دیده نشدن ارتودنسی نامرئی است. این ویژگی باعث افزایش هزینه درمان ارتودنسی نامرئی از ثابت شده است. ارتودنسی سرامیکی، لینگوال و الاینرهای شفاف در دسته ارتودنسی نامرئی قرار گرفته و هر کدام هزینههای متفاوتی دارند.. ارتودنسی لینگوال یک نوع ارتودنسی ثابت است که بریسهای آن پشت دندان قرار گرفته و دیده نمیشود. این نوع ارتودنسی از سایرین بسیار گرانتر است و علت دشواری مراحل آن و مزایای زیادش میباشد.
دکتر ارتودنسی در ارتودنسی نامرئی باید از دندانها قالب گرفته و با توجه به موقیعت هر دندان الاینر شفافی را طراحی و بسازد. این الاینر نوعی نگهدارنده است که با ثابت کردن دندان در محدوده مشخص، دندان را به جایگاه درست خود میراند. ارتودنسی سرامیکی هم در جایگاه بعدی ارتودنسی لینگوال قرار گرفته و هزینه بیشتری از ارتودنسی ثابت دارد. در کل میتوان گفت ارتودنسی سنتی به دلیل استفاده از براکت های فلزی هزینه کمتری دارد اما با این حال هزینه نهایی به شرایط دندانها و نظر متخصص ارتودنسی بستگی دارد.
کدام گزینه مقرون به صرفهتر است؟
این که کدام گزینه برای شخص بیمار بهتر و به صرفهتر است؛ به نظر دندانپزشک ارتودنسی بستگی دارد. هر کدام یک از روشهای گفته شده ویژگیهایی دارند که آن را برای عده خاصی از بیماران مناسب تر است. روش درمانی برگزیده باید با سبک زندگی و عادات رفتاری بیمار منطبق باشد. هنگامی که صاف و مرتب کردن دندان به جابهجایی فیزیکی آن ارجحیت داشته باشد باید از اینویزیلاینها یا (ارتودنسی نامرئی) استفاده شود.
از ارتودنسی سنتی برای درمان مشکلات و ناهنجاریهای حاد استفاده میشود و ارتودنسی نامرئی پشت دندانی هم میتواند مفید واقع شود. اگر پرداخت هزینه ارتودنسی اولویت انتخاب برای ارتودنسی سنتی یا نامرئی برای بیمار باشد، باید ارتودنسی سنتی فلزی را برگزید. زیرا بازدهی مطلوبی در هزینه کمتر ارائه خواهد کرد. افرادی که میخواهند هرچه زودتر دندانهای زیبا داشته باشند، بهتر است از ارتودنسی ثابت استفاده کنند.
چنان چه تنها درد نکشیدن و عدم سیمکشی دندان در ظاهر برای بیمار اهمیت داشته باشد، میتوان از ارتودنسی نامرئی بهره گرفت. در درمان ناهنجاریهای دندانها نباید هزینه نباید اولویت اصلی قرار بگیرد بلکه کیفیت درمان و اثر بخشی آن باید اولویت شما باشد.
عوامل مؤثر بر هزینه ارتودنسی سنتی و نامرئی
- میزان آسیب دندان: برای تعیین محدوده هزینه ارتودنسی، دندانپزشک باید میزان ناهنجاریها، دشواری درمان و احتمال موفقیت را در نظر بگیرد. اگر درمان سخت بوده و دندانپزشک ملزم به انجام اقدامات پیچیده برای درمان شود، هزینه ارتودنسی افزایش میدهد.
- تجربه و تخصص ارتودنتیست: ویژگیهای دکتر ارتودنسی از مهمترین عواملی است که هزینه درمان را دستخوش تغییر میکند. میزان سابقه کاری، تجربه و تحصیلات، شرکت در دورههای مختلف، بورد تخصصی داشتن، شهرت، مهارت و موقعیت جغرافیایی مطب عوامل موثر بر تعیین هزینه ارتودنسی سنتی یا نامرئی است.
- نوع ارتودنسی: ارتودنسی سنتی و نامرئی خود به چند زیرمجموعه تقسیم میشوند. هر کدام از این روشها به نحوی نصب شده و مراحل درمانی متفاوتی دارند. بنابراین باید به نوع درمان ارتودنسی نیز توجه داشت.
- تعداد جلسات درمان: دشواری درمان به طولانی شدن جلسات مراجعه به دکتر ارتودنسی منجر میشود. تعداد جلسات مراجعه نیز هزینه ارتودنسی دندان را بالا میبرد.
- اقدامات درمانی جانبی: در مواردی پیش از شروع ارتودنسی، درمان های مکملی از جمله جراحی فک، اصلاح بایت و … ضروری است. هر کدام از این خدمات هزینه اضافه تری به همراه دارند و بایستی در محاسبات کلی هزینه درمان در نظر گرفت.
سخن پایانی
انتخاب بین ارتودنسی سنتی و نامرئی نیازمند بررسی دقیق شرایط و جوانب هر روش است. برای دستیابی به بهترین نتیجه، مراجعه به متخصص مناسب ارتودنسی، ضروری است؛ هر دو روش ارتودنسی مزایا و معایب خاص خود را دارند و نمی توان یکی برا به دیگری برتری داد. در این زمینه متخصصین ارتودنسی با ارائه مشاوره تخصصی، شمارا با مناسب ترین مسیر و روش درمانی آشنا می کنند. از همراهی شما تا پایان این مقاله سپاس گزاریم. در صورتی که به دنبال متخصص باتجربه و با مهارت ارتودنسی هستید، می توانید به وبسایت دندانپزشکا (dandanpezeshka.com) مراجعه کنید و نظرات و تجربیات خودتان را از انجام روش های گفته شده ارتودنسی، در قسمت دیدگاه های سایت با دیگر کاربران به اشتراک بگذارید.