توصیه مهم برای پیشگیری از اختلالات تغذیه ای دانش آموزان
- شناسه خبر: 16722
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۱ فروردین ۱۴۰۲ ساعت ۱۲:۵۹
- نویسنده: دکتر نیوز
80 درصد بیماری های قلبی عروقی، 90 درصد دیابت نوع 2 و 30 تا 40 درصد سرطان ها با اصلاح سبک زندگی و تغذیه سالم قابل پیشگیری هستند. تغذیه سالم، تغذیه ای است که کافی، متنوع و متعادل باشد. غذای آن باید از مواد اولیه سالم و عاری از مواد مضر و مضر باشد.
به گزارش دکتر نیوز، یکی از بیماری هایی که در دنیای امروز به سرعت افزایش یافته و طیف وسیعی از جامعه را درگیر کرده است، چاقی و افزایش وزن است. در اکثر کشورهای دنیا تعداد افراد چاق و دارای اضافه وزن بیشتر از افراد با وزن طبیعی است و اکثر افراد با این بیماری دست و پنجه نرم می کنند. البته علت آن نیز مشخص است و در دو عامل خلاصه می شود: مصرف بیشتر غذای مورد نیاز; کاهش روزافزون فعالیت بدنی.
اما آنچه بیماری چاقی را دو چندان می کند و افزایش شیوع آن را در آینده نشان می دهد، افزایش روزافزون کودکان مبتلا به این بیماری است. امروزه متأسفانه شاهد بوده ایم که تعداد کودکان چاق در اکثر کشورهای جهان از جمله در کشور ما نسبت به سال های گذشته چندین برابر شده است و طبیعی است که این کودکان در دوران کودکی با خطرات بیشتری از نظر سلامتی مواجه خواهند شد. و بزرگسالی
بنابراین ما به عنوان متولیان امر کودکان و نوجوانان وظیفه داریم به آنها بیاموزیم که تغذیه بخشی از سلامتی است که بر انتخاب غذاهای مقوی و سالم، خواندن برچسب مواد غذایی، مصرف مواد غذایی بر اساس میزان توصیه شده در هرم غذایی تمرکز دارد. و برنامه ریزی برای تغذیه سالم به منظور کاهش خطر ابتلا به بیماری ها، حفظ و ترویج عادات غذایی سالم، رعایت دستورالعمل های غذایی در منزل و رستوران ها، خودمراقبتی در برابر بیماری های ناشی از مصرف غذاهای ناسالم و نامناسب، حفظ وزن ایده آل و وضعیت بدنی مطلوب و… کسب مهارت های لازم برای پیشگیری از اختلالات تغذیه ای
بر اساس این گزارش که توسط اعظم گودرزی، مدیرکل دفتر سلامت وزارت آموزش و پرورش در مجله رشد معلم (جلد 41، شماره 1، مهر 1401) به چاپ رسیده است، توصیه های زیر به والدین، معلمان و دانش آموزان ارائه می شود. :
غذاهای حاوی مواد مغذی را انتخاب کنید
غذا از غذا تشکیل شده است. منظور از غذا، موادی است که ضمن مشارکت در فعل و انفعالات بدن، به رشد و ترمیم سلول ها کمک کرده و انرژی لازم برای فعالیت های روزانه را تامین می کند. شش گروه اصلی غذا عبارتند از: پروتئین ها، کربوهیدرات ها، چربی ها، ویتامین ها، مواد معدنی و آب، هیچ غذایی حاوی تمام مواد مغذی مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن نیست. مقدار انرژی به دست آمده از هر غذا با واحدی به نام کالری اندازه گیری می شود. کالری واحد اندازه گیری انرژی است. همان انرژی که با مصرف غذا در بدن ایجاد می شود. کالری ها در واقع محصول سوزاندن پروتئین ها، کربوهیدرات ها و چربی ها در بدن ما هستند. مواد مغذی مهمی که انرژی یا کالری را تامین می کنند به عنوان درشت مغذی ها شناخته می شوند.
وجود ویتامین ها، مواد معدنی و آب برای عملکرد بدن ضروری است. اکثر افراد برای حفظ سلامت خود باید کربوهیدرات های پیچیده مصرف کنند، از جمله غلات، سیب، کنگر فرنگی، مارچوبه، موز، حبوبات، کلم بروکلی، نان و برنج قهوه ای، نان گندم سیاه و گندم سیاه، کلم، هویج، گل کلم، ذرت، نخود فرنگی، افزایش کرفس، خشک زردآلو، میوه ها، آجیل و بلغور جو دوسر و کاهش مصرف پروتئین، کربوهیدرات های ساده مانند نوشابه، شیرینی، غلات صبحانه، کنسانتره آب میوه، کلوچه های بسته بندی شده و چربی. ریشه بیشتر بیماری های تغذیه ای افزایش کالری مصرفی به دنبال مصرف بیش از حد چربی است. علاوه بر این، مصرف یا جذب ناکافی ویتامین ها، مواد معدنی و آب نیز بر سلامت بدن تأثیر منفی می گذارد.
برچسب های مواد غذایی را بخوانید
برچسب های مواد غذایی به مردم کمک می کند هنگام خرید غذا انتخاب های سالمی داشته باشند. تمام برچسب های مواد غذایی حاوی اطلاعات مفیدی در مورد محتویات و کالری هر غذا است. برچسب مواد غذایی باید حاوی اطلاعات زیر باشد:
– نام محصول غذایی
– حجم یا وزن دقیق محصول غذایی
– نام و نشانی کارخانه های تولید، توزیع و بسته بندی محصولات غذایی
– مواد مغذی موجود در محصول غذایی
– میزان هر ماده مغذی در محصول غذایی
از رژیمی پیروی کنید که خطر ابتلا به بیماری را کاهش دهد
رژیم غذایی بر وضعیت سلامت افراد (هم اکنون و هم در آینده) تأثیر می گذارد. رشد و نمو مطلوب مستلزم پیروی از یک رژیم غذایی سالم است. یک رژیم غذایی سالم می تواند انرژی لازم برای فعالیت های روزانه را تامین کند. کودکان و نوجوانانی که چنین برنامه ای دارند کمتر در معرض بیماری ها هستند. رژیم غذایی سالم می تواند خطر ابتلا به سرطان، بیماری های قلبی عروقی، دیابت، فشار خون بالا و پوکی استخوان را کاهش دهد.
خود را به تغذیه سالم عادت دهید
برای کسب، حفظ و بهبود عادات مربوط به تغذیه سالم، باید با غذایی که مصرف می کنیم آشنا شویم، باید برنامه غذایی منظمی برای صبحانه، ناهار و شام داشته باشیم. باید بفهمیم دلیل غذا خوردن ما گرسنگی است یا چیز دیگری. باید بدانیم غذایی که می خوریم برای سلامتی ما مفید است یا برای آن مضر. برای مثال فردی را تصور کنید که بعد از شام، در حین گپ زدن با دوستانش، صرفاً به این دلیل که کنار آنها نشسته و می خواهد با دوستانش باشد، چند تکه پیتزا را به صورت تفریحی با دوستانش می خورد.
طبیعتاً نمی توان این دلیل را از نظر بهداشتی منطقی و قابل قبول دانست. غذا خوردن راهی برای غلبه بر احساس طرد شدن، افسردگی، کسالت، اضطراب و تنهایی نیست. چنین رویکردهایی برای خوردن می تواند منجر به اختلالات تغذیه ای شود.
از خود در برابر بیماری های ناشی از غذا محافظت کنید
بیماری های منتقله از طریق غذا بیماری هایی هستند که پس از خوردن یا نوشیدن مواد غذایی آلوده به عوامل بیماری زا (عوامل بیماری زا) ایجاد می شوند. انواع مختلفی از عوامل بیماری زا وجود دارد. از جمله باکتری ها، ویروس ها و انگل ها. عوامل بیماری زا می توانند باعث آلودگی غذا و نوشیدنی شوند. علاوه بر این، مواد شیمیایی سمی و داروهای سمی نیز از عوامل بیماری های منتقله از طریق غذا هستند. در نتیجه، فهرست متنوعی از بیماری های ناشی از غذا وجود دارد.
تاکنون بیش از 250 نوع از این بیماری ها شناسایی، تعریف و طبقه بندی شده است. مواد غذایی اصلی که باعث بیماری می شوند عبارتند از: مرغ، سبزیجات برگ دار، میوه و آجیل. البته اغلب بیماریهای ناشی از آلودگی مواد غذایی خفیف هستند و فقط برای یک یا دو روز علائم دارند، اما برخی موارد جدیتر هستند و بیشتر طول میکشند. این موارد عمدتا در کودکان، افراد مسن و بیماران با سیستم ایمنی ضعیف دیده می شود.
وزن و وضعیت بدنی خود را در شرایط خوبی نگه دارید
وزن مناسب چیزی است که به فرد کمک می کند تا سلامت خود را حفظ کند. متخصصان تغذیه می توانند به شما در شناسایی وزن ایده آل و برنامه ریزی برای رسیدن به آن کمک کنند. عواملی که در تعیین وزن ایده آل نقش دارند عبارتند از: سن، قد، جنس، اندازه بدن، میزان متابولیسم پایه، توده عضلانی و فعالیت بدنی. متخصص تغذیه معمولاً سن، قد و وزن هر فرد را می پرسد و سپس سایر عوامل را ارزیابی می کند تا بتواند وزن ایده آل فرد را پیشنهاد دهد. منظور از شرایط جسمانی، وزن و ساختار استخوانی فرد است که در اصطلاح عامیانه به آن «اندازه» می گویند. اندازه هر فرد ممکن است کوچک، متوسط یا بزرگ باشد.
فردی که دور مچ او کمتر از 12.25 سانتی متر باشد کوتاه قد محسوب می شود. فردی که دور مچ او بین 12.25 تا 15.7 سانتی متر باشد سایز متوسط و فردی که دور مچ او بیش از 15.7 سانتی متر باشد بزرگ است. متابولیسم پایه مقدار کالری است که بدن در حالت استراحت می سوزاند. از آنجایی که غده تیروئید نقش مهمی در تنظیم متابولیسم بدن دارد، تشخیص عملکرد صحیح تیروئید در این زمینه بسیار مهم است. آزمایشات ساده ای برای تعیین نحوه عملکرد غده تیروئید و تعیین سطح متابولیسم بدن وجود دارد. البته این پزشک است که تشخیص می دهد انجام چنین آزمایشاتی ضروری است یا خیر. به طور طبیعی افزایش سطح فعالیت بدنی منجر به افزایش میزان متابولیسم پایه می شود.
در دنیای امروز، سلامت و سبک زندگی افراد ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند. تغییر در سبک زندگی به ویژه اصلاح عادات غذایی به معلمان توصیه می شود. افزایش آگاهی معلمان و انتقال اطلاعات آنها به دانش آموزان از برنامه های مداخله بهداشت عمومی برای کاهش اضافه وزن و چاقی در کودکان و نوجوانان محسوب می شود.