چگونه سکسکه نوزاد را متوقف کنیم
- شناسه خبر: 25311
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۷ شهریور ۱۴۰۲ ساعت ۰۲:۲۵
- نویسنده: دکتر نیوز
سکسکه کردن نوزاد یک اتفاق بسیار شایع و بیخطر است. با این حال ممکن است منجر به ناراحتی و سلب آرامش نوزاد شود به ویژه زمانی که قصد خواباندن او را دارید. با وجود آنکه دلیل سکسکه نوزاد مانند سکسکه بزرگسالان هنوز مشخص نشده است، اما خوشبختانه روشهای زیادی وجود دارد که میتوانید برای برطرف کردنش استفاده کنید. در ادامه قصد داریم بیشتر توضیح دهیم که چگونه سکسکه نوزاد را متوقف کنیم.
توجه به آروغ گیری
یکی از اصلیترین راهها برای از بین بردن سکسکه و در واقع جلوگیری از وقوع آن، آروغ گیری مناسب و به روش صحیح است. وجود هوا در مسیر گوارشی میتواند احتمال بروز سکسکه را افزایش دهد از این رو بسیار ضروری است که حتماً بعد از شیردهی آروغ نوزاد را بگیرید. آروغ گیری به جز جلوگیری از سکسکه از بسیاری از مشکلات نوزادی مانند کولیک و رفلاکس نیز جلوگیری میکند. مادامی که کودک توانایی نشستن را پیدا نکرده ( در جود 4 ماهگی) لازم است که هر بار این کار انجام شود.
روشهای مختلفی برای آروغ گرفتن وجود دارد اما سه روش از سایرین موثرتر است:
- نوزاد را روی پا به سمت بیرون بنشانید. چانه را با دست بگیرید تا راه تنفس بسته نشود. مراقب باشید جلوی گلوی نوزاد را نگیرید. نوزاد را کمی رو به جلو خم کرده و آرام به پشت او ضربه بزنید.
- نوزاد را روی شانه بگذارید سرش را به سمت خلاف جهت سر خود قرار دهید تا راه تنفس باز باشد و ارام پشت نوزاد ضربه بزنید.
- نوزاد را روی پای خود بخوابانید. به صورتی که شکم او روی پایتان باشد. سرش به سمت بیرون و آرام پشت نوزاد ضربه بزنید.
البته باید در نظر داشته باشید که اگرچه آروغ گیری بعد از هر بار تغذیه ضروری است، اما لزوماً نوزاد همیشه آروغ ندارد. پس نیازی نیست این فرایند را طولانی کنید.
استفاده از پستانک
در مورد استفاده از پستانک برای کودکان اختلاف نظرهای زیادی وجود دارد. بسیاری معتقدند که استفاده از این وسیله یک عادت مضر است که منجر به وابستگی شدید نوزاد شده و همچنین در رشد دندانهای یا شکل ظاهری فک اختلال ایجاد میکند. با این حال مشخص شده یکی از روشهای بند آوردن سکسکه نوزاد، مکیدن پستانک است. مکیدن پستانک با آرام کردن دیافراگم میتواند سکسکه را متوقف کند.
شیردهی
مانند پستانک، شیردهی نیز میتواند به کاهش سکسکه کمک کند. مکیدن دیافراگم را آرام میکند. بهتر است برای قطع سکسکه نوزاد از شیر خودتان استفاده کنید زیرا در شیردهی با شیشه بلع هوا بیشتر است و در نتیجه ممکن است سکسکه تشدید شود. مراقب باشید اگر نوزاد هنوز خیلی کوچک است یا گمان میکنید شیردهی در زمان سکسکه میتواند منجر به پریدن شیر در گلو شود از روشهای دیگری برای قطع سکسکه استفاده کنید.
مالیدن پشت کمر نوزاد
با مالش پشت کمر نوزاد هوای اضافی در مسیرهای گوارشی خارج میشود. این کار به قطع سکسکه کمک میکند. مراقب باشید پشت نوزاد را بیش از حد فشار ندهید زیرا پوست تحریک میشود. همچنین تغییر وضعیت نوزاد نیز میتواند کمک کننده باشد. بهتر است سر نوزاد را روی شانهتان قرار دهید و کمی راه بروید. حواسپرتی و تغییر وضعیت میتواند با آرام کردن دیافراگم منجر به قطع سکسکه نوزاد شود.
کارهای ممنوعه در مورد سکسکه نوزاد
روشهایی که در بالا برای بند آوردن سکسکه نوزاد شد ممکن است همیشه جواب ندهد. گاهی با وجود تلاش شما نوزاد همچنان به سکسکه کردن ادامه میدهد. همانطور که توضیح دادیم دلیل سکسکه هنوز مشخص نشده است بنابراین تاثیرگذاری کارهای بالا به کمی شانس نیاز دارد! در هر حال کارهایی که در بالا پیشنهاد شد همگی روشهای ایمنی هستند که خطری برای نوزاد ندارند. اما متاسفانه گاهی طولانی شدن سکسکه یا تکرر آن در طول روز والدین را ترغیب به انجام کارهای خطرناک میکند. بعضی از کارها مانند کشیدن زبان نوزاد، ترساندن نوزاد، یا خوراندن آب و … میتواند عواقب خطرناکی برای نوزاد داشته باشد پس جدا باید از انجامشان خودداری کنید. همچنین تاثیرگذاری هر کدام از این روشها به هیچ عنوان اثبات نشده است.
در عوض میتوانید با انجام کارهای زیر از بروز سکسکه در نوزاد جلوگیری کنید:
قبل از گرسنه شدن به نوزاد غذای کافی بدهید تا آرام بماند
تغذیه مکرر به نوزاد در مقادیر کم مانع از آشفتگی نوزاد و افزایش بروز سکسکه میشود.
بعد از هر بار شیر خوردن به مدت نیم ساعت کودک را صاف بنشینید و بلافاصله او را نخوابانید. در این فاصله حتماً آروغ بگیرید.
بطری را به گونهای در دهان نوزاد قرار دهید که هوا در سر آن جمع نشده باشد و کاملاً از شیر پر باشد تا نوزاد هوای کمتری ببلعد.
چه در زمان شیردهی با سینه و چه شیردهی با بطری حتماً مطمئن شوید که دهان نوزاد به طور کامل به لبه بطری یا سینه چفت شده باشد تا هوای اضافی نبلعد.
آیا ممکن است سکسکه خطرناک باشد
در حالی که در بیشتر موارد سکسکه نوزاد بیخطر است و به راحتی با روشهای بالا یا به طور خود به خود برطرف میشود اما اگر نوزاد مکرراً دچار سکسکه میشود یا روزی چند بار این اتفاق برایش میافتد باید برای انجام بررسی بیشتر به پزشک مراجعه کنید. توجه داشته باشید سکسکه معمولاً در نوزادان زیر یک سال نگران کننده نیست و اتفاقی کاملاً طبیعی است. با این حال اگر سکسکه مکرر است یا به نظر میرسد باعث ناراحتی کودک با بروز اختلال در خواب او میشود بهتر است با پزشک صحبت کنید زیرا ممکن است نشان دهنده یک بیماری زمینهای باشد یا حتی ممکن است شما در شیردهی یا آروغ گیری اشتباهاتی دارید که بایستی تصحیح شود.
برای مثال بیماری رفلاکس معده به مری یا GER ممکن است باعث سکسکههای مکرر و ناراحت کننده شود. اگر سکسکه نوزاد به دلیل این بیماری باشد با دیگر علائم زیر همراه است:
- گریه بیش از حد نوزاد به ویژه در هنگام شیر خوردن
- نوزاد پشت خود را بیش از حد در حین یا بعد از شیر دادن قوس میدهد
- بیشتر از حد معمول آب دهان ترشح میکند
اگر مشکوک به این بیماری بودید حتماً با پزشک مشورت کنید زیرا درمان آن به ویژه در مراحل اولیه بسیار آسان است.