آشنایی با مهمترین انواع اختلال در کودکان
- شناسه خبر: 29078
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۹ آبان ۱۴۰۲ ساعت ۱۰:۳۳
- نویسنده: دکتر نیوز
همه والدین دوست دارند فرزندانی شاد و سالم تربیت کنند و اگر کودک مشکلی داشته باشد نگرانی و اضطراب آن همیشه همراه پدر و مادر خواهد بود. اما باید بدانید که همهچیز همیشه قابل پیشبینی نیست. بسیاری از کودکان در فرآیند رشد خود به اختلالهای متنوعی دچار میشوند که باعث میشود روی عملکرد شخصی، روابط اجتماعی، سلامت روان و حتی مهارتهای آنها تاثیرگذار باشد. از طرف دیگر باید بدانید که طیف وسیعی از این اختلالها قابل درمان، بهبود و کنترل هستند. هرچه والدین زودتر از اختلال در کودکان خبردار شوند، سریعتر میتوانند با کمک درمانگر فرآیند بهبود را شروع کنند. البته در قدم اول لازم است مهمترین و رایجترین انواع اختلال در کودکان آشنا شوید تا در صورت مواجهشدن با علائم آنها سریعتر برای درمان کودک اقدام کنید.
اختلال بیش فعالی در کودکان
یکی از اختلالهای شایع در کودکان اختلال ADHD یا بیش فعالی است که ممکن است تا بزرگسالی با کودک همراه باشد. باید بدانید که این اختلال مدلهای مختلفی دارد و با توجه به علائمی که کودک از خود نشان میدهد، متخصص میتواند نوع اختلال را تشخیص دهد. مدلهای مختلف بیشفعالی عبارتاند از:
- اختلال بیش فعالی: در این مدل کودک معمولا احساس بیقراری دارد و طولانیمدت نمیتواند یک جا بنشیند. همچنین این کودکان نسبت به همسالان خود ممکن است بیشتر فعالیت کنند.
- اختلال کمتوجهی: بسیاری از کودکانی که به این نوع ADHD دچار هستند، بهطور مکرر دچار حواسپرتی میشوند و نمیتوانند روی یک موضوع خاص تمرکز کافی و طولانیمدت داشته باشند.
- اختلال رفتار تکانشی: بسیاری از کودکان مبتلا به این اختلال ممکن است رفتارهای ناگهانی و تکانشی انجام دهند و به نتیجه کارهای خود بهخوبی فکر نکنند.
- اختلال ترکیبی ADHD: باید بدانید که ممکن است کودک ترکیبی از انواع اختلالهای ADHD را داشته باشد که باید با کمک یک روانشناس خوب و معتبر شناسایی شود و بهبود یابد.
علائم اختلال ADHD:
- کودک مبتلا به ADHD تحمل انتظار را ندارد و نمیتواند صف یا نوبت را تحمل کند.
- در بسیاری از موارد میبینید که کودک چیزی را فراموش میکند یا وسایلش را جا میگذارد.
- مواردی پیش میآید که کودک زیاد صحبت میکند.
- او نمیتواند بهخوبی روی بعضی از کارهایش تمرکز کند و ممکن است بیدقت باشد.
- گاهی اوقات میبینید که کودک نمیتواند بهراحتی با دیگران کنار بیاید.
- بعضی از کودکان مبتلا به ADHD بسیار رویاپردازی میکنند.
اختلال طیف اوتیسم در کودکان
طیف اوتیسم یکی از اختلالهای شایع در کودکان است که یک ناتوانی رشدی عصبی محسوب میشود. بسیاری از کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم در تعاملها و روابط اجتماعی خود مشکلاتی را تجربه میکنند. البته فراموش نکنید که اختلال اوتیسم یک طیف است و رفتارها و علائم آن بسیار متنوع است.
علائم اختلال اوتیسم:
- بسیاری از کودکان مبتلا به اوتیسم به برقراری تماس چشمی علاقه ندارند.
- این کودکان در زمینه تعامل با افراد چالش دارند.
- گاهی اوقات میبینید که کودک نسبت به بوها، مزهها یا حتی صداها واکنشی غیرعادی نشان دهد و حساسیت زیادی داشته باشد.
- کودکان مبتلا به اوتیسم به روتینهای منظم روزمره علاقه دارند و بینظمیها و برنامههای جدید را تحمل نمیکنند.
اختلال افسردگی در کودکان
شاید فکر کنید که افسردگی فقط مخصوص جوانان و بزرگسالان است، اما باید بدانید که بسیاری از کودکان نیز افسردگی را تجربه میکنند. یادتان باشد که افسردگی باعث میشود که کودک نسبت به علایق خود و کارهایی که دوست دارد، هیجان و ذوق گذشته را نشان ندهد. افسردگی حاد میتواند منجر به آسیبزدن به خود یا خودکشی شود، بنابراین والدین باید حتما با مشاهده کوچکترین علائم افسردگی در کودک خود با روانشناس متخصص مشورت کنند تا درمان شروع شود.
علائم افسردگی در کودک:
- میبینید که کودک احساس غمگینی بسیار یا ناامیدی دارد.
- عادتهای غذایی کودک تغییرات محسوسی کرده است و او کمتر یا بیشتر از قبل غذا میخورد.
- کودک دیگر از انجام سرگرمیها و تفریحات مورد علاقهاش لذت نمیبرد.
- خواب کودک دچار تغییراتی شده است و او بیشتر یا بسیار کمتر از قبل میخوابد.
- میبینید که فرزندتان احساس بیحوضلگی، خستگی یا تنبلی بیشتری نسبت به قبل دارد.
- ممکن است کودک رفتارهایی مانند خودآزاری انجام دهد یا خود را تخریب و تحقیر کند.
- گاهی ممکن است کودک دچار بیقراری و تنش شود.
- کودکان افسرده در بعضی از مواقع احساس گناه یا بیهودگی و بیارزشی دارند.
اختلال اضطراب در کودکان
بسیاری از کودکان ممکن است از ترسها و نگرانیهای کودکانه و معمولی خود فراتر بروند و همیشه حس نگرانی و اضطراب شدید داشته باشند. وقتی میبینید که کودک بدون دلیل نگران است، یا برای اتفاقاتی که هنوز نیفتاده و حتی معلوم نیست که اتفاقی بیفتد، نگرانیهای شدیدی دارد، کودک دچار اضطراب شده است. باید بدانید که اضطراب میتواند عملکرد ذهنی، تحصیلی و فعالیتهای روزمره کودک را تحت تاثیر خود قرار دهد. البته فراموش نکنید که اضطراب کودکان انواع مختلفی دارد که با توجه به علائم آن بهتر است از روانشناس کودک کمک بگیرید.
- اضطراب اجتماعی: کودک از حضور در محیطهای شلوغ میترسد و وحشتزده میشود.
- اضطراب جدایی: هنگام دوری از والدین و نزدیکان، کودک بسیار میترسد و دچار اضطراب شدید میشود.
- اضطراب عمومی: همیشه میبینید که کودک درباره اتفاقهای آینده، پیشآمدن حوادث و مسائل مختلف روزمره نگران و مضطرب است.
- اختلال پانیک یا حمله عصبی: کودک ممکن است وقتی در محیط خاصی قرار میگیرد، ترس ناگهانی و غیرمنتظرهای داشته باشد و علائمی مانند سرگیجه، تهوع و تپش قلب را از خود بروز دهد.
- اختلال اضطراب فوبیا: کودک از چیزی یا موقعیتی بهشدت میترسد. مانند ترس از حیوانات و حشرات، ترس از ارتفاع، مراجعه به دکتر، ترس از آب و تاریکی.
اختلال یادگیری در کودکان
از دیگر اختلالهای رایج در کودکان اختلال یادگیری است که مدلهای مختلفی از آن تا به امروز کشف شدهاند. کودکی که به اختلال یادگیری مبتلا است، روش غیرمعمولی برای دریافت و پردازش اطلاعات دارد. این اختلال بیشتر با شروع سن مدرسه بروز پیدا میکند و مهمترین نشانه آن عملکرد تحصیلی ضعیف و عدم یادگیری مباحث درسی است. انواع اختلال یادگیری شامل اختلال یادگیری ریاضی، اختلال در نوشتن، اختلال در خواندن، اختلال یادگیری غیر کلامی و نقص در درک مطلب است. اختلال یادگیری ممکن است علائم زیر را نشان دهد:
- کودک متناسب با سن خود نمیتواند بر مهارتهایی مانند خواندن، نوشتن، محاسبات ریاضی و املای کلمهها تسلط داشته باشد.
- بچههای مبتلا به اختلال یادگیری ممکن است نتوانند صحبتهای دیگران را بهخوبی به یاد بسپارند.
- این کودکان ممکن است در درک قوانین و دستورالعملها و پیروی از آنها مشکلاتی داشته باشند.
- میبینید که کودک مبتلا به این اختلال در انجام بعضی از فعالیتها مانند نوشتن ناهماهنگی دارد.
- کودک ممکن است حروف، کلمات و اعداد را بعد از کلاس دوم ابتدایی معکوس کند.
در برابر اختلالهای کودک چه کنیم؟
بدون شک هر والدینی که وجود اختلال در کودک خود را میفهمد، مضطرب، نگران، آشفته و ناراحت میشود. اما شما باید راهکارهای درستی را در راستای بهبود کودک و کنترل اختلال او انجام دهید. اولین قدم این است که بپذیرید کودکتان این اختلال را دارد و حتما باید برای بهبود او از متخصصان کمک بگیرید. بنابراین اگر حس کردید که کودک علائم خاصی از یک اختلال را نشان میدهد، در اسرع وقت با روانشناس کودک مشورت کنید و جلسههای درمانی را شروع کنید. همچنین همیشه از کودک خود حمایت کنید و با او همدلی داشته باشید. بهبودهای او را تشویق کنید تا حس امنیت و آرامش را در او ایجاد کنید. بهتر است مسیر را با یک متخصص پیش ببرید تا بتوانید روند بهبود کودک خود را زیر نظر داشته باشید.