سندروم پیش از قاعدگی PMS چیست ؟ علائم و درمان
- شناسه خبر: 653
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۱ ساعت ۰۲:۴۲
- نویسنده: دکتر نیوز
سندروم پیش از قاعدگی یا PMS یکی از بیماری های شایع در خانم ها میباشد که اکثر خانم در زمان قاعدگی خون با آن مواجعه میشوند. سندروم پی ام اس بر روی احساسات، رفتار و سلامت جسمی یک زن تاثیر میگذارد.
سندروم پیش از قاعدگی (PMS) دارای طیف گستردهای از علائم و نشانهها، ازجمله نوسانات خلقی، حساس شدن سینهها، میل شدید به غذا، خستگی، تحریکپذیری و افسردگی است. بهطور تخمینی از هر ۴ زن قاعده ۳ نفر برخی از علائم سندروم پیش از قاعدگی را تجربه میکنند.
علائم در یک الگوی قابل پیشبینی ظاهر و تکرار میشوند. اما کمیت تغییرات جسمی و احساسی که با سندروم پیش از قاعدگی تجربه میکنید، ممکن است از کمی قابلتوجه تا شدید متفاوت باشد. بااینحال، شما نباید اجازه دهید این مشکلات کنترل زندگی شمارا به دست بگیرند. درمان و تغییر شیوه زندگی میتواند به کاهش علائم و نشانههای سندروم پیش از قاعدگی کمک کند.
ممکن است علائم PMS برخی از جنبههای زندگی فرد را مختل کند. علائم PMS پنجتا ۱۱ روز قبل از قاعدگی شروع میشود و بهطورمعمول با شروع آن از بین میرود. علت PMS ناشناخته است. بااینحال، بسیاری از محققان معتقدند که این امر به تغییر سطح هورمونهای جنسی و سروتونین در ابتدای چرخه قاعدگی مربوط است.
سطح استروژن و پروژسترون در زمانهای خاصی از ماه افزایش مییابد. افزایش این هورمونها میتواند باعث تغییرات خلقوخو، اضطراب و تحریکپذیری شود. استروئیدهای تخمدانی همچنین فعالیت را در قسمتهایی از مغز که با علائم قبل از قاعدگی مرتبط است، تعدیل میکنند. سروتونین یک ماده شیمیایی در مغز و روده است که بر روحیه، احساسات، افکار و خلقوخوی تأثیر میگذارد.
علائم سندروم پیش از قاعدگی
- چرخه قاعدگی زنان بهطور متوسط ۲۸ روز طول میکشد.
- نفخ شکم
- درد شکم
- درد پستان
- احساس افسردگی
- آکنه
- کنارهگیری از اجتماع
- یبوست
- اسهال
- تغییر در الگوی خواب
- اضطراب
- غمگینی
- طغیانهای احساسی
- سردرد
- حساسیت به نور یا صدا
- خستگی
- تحریکپذیری
تخمکگذاری، زمان آزاد شدن تخمک از تخمدانها، در روز ۱۴ و قاعدگی یا خونریزی در روز ۲۸ چرخه اتفاق میافتد. علائم PMS میتواند از حدود روز ۱۴ شروعشده و تا ۷ روز پسازآن ادامه یابد.
علائم PMS معمولاً خفیف یا متوسط است. طبق ژورنال American Family Physician، تقریباً ۸۰ درصد زنان یک یا چند علامتی را گزارش میکنند که بهطور قابلتوجهی بر عملکرد روزانه تأثیر نمیگذارد.
۲۰ تا ۳۲ درصد زنان علائم متوسط تا شدیدی را گزارش میکنند که برخی از جنبههای زندگی را تحت تأثیر قرار میدهد. ۳ تا ۸ درصد PMDD را گزارش میکنند. شدت علائم میتواند بسته به فرد و ماه متفاوت باشد.
شاید برخی از این علائم که گفته شد به نظر ساده بیایند؛ بااینحال در بسیاری از افراد این حالات روحی زنان در قاعدگی بهقدری شدید است که ممکن است زندگی آنها را برای مدتی، یک تا چند روز، دچار اختلال کند. بااینوجود حداکثر تا ۴ روز پس از شروع دوره قاعدگی این علائم از بین میروند.
نوع دیگری از علائم سندروم پیش از قاعدگی وجود دارد که به آن اختلال بیقراری قبل از قاعدگی یا PMDD میگویند که شامل تغییرات خلقی، مشکل در تمرکز، خشم، تحریکپذیری، افسردگی و… است.
درمان سندروم پیش از قاعدگی
میتوان از طریق استفاده از قرص سندرم پیش از قاعدگی، استفاده از مکملها و همچنین انواع درمان سندروم پیش از قاعدگی در طب سنتی، علائم این شرایط را کم کرد. انواع قرص سندرم پیش از قاعدگی را بر اساس نوع اختلال تجویز میکند که این داروها را باید پزشک تجویز نماید و از مصرف خودسرانه آنها اجتناب شود. داروهای ضدافسردگی، داروهای ضدالتهابی و دیوریتیکها از انواع قرص سندرم پیش از قاعدگی هستند که ممکن است پزشک برای کاهش علائم تجویز نماید.
داروهای ضدافسردگی مهارکننده باز جذب سروتونین (SSRI): شامل فلوکستین، پاروکستین، سرترالین و غیره هستند که در کاهش علائم خلقی موفق بودهاند. SSRI درمان خط اول برای PMS شدید و یا PMDD هستند و روزانه مصرف میشوند. اما برای بعضی از زنان مبتلابه PMS، مصرف داروهای ضدافسردگی ممکن است فقط به دو هفته قبل از شروع قاعدگی محدود شود.
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAID): مصرف NSAIDها مانند ibuprofen، یا ناپروکسن سدیم میتواند باعث کاهش درد و ناراحتی در پستان شود.
دیورتیکها: وقتی ورزش و محدود کردن مصرف نمک برای کاهش وزن، تورم و باد کردن و نفخPMS کافی نیست، مصرف قرصهای ادرارآور(دیورتیک ها) میتواند به بدن کمک کند که مایع اضافی را از طریق کلیهها دفع کند. Spironolactone یک دیورتیک است که میتواند به کاهش برخی علائم PMS کمک کند.
همچنین طبق گزارشها برخی از افراد به کمک مصرف مکملها از بروز علائم سندروم قبل از قاعدگی خود جلوگیری کردهاند. مکملهایی همچون کلسیم، ویتامین C، ویتامین B6 و منیزیم در کاهش علائم سندرم پیش از قاعدگی مؤثر بودند؛ اما نمیتوان این موضوع را بهعنوان یافته علمی در نظر گرفت.
ممکن است بسیاری از افراد به دلیل شرایط روحی که در این دوران به آن دچار میشوند، به پرخوری روی بیاورند. این افراد باید برای درمان سندروم پیش از قاعدگی به پزشک مراجعه کنند تا شرایط روحی که ایجاد میشود، تحت کنترل دربیاید.
چنانچه پرخوری بر اساس میل فرد است و نیازی به درمان دارویی ندارد؛ بهترین راهکار این است که یک رژیم غذای اصولی را پیروی نمایند تا به دلیل پایبندی به آن در دوران پی ام اس نیز غذای بیشتر و خارج از رژیم خود میل نکنند. رژیم بهاره غفاری به شما کمک میکند تنها با رساندن مواد مغذی به بدن خود در طی رژیم لاغری، نیاز به مصرف مکمل نداشته باشید. همچنین میتوانید در کنار رژیم خود ورزش مناسب نیز دریافت کنید، تا نهتنها علائم سندرم قاعدگی خود را کاهش دهید، بلکه بهتناسب اندام و وزن ایده آل برسید.