سندروم روده نشتی چیست ؟ علائم و درمان
- شناسه خبر: 831
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۱ ساعت ۰۹:۵۰
- نویسنده: دکتر نیوز
آیا تا به حال نام بیماری سندروم روده نشتی یا بیماری نشت روده را شنیده اید ؟ سندروم روده نشتی یکی از بیماری های گوارشی است که باکتری ها از طریق مواد غذایی به روده نفوذ میکنند و روده دچار نشت میشود. بیماری (LGS) نام بسیار عجیبی دارد که در ادامه به علائم و علت آن میپردازیم.
اگر دچار بیماری نشت روده شده اید باید توسط یک فوق تخصص گوارش معاینه شوید چرا که این بیماری در بلند مدت بسیار میتواند خطرناک باشد و هرچه سریعتر باید اقدام به درمان دارویی کنید. میکروب و باتری های موجود در روده باعث ایجاد مشکلات مختلفی در دستگاه گوارش شما میشوند و دارو های موجود میتواند به درمان شما کمک کند.
آنزیمهای گوارشی موجود در معده و روده، مواد مغذی موجود در غذا را تجزیه میکنند و سپس به مولکولهای کوچکتری تبدیل میکنند که بدن از آنها برای انرژی، رشد و ترمیم استفاده میکند. رودهها همچنین در محافظت از بدن در برابر باکتریها و سموم مضر نقش اساسی دارند.
دهانههای محکم دیواره روده باعث میشود آب و مواد مغذی در داخل خون جریان پیدا کند و مواد مضر در داخل روده نگهداشته شود. در LGS، این دهانهها گشادتر میشوند و امکان عبور ذرات غذا، باکتریها و سموم به جریان خون داده میشود.
رودهها همچنین میزبان طیف وسیعی از باکتریها به نام میکروبیوتای روده هستند. این باکتریها به هضم غذا کمک میکنند، از دیواره روده محافظت میکنند و از عملکرد ایمنی بدن حمایت میکنند. بیماری نشت روده ممکن است عدم تعادل در میکروبیوتای روده را نیز شامل شود. بر طبق مطالعات، عدم تعادل در میکروبیوتای روده میتواند واکنش ایمنی بدن را تحریک کند. این مسئله منجر به التهاب روده و افزایش نفوذپذیری روده (IP) میشود. افزایش نفوذپذیری روده به این معنی است که مواد بهراحتی از رودهها به جریان خون نشت میکنند.
بیماری نشت روده
بیماری نشت روده ممکن است که در چندین بیماری دیگر نقش داشته باشد. برخی از آنها عبارتاند از:
- بیماری سلیاک
- بیماری مزمن کبدی
- دیابت
- سندرم روده تحریکپذیر (IBS)
- بیماری کرون
- آلرژیهای غذایی و حساسیتها
- سندرم تخمدان پلی کیستیک
هنوز مشخص نیست که LGS دلیل این بیماریهاست یا یکی از نشانههای آنها. بااینحال، مطالعات نشان میدهند که افزایش نفوذپذیری روده ممکن است در ایجاد بیماری التهابی روده (IBD) نقش داشته باشد. یک مطالعه دیگر نیز شواهدی از افزایش نفوذپذیری روده قبل از شروع دیابت نوع یک را نشان داد.
دانشمندان همچنین بررسیهایی بر روی محور مغز- روده انجام دادهاند. این محور به معنای رابطه بین دستگاه گوارش و مغز است. در این زمینه، یک مطالعه نشان داد که بیماری نشت روده ممکن است در بیماریهای روانشناختی مانند اضطراب و افسردگی نقش داشته باشد. با این وجود دانشمندان برای تائید این ادعا باید تحقیقات بیشتری انجام دهند.
چه عواملی باعث روده نشتی میشود؟
پروتئینی به نام زونولین تنها تنظیمکننده شناختهشده نفوذپذیری روده است. وقتی این پروتئین در افراد مستعد ژنتیکی فعال شود، میتواند منجر به نشت روده گردد. دوعاملی که باعث ترشح زونولین میشود، باکتریهای موجود در روده و گلوتن است که پروتئین موجود در گندم و سایر غلات محسوب میشود.
بااینحال، برخی بررسیها نشان دادهاند که گلوتن فقط در افراد مبتلابه بیماریهایی مانند بیماری سلیاک یا سندروم روده تحریکپذیر، نفوذپذیری روده را افزایش میدهد.
عوامل متعددی در بروز سندروم روده نشتی نقش دارند، ازجمله:
- التهاب
- مصرف بیشازحد قند
- داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی
- رشد بیشازحد مخمر
- روده ضعیف
- مصرف بیشازحد الکل
- استرس
- کمبود مواد مغذی
علائم بیماری نشت روده
علائم بیماری روده نشت پذیر با علائم بسیاری از بیماریهای دیگر، مشترک است. این مسئله میتواند تشخیص این بیماری را دشوارتر کند. برخی از علائم بیماری نشت روده عبارتاند از:
- اسهال مزمن، یبوست یا نفخ شکم
- کمبود مواد مغذی در بدن
- مشکلات پوستی، مانند آکنه، بثورات یا اگزما
- درد مفصل
- التهاب گسترده
- خستگی
- سردرد
- گیجی
- مشکل در تمرکز
تشخیص بیماری نشت روده
آزمایش استاندارد برای بیماری نشت روده، آزمایش مانیتول و لاکتولوز (mannitol and lactulose test) است. مانیتول و لاکتولوز مولکولهای محلول در آب هستند که بدن نمیتواند از آنها استفاده کند. مانیتول بهراحتی در افرادی که دارای روده سالم هستند جذب میشود. لاکتولوز یک مولکول بزرگتر است و فقط مقدار کمی از آن جذب میشود. در این آزمایش، فرد محلولی حاوی این دو مولکول را مینوشد.
نمونه ادرار پس از شش ساعت جمعآوری میشود و مقدار موجود مانیتول و لاکتولوز در ادرار، میزان جذب آنها توسط روده را نشان میدهد. یک نتیجه سالم میزان بالای مانیتول و سطح پایین لاکتولوز را در ادرار نشان میدهد. اگر سطح هر دو مولکول بالا باشد، نشاندهنده وجود بیماری نشت روده است. اگر سطح هر دو مولکول کم باشد، این مسئله نشاندهنده سوء جذب کلیه مواد مغذی است.
درمان بیماری نشت روده
با توجه به اینکه بسیاری از پزشکان، نشت روده را بهعنوان یک بیماری به رسمیت نمیشناسند هیچ درمان استانداری برای نشت روده وجود ندارد. بااینحال، برخی از تغییرات در رژیم غذایی و سبک زندگی ممکن است به شما در بهبود سلامت روده کمک کند که این امر، به نوبه خود، میتواند علائم نشت روده را کاهش دهد. نکات زیر در رژیم غذایی میتواند به بهبود سلامت روده و درمان بیماری نشت روده کمک کند:
- افزایش مصرف پروبیوتیک برای تقویت باکتریهای مفید روده
- ورزش منظم
- خواب کافی شبانه
- کاهش استرس
- اجتناب از استفاده غیرضروری از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی یا آنتیبیوتیکها
- ترک سیگار
- مصرف غذاهای غنی از فیبر پروبیوتیک، مانند سبزیها و غلات کامل
- کاهش مصرف گوشت، لبنیات و تخممرغ
- پرهیز از افزودنیهای قندی و شیرینکنندههای مصنوعی
تغییرات زیر در سبک زندگی نیز میتوانند به هضم سالم غذاها کمک کنند و موجب سلامت روده شوند:
درنهایت، بیماری نشت روده و افزایش نفوذپذیری روده، شرایطی است که در آن، باکتریها و سموم قادر به عبور از دیواره روده به جریان خون هستند. برخی از پزشکان وجود نشت روده را انکار میکنند اما شواهد زیادی وجود دارد که تائید میکند افزایش نفوذپذیری روده واقعی است. بهعنوانمثال، بیماری نشت روده در چندین اختلال خود ایمنی وجود دارد.
بااینحال، شواهد کافی برای نتیجهگیری در این مورد که این بیماری دلیل اصلی اختلالات خود ایمنی است، وجود ندارد. برای کاهش خطر ابتلا به بیماری نشت روده، بر روی بهبود سلامت روده خود با داشتن یک رژیم غذایی سالم و محدود کردن استفاده از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی تمرکز کنید.
نکته: هیچ دارویی را بدون تجویز پزشک فوق تخصص گوارش مصرف ننمایید و حتماً زیر نظر پزشک اقدام به مصرف دارو کنید تا هرچه سریعتر درمان شوید.