قرص نورتریپتیلین چیست ؟ عوارض و موارد مصرف
- شناسه خبر: 966
- تاریخ و زمان ارسال: ۴ خرداد ۱۴۰۱ ساعت ۰۲:۱۷
- نویسنده: دکتر نیوز

قرص نورتريپتيلين یکی از دارو های ضد افسردگی برای افرادی که دارای رفتار های خطرناک خودکشی هستند تجویز میشود. داروی نورتريپتيلين برای برطرف کردن افکار های خطرناک خودکشی، اختلالات خواب و بهبود اشتها و افزایش عملکرد سیستم ایمنی بدن مورد استفاده قرار میگیرد.
نورتریپتیلین یک داروی تجویزی است که بهصورت کپسول خوراکی و محلول خوراکی ارائه میشود. کپسول خوراکی نورتریپتیلین بهعنوان دارویی با نام تجاری Pamelor در دسترس است. همچنین نورتریپتیلین بهعنوان یک داروی عمومی موجود است. بهطورمعمول داروهای عمومی، هزینه کمتری نسبت به نسخه مارک تجاری خود دارند. در برخی موارد، ممکن است در همه انواع و اشکال دارو بهعنوان داروی نام تجاری موجود نباشند.
نورتریپتیلین متعلق به گروهی از داروها به نام داروهای ضدافسردگی سه حلقهای است. این مجموعه، گروهی از داروها هستند که به شیوه مشابه عمل میکنند. این داروها اغلب برای درمان بیماریهای مشابه استفاده میشوند.
نورتریپتیلین روی سیستم عصبی مرکزی شما کار میکند تا سطح برخی از مواد شیمیایی را در مغز شما افزایش دهند. این اقدام به تسکین افسردگی شما کمک میکند.
عوارض قرص نورتریپتیلین
کپسول خوراکی نورتریپتیلین ممکن است باعث خوابآلودگی شود. همچنین ممکن است عوارض جانبی دیگری ایجاد کند. این عوارض با توجه به بدن و سیستم فیزیکی هر فرد متفاوت است. برخی از عوارض جانبی نورتریپتیلین در متن زیر ذکرشده است.
- فشارخون پایین
- فشارخون بالا
- اسهال
- گرفتگی معده
- کاهش میل جنسی
- کاهش یا افزایش غیرمنتظره وزن
- تعریق
- سردرد
- تاری دید
- یبوست
- بثورات پوستی
- کهیرها
- خارش
- حساسیت پوست به نور
- سردرگمی (عمدتاً در سالمندان)
- مشکلات خواب
- لرزش
- دهان خشک
- حالت تهوع
- استفراغ
موارد احتیاط نورتریپتیلین
- قبل از مصرف این دارو در موارد زیر با پزشک خود مشورت نمایید:
- در صورت حاملگی و شیردهی.
- اثرات درمانی ضدافسردگی دارو ظرف یک تا شش هفته بعد از شروع درمان بروز خواهد کرد.
- تا بهبودی کامل بهطور منظم به پزشک مراجعه نمایید.
- از مصرف داروهای دیگر به همراه این دارو خودداری نمایید مگر با تجویز پزشک.
- در صورتی که یک نوبت مصرف دارو را فراموش کردید و بیش از یکبار در روز دارو را مصرف میکنید، بهمحض به یادآوردن آن را مصرف کنید ولی اگر تقریباً زمان مصرف نوبت بعدی فرارسیده باشد از مصرف آن خودداری کرده و مقدار مصرف بعدی را نیز دو برابر نکنید.
- به دلیل اثرات جانبی از مصرف دارو به هنگام صبح خودداری نمایید.
نورتريپتيلين دارويی از دستهی ضدافسردگیهای سه حلقهای میباشد و معمولاً برای درمان افسردگی تجویز میشود. این دارو همچنین در تسكين دردهاي عصبي هم استفاده دارد.
علت اصلی بروز افسردگی ناشناخته است اما هدف از درمان دارو همراه با مشاوره درمانی برطرف کردن علائم افسردگی نظیر خلق پایین، بیحالی، نداشتن انگیزه، افکار خطرناک، اختلالات خواب و کاهش اشتها جهت رساندن فعالیت و عملکرد روزانهی فرد به سطح طبیعی، میباشد. داروهایی مانند نورتريپتيلين میتوانند به برطرف نمودن علائم افسردگی مانند کمخوابی یا کمبود اشتها کمک قابلتوجهی کنند.
کپسول خوراکی نورتریپتیلین ممکن است با سایر داروها، ویتامینها یا گیاهانی که مصرف میکنید، تداخل داشته باشد. تداخل دارویی، زمانی رخ میدهد که یک ماده نحوه عملکرد دارو را تغییر دهد. این شرایط میتواند خطرناک باشد یا از عملکرد صحیح دارو جلوگیری کند.
بهمنظور جلوگیری از تداخلات دارویی، پزشک باید تمام داروهای شما را با دقت بررسی و مدیریت کند. حتماً در مورد تمام داروها، ویتامینها یا گیاهانی که مصرف میکنید به پزشک خود اطلاع دهید. بهمنظور اطلاع از چگونگی تداخل این دارو با داروهای دیگر، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.
نحوهی مصرف نورتریپتیلین
نحوه و مقدار مصرف این دارو با توجه به مشکل و شرایط بیمار متفاوت است. ممکن است این دارو سه تا چهار نوبت در روز و یا تنها یک نوبت تجویز گردد.
اگر نورتریپتیلین بهصورت یک نوبت در روز تجویز شود بهترین زمان مصرف آن شبها پیش از خواب میباشد؛ اما برخی پزشکان ترجیح میدهند دارو را در مقدار کمتر اما در دو تا سه نوبت در روز برای درمان افسردگی تجویز کنند لذا. حتماً دارو را دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف نمایید.
ممکن است پزشک شما درمان را با مقدار داروی کم شروع کند و پس از عادت کردن بدن، مقدار داروی شمارا افزایش دهد تا احتمال بروز عوارض ناشی از دارو کمتر شود.
این دارو با غذا تداخلی ندارد و میتوانید آن را قبل یا بعد از غذا مصرف نمایید.
در صورت فراموش كردن مصرف يك نوبت دارو بلافاصله پس از يادآوري آن را مصرف كنيد مگر آنكه زمان یادآوری بهنوبت مصرف بعدي دارو نزديك باشد. در اين شرايط نوبت فراموششده را مصرف نكنيد و نوبت بعدي را در زمان خودش مصرف كنيد اما بههیچوجه مقدار مصرف دارو را دو برابر نكنيد.
ازآنجاکه این دارو بر روی سیستم عصبی تأثیر دارد، مصرف آن باید بهصورت مداوم و تحت نظر پزشک باشد. اگرچه ممکن است در چند هفتهی ابتدایی درمان احساس بهبودی در شما ایجاد نشود، با این حال درمان خودرا ادامه دهید و طبق برنامهی منظم به پزشک خود مراجعه کنید و همچنین برای بهبود روند درمان کلیهی مشکلات و سؤالات خودرا از پزشک یا داروساز خود سؤال بفرمایید.
قطع این دارو بهصورت ناگهانی و بدون نظر پزشک، میتواند عوارض نامناسبی برای بیمار در برداشته باشد که اصطلاحاً به آن سندرم محرومیت دارو میگویند و عوارضی همچون سردرد، تهوع، ضعف، حملات ترس و بیحالی در بردارد.