معرفی کاربردهای یونیت دندانپزشکی، تخت ژنیکولوژی و تخت کاشت مو
- شناسه خبر: 29116
- تاریخ و زمان ارسال: ۳۰ آبان ۱۴۰۲ ساعت ۱۰:۱۸
- نویسنده: دکتر نیوز
یونیت دندانپزشکی ابزار کار ضروری هر متخصص دندانپزشکی است. یونیت دندانپزشکی از قسمت های خاصی تشکیل شده است که شامل صندلی دندانپزشکی، باکس یا جعبه کنار یونیت، چراغ یا لایت، بازو و پایه، کاسه کراشوار و دوش لیوان پرکن، کنسول دندانپزشک و پدال است.
ویژگی های یونیت دندانپزشکی
جنس یونیت دندانپزشکی معمولا از آلومینیوم است. سطح یونیت ها معمولا حالت صیقلی دارند. علت صیقلی بودن یونیت این است که پاک کردن و تمیز نگه داشتن آن راحت باشد. معمولا یونیت های دندانپزشکی ضد باکتری هستند. زیرا این موضوع که بیماران در حین درمان دندان های خود دچار عفونت نشوند بسیار مهم است. با توجه به اهمیت این موضوع معمولا یونیت ها در حال ضدعفونی شدن هستند. بنابراین سطح این یونیت ها معمولا از موادی پوشانده شده که در مواجهه با مواد ضد عفونی دچار خرابی نشوند. یونیت ها طوری طراحی شده اند که دندان پزشکان بر روی بیمار خود مسلط باشند و به راحتی بتوانند به اطراف حرکت کنند.
باکس یا جعبه کنار یونیت
قسمت کلیدی یونیت دندانپزشکی باکس است. معمولا باکس شامل مخزن آب، یک شیر آب، کاسه کراشوار، مدار مکش بزاق و صافی است. کاسه معمولا از جنس چینی یا سنگ است. صافی مانع از ورود اجزا جامد خارج شده از دهان بیمار به فاضلاب می شود. شیر آب موجود در باکس معمولا روی کاسه و در نزدیکترین نقطه به بیمار قرار دارد.
بازو و پایه یونیت دندانپزشکی
بازوی یونیت دندانپزشکی محل نصب چراغ دندانپزشکی است. این بازو بسیار سبک است و قابلیت حرکت خوبی دارد. پایه یونیت هم معمولا طراحی استانداردی از لحاظ مکانیکی برای تحمل وزن و بدون لرزش بودن دارد.
چراغ یونیت
چراغ دندانپزشکی به شکل مستطیل است و نور آفتابی دارد. نوع چراغ باید طوری باشد که هم دید مناسبی برای دندانپزشک فراهم کند و هم باعث خستگی چشم او نشود. کنترل چراغ یونیت دندانپزشکی هم به صورت دستی و هم توسط دکمه هایی که روی میز پزشک قرار دارد میسر است .
هندپیس در یونیت دندانپزشکی
هندپیس ها اغلب با اتصال به شلنگ های مخصوص روی یونیت دندانپزشکی نصب می شوند. برخی هندپیس ها، با شش پین نیز وجود دارند که اتصال الکتریکی براي لامپ فیبرنوري را فراهم می کنند. هندپیس ها سه نوع هستند. انواع هندپیس شامل توربین دندانپزشکی، آنگل و جرم گیری هستند.
توربین دندانپزشکی برای تراش دندان و برداشتن ترمیم قبلی کاربرد دارد. نام دیگر توربین دندانپزشکی، هندپیس با سرعت بالا است. آنگل ها دو قسمتی هستند. قسمت های آنگل شامل سرآنگل و ایرموتور هستند. آنگل ها را هندپیس با سرعت پایین هم می نامند. هندپیس جرم گیری دو نوع است. هندپیس متصل به یونیت دندانپزشکی و هندپیس مستقل از یونیت انواع هندپیس جرم گیری هستند. فرز، ابزار چرخشی است که برای تراشیدن دندان کاربرد دارد. فرز معمولا به ابتدای هندپیس وصل می شود.
کنسول دندانپزشک
یک میز کوچک قابل حرکت است. کنسول شامل تعدادی دکمه برای کنترل یونیت دندانپزشکی و صندلی بیمار است. معمولا بر روی این میز ابزارهای مختلفی که برای کار بر روی دندان مورد نیاز است، نصب شده است. در داخل آن شیلنگ های مختلفی برای هوا و آب وجود دارد. همچنین دکمه هایی بر روی میزکار دندانپزشک برای کنترل مکش بزاق،چراغ، هوا و آب وجود دارد. معمولا سیستم های مکش از نوع آب و خلاء یا هوا هستند. به این صورت که آب از مسیر ورودی خود به سمت فاضلاب منحرف میشود و با ایجاد یک خلاء در مسیر عمل مکش صورت می گیرد.
اینسترومنت ها در یونیت دندانپزشکی
هوای داخل اینسترومنت ها از طریق مخازنی که در جلوی یونیت دندانپزشکی قرار می گیرند تامین می شود. اینسترومنت ها خاصیت تک فعالی دارند. یعنی هیچ گاه با هم فعال نمی شوند. اگر دو اینسترومنت با هم برداشته شوند یکی از آن ها کار خواهد کرد و دیگر اینسترومنت ها غیر فعال می شوند. فیلتر رگولاتور در قسمت جلوی صندلی قرار دارد. هوای فشرده از این فیلتر عبور می کند. پس از عبور از فیلتر رگولاتور, هواي خشک با فشار تنظیم شده اي وارد سیستم یونیت می گردد. در حقیقت کار رگولاتور در یونیت تنظیم فشار آب یا هوا در یک فشار ثابت است.
پدال در یونیت دندانپزشکی
پدال در یونیت دندانپزشکی، پایی است. این پدال هم برای کنترل صندلی بیمار و هم برای کنترل اینسترومنت ها بکار می رود. پدال معمولا زیر صندلی بیمار قرار دارد.
تخت کاشت مو
تخت کاشت مو در دو نوع مکانیکی و برقی وجود دارد. نوع برقی جدیدتر و پیشرفته تر از نوع مکانیکی است. بیماران مراجعه کننده برای کاشت مو، مدت طولانی باید بر روی تخت دراز بکشند. همین امر موجب شده است که در طراحی تخت کاشت مو, علاوه بر دقت و توجه زیاد به محل قرارگیری سر و تسلط پزشک بر روی سر بیمار، برای راحتی بدن بیماران در حین کاشت مو هم توجه لازم بکار گرفته شود. همچنین این تخت ها از جنس های چرمی خاصی هستند که کمترین تعریق بدن را ایجاد می کنند. مقاومت تخت ها بالاست و برای افراد با وزن بالا هم قابل استفاده است. این تخت ها به دلایل ذکر شده می توانند برای مشاغلی که نیاز به تسلط بر قسمت سر افراد دارند کاربردی باشد. معمولا در سالن های زیبایی به منظور کاشت مژه و ابرو هم از این نوع تخت ها استفاده می شود.
تخت ژنیکولوژی
تخت زنان عنوان تخت معاینه هم شناخته می شود. تخت ژنیکولوژی یک تخت پزشکی تخصصی است که در تخصص زنان و زایمان استفاده می شود. این تخت معمولا برای معاینات زنان، نمونه گیری از دستگاه تناسلی زنان و زایمان های طبیعی بکار می رود. تخت ژنیکولوژی نیز از دو نوع مکانیکی و برقی است. تخت ژنیکولوژی با دو عدد جاپایی طراحی شده است. این موضوع به قرارگیری مناسب فرد برای معاینه یا زایمان کمک می کند. باز شدن درست دهانه رحم و ایجاد دید مناسب برای ماما، توسط جاپایی فراهم می شود. همچنین این تخت ها از جنس های ضد تعریق با قابلیت طراحی خاص برای راحت بودن معاینه توسط پزشک هستند. نوع جدید تخت ژنیکولوژی مجهز به یک میز کوچک برای انجام تزریقات داخل وریدی دست است.