HDL در آزمایش خون چیست ؟ hdl در آزمایش خون به چه معناست
- شناسه خبر: 542
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۱ ساعت ۰۴:۱۰
- نویسنده: دکتر نیوز

HDL در آزمایش خون میزان کلسترول خون را اندازه گیری میکند و کلسترول بالا باعث آسیب رساندن به قلب و عروق شما میشود. لیپوپروتئین یا HDL یکی از انواع لیپوپروتئین هایی است که کلسترول را در خون حمل میکنند.
HDL بیشتر از پروتئین تشکیلشده و مقدار کمی هم کلسترول دارد. این ماده برای بدن مفید محسوب میشود زیرا کلسترول اضافی را از بافتها برداشت کرده و آن را جهت حذف به کبد منتقل میکند. سپس کبد کلسترول را به خارج از بدن انتقال میدهد. HDL اغلب بهعنوان کلسترول خوب یا چربی خوب نامیده میشود.
HDL کلسترول اضافی را از خون جدا کرده و به سمت کبد هدایت میکند. بهاینترتیب چربیهای اضافه فرصت رسوب در شریانها را نخواهند داشت. همین امر سلامت قلب و عروق را پی خواهد داشت. کبد چربیهای اضافه را پردازش کرده و آنها را به صفرا تبدیل میکند تا از بدن دفع شوند. در این مقاله اطلاعاتی راجع به آزمایش HDL، میزان نرمال آن در زنان و مردان، عوارض پایین بودن آن و دلایلی که سبب کاهش سطح آن در بدن میشود، در اختیار شما قرار خواهد گرفت.
دو نوع کلسترول در بدن شما وجود دارد که لیپوپروتئین با چگالی بالا، کلسترول خوب و لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) یا کلسترول بد نامیده میشوند. HDL بهعنوان کلسترول خوب شناخته میشود، زیرا حامل لیپوپروتئین با چگالی پایین (LDL)، تری گلیسیریدها و چربیهای مضر است و آنها را برای فرآوری به کبد منتقل میکند.
هنگامیکه لیپوپروتئین با چگالی بالا به کبد شما میرسد، کبد لیپوپروتئین با چگالی کم را تجزیه کرده و پس از تبدیل به صفرا، آن را از بدن خارج میکند.
بدن بیشتر از کلسترول LDL تشکیلشده است. LDL بهعنوان کلسترول بد در نظر گرفته میشود. زیرا مقادیر زیاد آن در بدن میتواند منجر به ایجاد پلاک در عروق شود. این موضوع میتواند منجر به بیماری قلبی یا سکته شود.
آزمایش HDL چه زمانی انجام میشود ؟
پزشک متخصص ممکن است این آزمایش را بهطور منظم برای افرادی که در معرض خطر بیماریهای قلبی هستند، تجویز کنند. افراد زیر همواره باید کلسترول خون خود را چک کنند.
- افراد مبتلابه دیابت
- مردان بالای ۴۵ سال
- زنان بالای ۵۵ سال
- افرادی که به بیماری قلبی مبتلا هستند یا دچار حمله قلبی شدهاند.
- افراد داری سابقه خانوادگی بیماری قلبی
- افراد با فشارخون بالا
- افراد سیگاری
- افرادی که از تنباکو استفاده میکنند
خطرات آزمایش HDL
- غش کردن
- خونریزی بیشازحد
- عفونت
- خونریزی زیرپوست یا هماتوم
آماده شدن برای آزمایش HDL خون
پزشک متخصص دستورالعملهای کاملی در مورد نحوه آمادهسازی برای آزمایش به شما میدهد. این موارد ممکن است شامل عدم مصرف برخی از داروها برای مدت کوتاه یا ناشتا بودن تا ۱۲ ساعت قبل از آزمایش باشد.
هنگام بیماری نباید آزمایش HDL داشته باشید. سطح کلسترول در طی بیماری حاد، بلافاصله پس از حمله قلبی و در حوادث استرسزا مانند جراحی یا تصادف بهطور موقت کاهش مییابد.
برای اندازهگیری میزان کلسترول، توصیه میشود حداقل شش هفته بعد از هر بیماری صبر کنید. در زنان، کلسترول HDL میتواند در دوران بارداری تغییر کند. بنابراین برای اندازهگیری HDL باید حداقل تا شش هفته پس از زایمان صبر کنید.