ترس از تاریکی چیست ؟ درمان فوبیای تاریکی
- شناسه خبر: 901
- تاریخ و زمان ارسال: ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۱ ساعت ۰۶:۰۰
- نویسنده: دکتر نیوز
ترس از تاریکی یک بیماری است که در دسته فوبیاهایی مانند آگورافوبیا قرار میگیرد. همه افراد در یک مکان تاریک بیشتر از یک مکان روشن احساس اضطراب میکنند، اما در مورد ترس از تاریکی در مور بیماری صحبت میکنیم که در آن فرد از امری که بهدوراز واقعیت است میترسد یعنی بیشتر از سایر افراد بهعبارتیدیگر در ترس از تاریکی افراد بهطور غیرعادی از تاریکی میترسند تا حدی که میتوانند زندگی روزمره آنها را تحت تأثیر قرار دهد، بهعنوان مثال عدم امکان ورود به اتاقخواب بدون روشنایی، در این صورت میتوانیم بگوییم فرد اختلال فوبیک یا ترس از تاریکی دارد.
بیایید نگاهی دقیقتر به فوبیایی که نیاز به درمان ترس از تاریکی دارند بیندازیم.
ترس از تاریکی چیست ؟
ترس اساساً یک احساس طبیعی انسان است. تفاوتهای فردی در احساس افراد و هدف آنها وجود دارد، اما بعید است که کسی چیزی ترسناک نداشته باشد. اگر بتوانید با ترس بهخوبی کنار بیایید یا از منبع ترس دوریکنید، در این صورت مانع زندگی شما نمیشود و اگر شما و اطرافیانتان در درد سربزرگی نباشید، نیازی به درمان اجباری با خود ندارید. اینکه ترس داشته باشید طبیعی است؛ اما اگر علائم زیر در فرد وجود دارند باید درمان شروع شود.
- بار روحی و جسمی فرد و اطرافیانش سنگین است
- تأثیر زیادی در زندگی روزمره و کار دارد
- فرد درد قابلتوجهی دارد
- داشتن محدویت اجتماعی و شغلی
بنابراین اگر آنقدرها مشکل ندارید و با محیط اطرافتان خوب عمل میکنید، لازم نیست زیاد نگران باشید.
علل ترس از تاریکی
ترس از تاریکی به یک دلیل ایجاد نمیشود و میتواند شامل موارد بسیاری باشد در ادامه مطلب چند نوع علت رایج ترس از تاریکی را باهم مرور میکنیم.
- حادثه درگذشته
ممکن است حادثهای درگذشته در زمان تاریکی برای فرد اتفاق افتاده که این امر در زمان حال فرد نیز بهصورت کاذب تعمیمیافته باشد، در این حالت فرد کماکان همان برداشت تجربی رادرحال خود به شکل ترس احساس میکند. در کودکان مشاجرات روزمره والدین، ترساندن از روح و صدای عجیب، اضطراب و استرس مضاعفی به کودکان وارد میکند که درآینده نیز میتواند خودرا به شکلی دیگر از ترس و اضطراب نشان دهد.
- ازنظر ژنتیکی
برخی افراد مضطربتر از دیگران به دنیا میآیند، طبق تحقیقات صورت گرفته عامل اصلی اضطراب وجود مجموعهای از ژنهای مرتبط است که باعث اختلال میشود.
- احساس خوبی ندارم (بیماری)
زمانی که احساس بیماری میکنید، مانند زمانی که خسته هستید یا سرما میخورید، احتمال بیشتری دارد ترس به سراغتان بیاید.
- تنش
همچنین زمانی که تنشهای زندگی روزمره در حال افزایش است، توسعه ترس از تاریکی آسان ترانجام میشود، مانند زمانی که باید بهزودی در یک جلسه بزرگ ارائه دهید.
علائم ترس از تاریکی
- لرزش بدن
- تپش قلب
- مشکل تنفس
- احساس فشار در قفسه سینه
- ناراحتی معده و سرگیجه
وقتی وارد یک مکان تاریک میشوید، بیشتر از دیگران مضطرب میشوید و نمیتوانید آرامش خود را حفظ کنید. درنتیجه واکنشهای فیزیکی مانند تعریق شدید، لرزش، تهویه بیشازحد و تپش قلب شدید نیز وجود دارد.
علاوه بر این، حتی قبل از ورود به یک مکان تاریک، ممکن است فکر کنید دوباره دچار تشنج میشوید و حتی در خارج از مکان تاریک نیز دچار اضطراب شدیدی شوید که این واکنشهای شیمیایی بدن تأثیر زیادی در افت کیفیت زندگی روزمره شما خواهد داشت و درنهایت باعث افسردگی و منزوی شدن میشود.
درمان ترس از تاریکی
- درمان شناخت رفتاری
هیچ آیتم خاصی برای بررسی فوبیا از تاریکی وجود ندارد، اما بسیاری از افراد بهطورهمزمان دارای اختلال اضطراب اجتماعی هستند، بنابراین لازم است یک متخصص رواندرمان این مسئله را روشن کند. همچنین متخصص رواندرمان کمک میکند افکار خاصی جایگزین افکار قبلی و در مرحلهی بعد مدیریت آن را به دست بگیرید.
- درمان دارویی
در مورد درمان دارویی، ممکن است به بهبود ترس از تاریکی به شکل خیلی خوب پاسخ بدهند درواقع داروها با مهار علائم شیمیایی بدن، به بهبود کمک میکنند. بهعنوان مثال، داروهای ضد اضطراب یا خوابآور تجویز شوند. درمان ترس از تاریکی، فرد باید همراه با دارو، رواندرمانی را نیز انجام دهد. تا بهترین نتیجه ممکن صورت گیرد.
چگونه بر ترس از تاریکی غلبه کنیم
- عادت کردن به تاریکی را تمرین کنید
اساساً باید بهتدریج به تاریکی عادت کنید. خوشبختانه، مناطق تاریک را میتوان گامبهگام ایجاد کرد، بنابراین در محیط کمی تاریکتر شروع کنید و تجربیات موفقی مانند گذراندن دقایقی در آنجا ایجاد کنید. بااینحال، تمرین عادت کردن بهتنهایی دشوار است، بنابراین بهتر است برای مقابله با هر نوع واکنش منفی، این کار را با یکی از افراد مورداطمینان شروع کنید.
- با دیگران مشورت کنید
با خانواده و دوستان مورد اعتماد خود در مورد اضطراب شدید خود در تاریکی صحبت کنید. حتی کسانی که به بیمارستان میروند اغلب خودشان دچار مشکل میشوند و اغلب احساس افسردگی میکنند و انرژی لازم برای رویارویی با بیماری را ندارند.
همچنین اگر گروه خودیاری وجود دارد که افراد با مشکلات مشابه در آن جمع میشوند، فعالانه شرکت کنید. مهم است که علائم خود را با افراد مختلف در میان بگذارید.
- خواب
مهم است که محیطی ایجاد کنید که بتوانید تا حد امکان استراحت کنید، مثلاً با پخش موسیقی موردعلاقه خود قبل از رفتن به محیط تاریک، همچنین، اگر نمیتوانید بخوابید، استفاده از قرصهای خوابآور یکی از گزینههاست، درنهایت برای اثربخشی بهتر با یک متخصص باتجربه در مورد بیماری صحبت کنید.