علت خواب رفتن دست و پا چیست ؟
- شناسه خبر: 10058
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۶ آبان ۱۴۰۱ ساعت ۰۶:۰۲
- نویسنده: دکتر نیوز

به گزارش دکتر نیوز، بی حسی دست ها و پاها ممکن است مربوط به دیابت، بیماری خودایمنی، عفونت یا بارداری باشد. اگر بی خوابی مزمن یا شدید باشد یا به نواحی دیگر منتقل شود، باید به پزشک مراجعه کنید. اگر به مدت طولانی روی بازو بخوابیم یا پاهایمان را روی هم بگذاریم، دست یا پا موقتاً به خواب می رود. اما گاهی این عارضه مزمن یا شدید است و باید علت آن را جستجو کرد.
دلایل مختلفی برای به خواب رفتن وجود دارد. اگر سوزن سوزن شدن دست ها یا پاها برای مدت طولانی ادامه داشته باشد یا با علائمی مانند درد، خارش یا ضعف عضلانی همراه باشد، باید برای یافتن علت آن به پزشک مراجعه کنید. در ادامه تمامی علل بی حسی دست و پا را ذکر کرده و هر کدام را توضیح می دهیم. بی حسی دست و پا را نادیده نگیرید. شروع تدریجی بی حسی یا گزگز در دست ها و پاها اغلب در بین بزرگسالان به دلیل فعالیت های تکراری و اجباری مانند استفاده طولانی مدت از صفحه کلید و ماوس کامپیوتر رخ می دهد. این علامت می تواند دلایل مختلفی از جمله تغذیه نامناسب (به خصوص کمبود ویتامین B) داشته باشد. اما اگر احساس بی حسی و گزگز بدتر و همراه با درد باشد، ممکن است نشانه نوروپاتی محیطی باشد که نباید درمان نشود.
دیابت
قند خون بالا می تواند باعث آسیب عصبی شود. یکی از دلایل اصلی بی حسی دست یا پا دیابت است که به آن نوروپاتی دیابتی می گویند. اگر دیابت کنترل نشود، علاوه بر این علامت، ممکن است علائم دیگری مانند احساس تشنگی، تکرر ادرار یا تغییر در بوی دهان خود را تجربه کنید.
بارداری
یکی از عوارض شایع بارداری بی حسی دست یا پا است. در دوران بارداری با رشد جنین، حجم رحم افزایش می یابد و ممکن است به اعصاب و عروق خونی فشار وارد کند. به همین دلیل احساس سوزن سوزن شدن یا سوزن سوزن شدن در دست و پا احساس می شود. کشش پوست در ناحیه شکم نیز می تواند باعث بی حسی شود.
فشرده سازی عصب
دیسک برآمده در ستون فقرات می تواند به اعصاب فشار وارد کند. این اعصاب پاها را حرکت می دهند و فشار روی آنها باعث بی حسی و گزگز می شود. گاهی اوقات آسیب عصبی، گیر افتادن عصب و التهاب نیز می تواند باعث فشار شود. در قسمتهای مختلف بدن، عصب ممکن است گیر کند و باعث بیحسی در دستها و پاها شود. دیسک کمر یا دیسک گردن از جمله بیماری هایی است که ممکن است منجر به فشردگی عصب شود.
بیماری های خود ایمنی
در افراد مبتلا به بیماری های خودایمنی، سیستم ایمنی به قسمت های مختلف بدن حمله می کند. گاهی اوقات سیستم ایمنی ممکن است اعصاب را هدف قرار دهد. حملات عصبی می توانند به سرعت یا آهسته اتفاق بیفتند. عفونت می تواند سیستم ایمنی را تحریک کند.
کمبود ویتامین
کمبود برخی ویتامین ها در بدن می تواند بر روی اعصاب تاثیر بگذارد. گاهی رژیم غذایی نامناسب باعث این کمبود می شود و گاهی بدن در جذب ویتامین ها دچار مشکل می شود. یکی از علائم کمبود ویتامین در بدن می تواند بی حسی دست و پا باشد. ویتامین های زیر برای سلامت اعصاب مهم هستند و برای تشخیص علت به خواب رفتن دست ها و پاها باید کمبود آنها بررسی شود.
- B12
- B6
- B1
- E
- B9
مصرف داروها
یکی از عوارض جانبی برخی داروها مشکلات عصبی است. این داروها می توانند باعث ضعف و بی حسی در دست ها و پاها شوند. داروهای زیر می توانند این عارضه جانبی را ایجاد کنند.
- داروهای سرطان (شیمی درمانی)
- داروهای HIV
- داروهای قلب و فشار خون مانند آمیودارون یا هیدرالازین
- داروهای ضد عفونت مانند مترونیدازول و داپسون
- داروهای ضد تشنج مانند فنی توئین
عفونت ها
برخی از عفونت های ویروسی و باکتریایی می توانند به اعصاب آسیب برسانند. در نتیجه باعث درد، بی حسی یا گزگز در دست و پا می شوند. برخی از این عفونت ها شامل موارد زیر است.
نارسایی کلیه
وقتی کلیه ها به درستی کار نکنند، از کار می افتند. فشار خون بالا و دیابت از عوامل اصلی نارسایی کلیه هستند. در این شرایط کلیه نمی تواند سموم و مواد زائد را از خون خارج کند. تجمع این مواد زائد ممکن است به سیستم عصبی نیز آسیب برساند. خواب آلودگی ناشی از نارسایی کلیه معمولا در پاها رخ می دهد.