نوروپاتی محیطی چیست؟ 10 مورد از مهمترین نشانه های نوروپاتی محیطی
- شناسه خبر: 23540
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۵ مرداد ۱۴۰۲ ساعت ۱۰:۵۴
- نویسنده: دکتر نیوز
نوروپاتی محیطی مشکلی است که عصبهای محیطی بدن که خارج از مغز و نخاع هستند را درگیر میکند. این بیماری که اغلب باعث ضعف، ناتوانی، بیحسی و درد در دستها و پاها میشود، گاهی ممکن است دیگر عملکردهای بدن مانند گوارش، ادرارکردن و گردش خون را تحتتاثیر قرار دهد.
افراد مبتلا به این مشکل، معمولا دارای علائمی مانند درد تپشدار، سوزشی یا سوزنسوزنشدن هستند. در بسیاری از موارد این علائم با مراجعه به پزشک و دریافت دارو و درمان مناسب بهبود پیدا میکنند. آگاهی از این بیماری و آشنایی با علائم آن میتواند به افراد در تشخیص به موقع و کاهش خطرات و عوارض جانبی کمک کرده و دوره نقاهت را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
نوروپاتی محیطی چیست؟
نوروپاتی محیطی به بیماری یا اختلالی در سیستم اعصاب محیطی فرد گفته میشود. این بیماری میتواند بر اعصاب قسمتهای مختلف بدن مانند اعصاب مسئول احساس(نوروپاتی حسی)، حرکت (نوروپاتی حرکتی) یا هر 2 (نوروپاتی حسی- حرکتی) تاثیر بگذارد. همچنین اعصاب خودمختار بدن که مسئول عملکردهایی مانند هضم غذا، دفع ادار، فشار خون و ضربان قلب هستند نیز در این بیماری میتوانند دچار اختلال شوند.
دریافت نوبت از دکتر نوروپاتی محیطی:
https://doctoreto.com/doctors/service/peripheral-neuropathy
10 مورد از مهمترین نشانههای نوروپاتی محیطی
علائم و نشانه های نوروپاتی بسته بهنوع آن میتواند متفاوت باشد. همانطور که اشاره شد، این بیماری خود شامل 3 دسته نوروپاتی حسی، نوروپاتی حرکتی و نوروپاتی مربوط به بخشهای غیرارادی و خودمختار بدن است. در ادامه به 10 مورد از مهمترین نشانههای این بیماری براساس نوع آن اشاره میکنیم.
نوروپاتی حسی
در نوروپاتی حسی، عصب حسی درگیر شده و بر حس دما، درد و لمس افراد تاثیر میگذارد. در این نوع نوروپاتی معمولا دستها و پاها درگیر میشوند و افراد در راهرفتن یا چیدن اشیاء دچار مشکل خواهند شد. این نوع بیماری، درصورتیکه درمان نشود، بهتدریج به بخشهای مرکز بدن سرایت میکند و باعث تشدید علائم و مشکلات ناشی از آن خواهد شد. در ادامه به 10 مورد از علائم نوروپاتی حسی اشاره میکنیم که در صورت مشاهده هریک لازم است به دکتر نوروپاتی محیطی در تهران مراجعه شود.
دریافت نوبت:
https://doctoreto.com/doctors/service/peripheral-neuropathy/city/tehran
- کاهش احساس لرزش و لمس
- سوزنسوزنشدن و حساسیت بیش از حد
- عدم توانایی در تشخیص تغییرات گرما و سرما
- مشکل در تعادل
- افزایش درد یا عدم درک از احساس درد
- مشکل در استفاده از بازوها، دستها و پاها
- مشکلات خواب بهدلیل در شبانه
- دردهای تیرکشنده و سوزشی در شب
- زخم پا و ساق پا، عفونت و قانقاریا در افراد دیابتی
- از دستدادن تعادل
نوروپاتی حرکتی
در نوروپاتی حرکتی، اعصاب حرکتی بدن و بهدنبال آن ماهیچههایی که مغز کنترل آنها را برعهده دارد، تحتتاثیر قرار میگیرند. از آنجایی که کنترل این ماهیچهها بهصورت ارادی در بدن انجام میشود، افراد ممکن است در انجام کارهای روزانه خود دچار مشکل شوند. در ادامه به 10 مورد از نشانههای این نوع نوروپاتی اشاره میکنیم که پس از مشاهده آن لازم است به دکتر نوروپاتی محیطی مراجعه شود.
- ضعف عضلانی
- بیثباتی و مشکل در انجام کارهای کوچک روزانه مانند بستن دکمه پیراهن
- کوچکشدن عضلات
- گرفتگی و انقباض عضلات
- تحلیلرفتن عضلات
- مشکل در راهرفتن
- فلج عضله
- عدم هماهنگی و سقوط
- درد بههنگام فعالیت
- ضعف حرکتی در اندامهای حرکتی مانند دستها و پاها
نوروپاتی اتونومیک
نوروپاتی اتونومیک به نوروپاتی گفته میشود که باعث اختلال در اعصاب غیرارادی و خودمختار بدن میشود. افراد در این نوع بیماری باید بلافاصله پس از مشاهده نشانهها به دکتر نورپاتی محیطی مراجعه کنند زیرا این نوع نوروپاتی ممکن است باعث مشکلات شدید در تنفس و ضربان قلب شود و حیات فرد را بهخطر بیندازد.
درصورت مشاهده این علائم میتوانید جهت دریافت مشاوره آنلاین از پزشکان در دکترتو ، به این سایت مراجعه کرده و بدون نیاز به مراجعه حضوری به مطب دکتر از توصیههای آنها استفاده کنید.
- مشکلات مربوط با فشار خون
- اختلال در بلع
- مشکلات کنترل روده
- عدم تحمل گرما
- مشکل در تعریق
- نفخ، یبوست تا اسهال
- ناتوانی جنسی
- علائم تهدیدکننده زندگی مانند مشکل در تنفس یا ضربان قلب نامنظم
- سرگیجه، سبکی سر یا غشکردن
- مشکل در تخلیه کامل مثانه
تشخیص نوروپاتی محیطی
از آنجایی که آسیب یا اختلال عصبی در نوروپاتی محیطی ممکن است در بخشهای مختلف بدن ایجاد شود، تشخیص این نوع بیماری اندکی دشوار است. از طرفی اغلب علائم نوروپاتی شبیه سایر شرایط یا مشکلات پزشکی هستند و بههمین دلیل پزشک برای مشکوکشدن به این نوع بیماری باید تاریخچه بیماریهای عصبی بیمار را مورد بررسی قرار دهد.
پزشک متخصص پس از بررسیهای لازم، آزمایش خون، آزمایش مایع نخاعی، تست بررسی قدرت عضلانی و تعدادی آزمایش عصبی مانند الکترومیوگرافی و مطالعه هدایت عصبی برای تعیین محل و شدت آسیب عصبی، نسبت به درمان و تجویز دارو اقدام میکند.
دلالیل اختلال نوروپاتی محیطی
نوروپاتی از بیماریهایی است که ممکن است بهدلیل عوامل گوناگونی ایجاد شود و رفتهرفته زندگی فرد را دچار اختلال کند. در موارد نادر دلیل این بیماری میتواند ژنتیکی باشد اما در بسیاری از موارد این اختلال اکتسابی است.
نوروپاتی بیماریی است که پزشکان معمولا منشاء آن را نمیتوانند تشخیص دهند و با در نظر گرفتن چند علائم و مرتبطکردن آنها با یکدیگر این بیماری را تشخیص میدهند. در ادامه بهبرخی از علائم این بیماری اشاره میکنیم.
- بیماریهای عمومی : افراد دیابتی از جمله افرادی هستند که در معرض این بیماری قرار دارند. در این افراد، نوروپاتی ممکن است باعث بیحسی، درد و از دسترفتن حس در اندامها شود. لوپوس، آرتریت روماتوئید، اختلالات کلیوی یا کبدی و همچنین اختلالات عروقی و خونی از دیگر بیماریهایی هستند که ممکن است باعث آسیب عصبی شوند.
- جراحت : از شایعترین دلایل آسیب به اعصاب میتوان به جراحت یا تروماهای فیزیکی اشاره کرد. تصادفات رانندگی، سقوط یا شکستگی از جلمه این تروماها هستند که در اثر آن افراد ممکن است دچار نوروپاتی شوند.
- الکل و سموم : افراد مبتلا به اختلال شدید مصرف الکل بیش از دیگر افراد در معرض نوروپاتی هستند. زیرا الکل میتواند اثر سمی روی بافتهای عصبی داشته باشد و به این ترتیب باعث آسیب در آنها شود.
قرارگرفتن در معرض مواد شیمیایی سمی مانند چسب، حلالها یا حشرهکشها و همچنین فلزات سنگین مانند سرب و جیوه نیز باعث آسیب به اعصاب محیطی بدن خواهند شد.
جمعبندی
نوروپاتی محیطی را میتوان نتیجه آسیب به یک یا چند گروه از اعصاب محیطی دانست که همین آسیب روی فعالیت بخشهای مختلف بدن تاثیر میگذارد. از دلایل آسیب به سیستم عصب محیطی میتوان به ضربه، بیماری سیستمیک، داروها یا ژنتیک اشاره کرد.
از آنجایی که نادیدهگرفتن علائم این بیماری، باعث آسیبهای شدیدتر میشود و درمان آن را دشوارتر میکند، لازم است تا افراد پس از مشاهده نشانههایهای این بیماری به پزشک مربوطه مراجعه کنند. برای دریافت نوبت بهصورت غیرحضوری و مقایسه دکترهای مختلف به تفکیک شهر و تخصص میتوانید به سایت دکترتو مراجعه کنید.