فقط 8 درصد پسماندهای کشور بازیافت میشوند
- شناسه خبر: 29395
- تاریخ و زمان ارسال: ۸ آذر ۱۴۰۲ ساعت ۰۹:۲۲
- نویسنده: دکتر نیوز
به گزارش دکتر نیوز، استاد دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با بیان اینکه در حال حاضر بیش از ۹۲ درصد پسماندها دفع و کمتر از هشت درصد بازیافت میشوند، گفت: کمتر از ۲۵ درصد پسماندهایی که دفع میشوند، به صورت بهداشتی دفع میشوند که این شرایط میتواند موجب انتشار بیماریها شود. دکتر افشین تکدستان در نشست تخصصی بررسی آلایندگیها در خوزستان با تاکید بر شناخت مسئولیتهای اجتماعی که امروز (۷ آذرماه) در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز برگزار شد، با اشاره به انواع آلایندهها اظهار کرد: خوزستان یکی از استانهای صنعتی و بسیار مهم است که ۲۵ درصد صنایع در این استان مستقر هستند. از سوی دیگر دارای کشاورزی زیاد و بزرگترین رودخانه دارای سابقه کشتیرانی است.
وی افزود: یکی از معضلات مهم در خصوص آلایندهها، مربوط به پسماندها است که از منابع شهری، صنعتی و جاهای مختلف تولید میشوند. سرانه تولید پسماند شهری در ایران ۷۰۰ گرم تا یک کیلوگرم به ازای هر شهروند است که این رقم در اهواز ۹۰۰ گرم و در روستاها چیزی حدود ۳۰۰ تا ۵۰۰ گرم است بنابراین میزان زبالههای شهری بسیار زیاد است.
استاد مهندسی محیط زیست دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بیان کرد: در خوزستان به ازای هر تخت بیمارستانی ۲.۵ تا ۳.۵ کیلوگرم پسماند بیمارستانی تولید میشود؛ حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد این پسماندهای خطرناک هستند و جمعآوری و حمل و نقل این پسماندها بر عهده وزارت بهداشت است که زیر نظر سازمان حفاظت محیط زیست انجام میشود. تکدستان با اشاره به اهمیت مدیریت پسماندهای شهری بیان کرد: بیشتر پسماندهای ایران و تقریبا حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد پسماندهای کشور، پسماندهای فسادپذیر و تر هستند که در استانهای شمالی این رقم ۸۰ درصد است. این در حالی است که پسماندهای تر موجب جلب حشرات، حیوانات موذی، ایجاد شیرابه و آلودگی میشوند.
وی تصریح کرد: در برخی کشورهای ایالات متحده و اروپا میزان پسماندهای فسادپذیر ۱۰ تا ۱۲ درصد و در برخی کشورهای اروپایی و آسیایی پیشرفته میزان پسماندهای فسادپذیر صفر است و بازیافت زباله و تهیه کود را انجام میدهند. استاد مهندسی محیط زیست دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز عنوان کرد: در حال حاضر بیش از ۹۲ درصد پسماندها دفع و کمتر از ۸ درصد بازیافت میشوند. کمتر از ۲۵ درصد پسماندهایی که دفع میشوند، به صورت بهداشتی دفع میشوند که این شرایط میتواند موجب انتشار بیماریها شود.
وی افزود: مشاهده میشود که بازیافت پسماند در اهواز توسط زبالهگردها انجام میشود. بر اساس مطالعات مختلفی که در خوزستان داشتیم کودکان و افراد دورهگرد حتی از پسماندهای بیمارستانی خطرناک هم بازیافت انجام دادهاند. تکدستان گفت: مباحث مربوط به محیط زیست با یکدیگر ارتباط دارند و نمیتوان پسماند را از آلودگی هوا جدا کرد. وی در خصوص آلودگی آب نیز بیان کرد: مصرف آب به ازای هر شهروند ایرانی به صورت میانگین ۲۰۰ لیتر در روز است. با توجه به کمبود منابع آب در جهان، امروزه پساب تصفیه شده فاضلاب، منبع آب است و از فاضلاب تصفیهشده برای مصارف مختلف استفاده میشود. در جهان از فاضلاب تصفیهشده بعد از رعایت استانداردهای مختلف برای مصارف مختلف و حتی برای شرب استفاده میشود.
استاد مهندسی محیط زیست دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: فضانوردان ناسا هم برای اینکه ۳.۵ لیتر آب به فضا ببرند باید ۸ هزار دلار آمریکایی هزینه کنند بنابراین تصفیه فاضلاب را در فضا انجام میدهند. در ایران نیز باید از فاضلاب تصفیهشده حداقل برای مصارف کشاورزی و آبیاری استفاده شود.