مهم ترین عامل ابتلا به سرطان معده را بشناسید
- شناسه خبر: 4350
- تاریخ و زمان ارسال: ۶ مرداد ۱۴۰۱ ساعت ۱۰:۰۶
- نویسنده: دکتر نیوز
به گزارش دکتر نیوز، سرطان معده یکی از شایع ترین سرطان ها در جهان است و طبق آمارهای موجود سالانه 870 هزار مورد جدید سرطان معده گزارش می شود که حدود 10 درصد موارد جدید سرطان را شامل می شود. میزان مرگ و میر سرطان معده همچنان بالاست و بیش از 628 هزار مورد و معادل 12 درصد کل مرگ و میرها در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه جهان است.
عوامل متعددی برای بروز سرطان معده عبارتند از: عفونت هلیکوباکتر پیلوری، عادات غذایی، مصرف ماهی شور، مصرف غذاهای شور، آجیل شور، تنقلات شور (چیپس و انواع غلات حجیم)، غذاها و ترشیجات شور، غذاهای شور، چاقی، مصرف الکل، استعمال دخانیات و وجود نیترات در مواد غذایی مصرفی و همچنین سابقه خانوادگی ذکر شده است. در انگلستان تخمین زده می شود که 24 درصد موارد سرطان معده (31 درصد در مردان و 12 درصد در زنان) مربوط به مصرف روزانه بیش از شش گرم نمک است.
اگرچه در دهه های گذشته شیوع سرطان معده به طور کلی در جهان به ویژه در کشورهای غربی، چین و سایر کشورهای آسیای شرقی کاهش یافته است، اما این روند کاهشی در سایر کشورها مشاهده نمی شود. به خصوص که سن بروز سرطان معده در این کشورها کاهش یافته است. کاهش مصرف نمک در جامعه به عنوان یک راهبرد اصلی با مقرون به صرفه بودن برای پیشگیری از اپیدمی بیماری های قلبی عروقی در کشورهای صنعتی و در حال توسعه شناخته می شود.
مطالعات متعددی ارتباط بین مصرف زیاد نمک و عفونت هلیکوباکتر پیلوری را به عنوان عامل آسیب به مخاط معده و سرطان معده نشان داده است. از جمله، در یک متاآنالیز، رابطه بین عادات غذایی و خطر ابتلا به سرطان معده در 270000 نفر از 7 مطالعه گذشته نگر نشان داده شده است. این مطالعه نشان داده است که خطر ابتلا به سرطان معده با مصرف زیاد نمک تا 68 درصد افزایش می یابد. حتی مصرف متوسط نمک این خطر را تا 41 درصد افزایش می دهد. در افرادی که غذاهای شور مانند ترشی، ماهی شور و گوشت های فرآوری شده مصرف می کنند، خطر ابتلا به سرطان معده به ترتیب 27 و 24 درصد بیشتر است.
طبق اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، در ایران سرطان سومین عامل مرگ و میر و سرطان معده سومین سرطان شایع است. مصرف 10 تا 15 گرم نمک در روز 2 تا 3 برابر میزان توصیه شده توسط سازمان بهداشت جهانی است.
سرطان معده تنها یکی از مضرات مصرف زیاد نمک است. پوکی استخوان، فشار خون بالا و به دنبال آن نارسایی کلیه و بیماری های قلبی عروقی از دیگر مشکلاتی هستند که مصرف زیاد نمک یکی از عوامل خطر مهم در آنهاست. بنابراین با کاهش نمک مصرفی در هنگام پخت و پز، حذف نمکدان روی میز و میز غذاخوری، منع مصرف تنقلات شور و شور می توان احتمال ابتلا به سرطان معده را کاهش داد.