برای درمان لکنت زبان چی بخوریم؟
- شناسه خبر: 25743
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۰ مهر ۱۴۰۲ ساعت ۱۲:۴۹
- نویسنده: دکتر نیوز
لکنت زبان یک اختلال گفتار است که در آن فرد نمیتواند کلمات را به صورت روان و پیوسته بیان کند. فرد ممکن است صداها، هجاها یا کلمات را تکرار و به سختی شروع یا ادامه گفتارش را پیدا کند. لکنت زبان میتواند بر روی اعتماد به نفس، تعاملات اجتماعی و عملکرد تحصیلی و شغلی فرد تأثیر منفی بگذارد.
لکنت زبان علل مختلفی دارد که شامل عوامل ژنتیکی، عصبی، روانشناسی و محیطی است. درمان لکنت زبان به نوع، شدت و علت آن بستگی دارد. درمانهای مختلفی برای لکنت زبان وجود دارند که شامل گفتار درمانی، دستگاههای الکترونیک، درمان شناختی-رفتاری، طب سنتی و طب سوزنی است. هر چند که میتوان گفت درمان قطعی برای لکنت زبان در طب سنتی وجود ندارد، اما با رعایت برخی نکات و استفاده از برخی غذاها و داروهای گیاهی مفید میتوان به بهبود گفتار فرد کمک کرد. در این مقاله به توضیح درباره لکنت زبان، علل آن، درمان لکنت در طب سنتی و طب سوزنی خواهیم پرداخت.
علائم لکنت زبان چیست؟
لکنت گفتار یکی از شایعترین اختلالات تکلمی است که حدود یک تا دو درصد جمعیت را تحت تأثیر قرار داده است. ۸ تا از علائم لکنت زبان عبارتند از:
-
دشواری در شروع یک کلمه، عبارت یا جمله
-
طولانی کردن یک حرف یا صدا در یک کلمه
-
تکرار کردن یک صدا و یا بخشی از کلمه
-
سکوت مختصر برای هجا یا کلمات خاص و یا مکث در یک کلمه
-
اضافه کردن کلماتی اضافی در هنگامی که گفتن کلمه بعدی دشوار باشد
-
تنش بیش از حد و حرکت صورت و اندام فوقانی برای فهماندن کلمه
-
اضطراب به هنگام صحبت کردن
-
ناتوانی در برقراری ارتباط موثر
علل لکنت چیست؟
علل لکنت زبان دقیقاً مشخص نشدهاند، اما برخی از عوامل ممکن است در بروز آن نقش داشته باشند. ۴ عامل اصلی شامل:
-
عوامل ژنتیکی: برخی از تحقیقات نشان دادهاند که لکنت زبان ممکن است به صورت خانوادگی منتقل شود و همراه با فرد باشد.
-
عوامل عصبی: فعالیت مغز و ساختار عصبی افراد لکنتدار با افراد عادی متفاوت است. به خصوص در نواحی از که مغز مسئول هماهنگی حرکات زبان، لب و فک هستند. به طور کلی برخی از آسیبهای مغزی، بیماریهای عصبی و داروهای مؤثر بر سیستم عصبی در بدن ممکن است لکنت را القا یا تشدید کنند.
-
عوامل روانشناسی: لکنت زبان ممکن است در برخی از شخصیتهای خاص، خصوصاً شخصیتهای پرخاشگر و افسرده وجود داشته باشد یا ایجاد شود. همچنین برخی از رویدادهای روحی و روانی، مثل استرس، ترس و خجالت ممکن است سبب ایجاد یا تشدید لکنت زبان در فرد شوند.
-
عوامل محیطی: لکنت زبان ممکن است با برخی از شرایط محیطی، مثل فشار والدین، تمسخر همسالان، تقلید از الگوهای گفتاری نامناسب و تعاملات اجتماعی نامطلوب همراه باشد.
نکات مهم و خوراکیهایی برای درمان لکنت زبان!
در جواب این سوال که یک درمان قطعی لکنت زبان در طب سنتی وجود دارد یا خیر باید بگوییم که طب سنتی یکی از روش های درمانی است که بر اساس دانش و تجربه پزشکان قدیمی بر پایه نظریات فیزیکی-فلسفی شکل گرفته است و میتواند در بهبود لکنت زبان موثر واقع شود. طب سنتی در درمان لکنت زبان به عوامل مختلفی از جمله مزاج فرد، علائم بالینی، علت و محل بروز لکنت زبان توجه میکند. همچنین، طب سنتی در درمان لکنت زبان از روشهای مختلفی همچون داروهای گیاهی، غذاهای طبیعی، ماساژ، حجامت، دمنوشها و عرقیات استفاده میکند. هر چند که در طب سنتی روش قطعی برای درمان لکنت زبان وجود ندارد، اما با رعایت برخی نکات و استفاده از برخی داروها و روشها میتوان به بهبود گفتار فرد کمک کرد که برخی از آنها عبارتند از:
-
تغذیه سالم: تغذیه سالم یکی از عوامل مؤثر در سلامت گفتار است. باید از غذاهایی که به تقویت مغز و سیستم عصبی کمک میکنند همچون غذاهای حاوی اسیدهای چرب امگا-3، ویتامین B12 و آنتیاکسیدانها استفاده کرد. همچنین باید از خوردن غذاهای بسیار چرب، بسیار شیرین، بسیار شور و همچنین الکل که سبب آسیب رسیدن به مغز و سیستم عصبی میشوند، خودداری کرد.
-
ورزش منظم: ورزش کردن به طور منظم یکی از روشهای ساده و مؤثر برای بهبود لکنت زبان است و به تقویت عضلات موثر در گفتار، بهبود جریان خون در مغز و بافتهای عصبی، کاهش استرس و افسردگی، افزایش اعتماد به نفس و خلاقیت در گفتار کمک میکند. توصیه میشود که حداقل ۳۰ دقیقه در روز و ۵ روز در هفته ورزش کنید. نوع و شدت ورزش نیز بستگی به سطح تناسب اندام و علاقه فرد دارد.
-
خواب کافی: خوابیدن به میزان کافی در طول شبانه روز یکی از شرایط لازم برای سلامت مغز و گفتار است، چرا که به بازسازی بافتهای عصبی، یادگیری و تصحیح الگوهای گفتار کمک میکند. همچنین، خواب کافی به کاهش استرس و افسردگی، افزایش تمرکز و توجه، بهبود خلق و خو و ارتباطات اجتماعی نیز کمک خواهد کرد. توصیه میشود که حداقل ۷ تا ۹ ساعت در شبانه روز بخوابید. برای داشتن خواب کافی و با کیفیت نیز باید از عادات ناسالم همچون استفاده از گوشی موبایل، تلویزیون، کامپیوتر و دستگاههای الکترونیکی قبل از خواب، خوردن غذاهای سنگین و نوشیدنیهای محرک، خوابیدن در محیط نورانی، پر سر و صدا و ناراحت کننده و همچنین خوابیدن در ساعات نامنظم پرهیز کرد.
-
داروهای گیاهی: برخی از داروهای گیاهی میتوانند به درمان لکنت زبان کمک کنند. برخی از این داروها عبارتند از:
-
آلوئه ورا: آلوئه ورا گیاهی است که دارای خاصیت ضد التهاب، آنتی اکسیدان، ضد میکروب و ضد قارچ میباشد. آلوئه ورا به رفع التهابات و التیام زخمهای دستگاه گفتار، بهبود جریان خون به بافتهای عصبی، تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش استرس و اضطراب کمک میکند. شما میتوانید از عصاره گلبرگ آلوئه ورا و یا آب آن استفاده کنید.
-
زعفران: زعفران گیاهی است که به رفع افسردگی، کاهش التهابات و اسپاسم عضلات گفتاری، بهبود جریان خون به مغز و بافت های عصبی، تقویت حافظه و گفتار کمک میکند. برای استفاده از زعفران میتوان پودر یا عصاره آنرا به صورت قرص یا کپسول مصرف کرد و یا با شیر یا عسل مخلوط کرده و آنرا بنوشید.
-
جینسینگ: جینسینگ گروه گستردهای از گلهای دارای خواص تقویت کننده، ضد خستگی، ضد افسردگی و تحریک کننده سیستم عصبی است. جینسینگ با افزایش سطح سروتونین در مغز، به بهبود خلق و خو و کاهش استرس و اضطراب منجر میشود. همچنین، جینسینگ با تحریک سیستم عصب سمپاتیک، باعث فعال شدن عضلات گفتاری شده و لکنت را کمتر خواهد کرد.
درمان لکنت زبان با طب سوزنی
طب سوزنی برای درمان لکنت زبان با فرو کردن سوزنهای نازک به نقاط خاص بدن فرد، جریان انرژی را تعادل بخشیده و علائم لکنت را کاهش میدهد. برخی از نقاط مهم بدن برای درمان لکنت زبان با طب سوزنی عبارتند از:
-
DU20 یک نقطه مهم است که از سر تا پایین ستون فقرات امتداد مییابد و با وارد کردن سوزن به این ناحیه میتوان به کاهش لکنت زبان کمک کرد.
-
REN23 میان لبها قرار دارد و با فرو کردن سوزن به آن، میتوان خونرسانی به زبان را بهتر کرد. این کار باعث میشود که گفتار روانتر و راحتتر شود.
-
H7نقطهای است که بر سطح مچ دست، درست بالای شکاف بین استخوانهای چهارم و پنجم قرار دارد و با فرو کردن سوزن به آن، میتوان به تعادل هورمونهای مغز، رفع افسردگی، اضطراب، بی خوابی، تشنج و کاهش لکنت زبان کمک کرد.
-
LI4 نقطهای است که در قسمت بالای دست، در فاصله بین انگشت شصت و سبابه قرار دارد. این نقطه به تقویت عصب، رفع خستگی و بهبود گفتار کمک میکند.
در عین حال باید توجه داشته باشید که برای انجام روش طب سوزنی باید به یک مرکز معتبر مراجعه کرده و فردی که آموزش طب سوزنی را به طور کامل دیده و تخصص کافی را در این زمینه داشته باشد، اینکار را برایتان انجام دهد.
کلام آخر …
لکنت زبان یک اختلال گفتاری است که میتواند باعث کاهش اعتماد به نفس، ایجاد اضطراب و اجتناب از برقراری ارتباط با دیگران شود. علل بروز لکنت زبان ممکن است ژنتیکی، عصبی، روانشناختی و محیطی باشد. طب سنتی و طب سوزنی دو روش درمانی هستند که با استفاده از آنها و مفاهیمی همچون مزاج، طبع، عناصر، انرژی و کانالهای بدن فرد میتوان لکنت زبان را تشخیص داد و تا حد قابل توجهی درمان کرد. البته باید اشاره کنیم که خوردن برخی از مواد غذایی یا استفاده از داروهای گیاهی نیز در درمان و بهبود لکنت زبان کمک خواهد کرد.