برای باد فتق پیش چه دکتری باید رفت ؟
- شناسه خبر: 31763
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۶ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۰۱:۰۳
- نویسنده: دکتر نیوز
به گزارش وب سایت اخبار علمی، پایگاه تخصصی پویش اخبار علمی کشور (وابسته به سیویلیکا) و به نقل از وب دا؛ دکتر علی جنگجو فلوشیپ جراحی کم تهاجمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و عضو هیات علمی این دانشگاه گفت: «90 درصد اعمال جراحی شکم شامل سه جراحی فتق، کیسه صفرا و آپاندیس میباشد. [با این حال] بسیاری از اعمال جراحی به شیوه سنتی باز و با ایجاد برشی 30 سانتی متری بر روی بدن انجام میشود. حال آن که این برشها خود برای بیمار عوارضی مانند عفونت و جوش نخوردن برش (فتق) را به دنبال دارد که در نهایت نیازمند عمل جراحی میشود. طول سوراخهای اعمال لاپاراسکوپی بین سه تا 12 میلی متر هستند. سوراخهای پنج میلی متری کاربرد بیشتری دارد، سوراخهای 10 میلی متر برای دوربین و سوراخهای 12 میلی متری برای ابزارهای لاپاراسکوپی که داخل شکم وارد خواهند شد استفاده میشود».
توجه و درمان این عارضه از اهمیت بالایی برخوردار است و باید توسط پزشکان متخصص انجام شود. اما برای باد فتق پیش چه دکتری باید رفت؟ برای گرفتن وقت ویزیت متخصصان جراحی باد فتق در مشهد روی لینک آبی کلیک کنید. همچنین در صورت علاقه بیشتر، برای دیدن مقالات علمی دکتر جنگجو در وب سایت سیلیویکا اینجا را ببینید.
باد فتق چیست؟
درحالت عادی، تمام اعضای بدن انسانها توسط یک دیواره عضلهای یا بافتی خاص، پوشیده میشوند. این پوششها، از اعضای بدن به خوبی مراقبت میکنند. فتق زمانی رخ میدهد که، یکی از اعضای بدن از این پوشش بیرون بزند. ایجاد توده برآمده در هر ناحیهای، موجب توقف خونرسانی به بخش محبوسشده میشود. این مشکل در شرایط اورژانسی همراه با تب، درد و استفراغ خواهد بود؛ بنابراین، باید در سریعترین زمان به پزشک مراجعه کند.
دکتر «منوچهر امامی» متخصص جراحی عمومی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) در همدان، اظهار کرد: «فتق به معنای ضعف عضلات شکم و پارگی جدار شکم است که خود را بهصورت بیرونزدگی نشان میدهد. زور زدن و فشار آوردن به ناحیه شکم علت ایجاد فتق نیست بلکه در مرحلهی اول بیمار مستعد فتق است و با ایجاد فشار و زور زدن بهصورت بیرونزدگی خود را نشان میدهد. دکتر امامی با بیان اینکه فتق در نوزادان و کودکان نیز ایجاد میشود، افزود: فتق مادرزادی بوده و در برخی موارد نوزاد در شکم مادر با فتق متولد میشود. فتق در ناحیههای مختلف بدن ایجاد میشود، مثلاً فتق نافی بهعلت زایمانهای متعدد در زنان اتفاق میافتد و فتق ناحیه بیضهها(هیدروسل) در مردان شایع است. بهطور معمول درمان فتق جراحی است اما فتقهای خفیف مانند فتقهای نافی در کودکان و فتق کشالهی ران ممکن است در طول مدت یک تا دو سالگی در کودکان بدون درمان بهبود یابد».
اگر فتق را درمان نکنیم چه اتفاقی می افتد؟
برخی از افراد فکر میکنند که با درمان نکردن و گذشت زمان، این مشکل برطرف خواهد شد؛ اما اینطور نیست. باید توجه داشته باشید که درمان این عارضه بسیار مهم است. شما باید با دیدن این برآمدگی در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. درصورت عمل نشدن فتق، شاهد مرگ یا عفونت در عضو محبوسشده خواهید بود.
دکتر فرامرز کریمیان در گفت وگو با خبرنگار ایسنا منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران، متخصص جراحی عمومی، لاپاراسکوپی و عروق در خصوص انواع باد فتق گفت: در بیماری باد فتق احشاء داخل شكم بر اثر پارگی لایه محافظ جدار شكم، دچار بیرون زدگی میشوند. این بیماری به دو دسته تقسیم میشود که در باد فتق داخلی روده و احشاء داخل بدن جا به جا و این نوع از باد فتق تنها در عکس مشخص میشود. وی با تاکید بر ضروری بودن عمل جراحی درمورد كسانی كه باد فتق دارند، گفت: افراد به محض اینکه متوجه باد فتق میشوند باید عمل کنند و اگر دیر عمل كنند، قسمتی از روده سیاه میشود و احتمال خطر مرگ بالا میرود.
همچنین دکتر «محمد اسماعیلی»، متخصص بیماریهای داخلی در گفتگو با ایرنا گفت: «از علائم باد فتق میتوان به برجسته شدن احشاء زیر پوست و پاره شدن شکم که به همراه درد است اشاره کرد در این حالت ممکن است روده زیر پوست پیچ بخورد و سیاه شود. مهمترین عارضهای که این بیماری به همراه دارد این است که احشاء داخل روده بیرون بزند و یا اینکه دچار پیچ خوردگی میشود چنانچه درمان به سرعت انجام نشود میتواند موجب مرگ فرد نیز شود. فتق کشاله ران و شکمی در مردان 8 برابر بیشتر از زنان است.»
برای درمان باد فتق چه دکتری مناسب است؟
در حال حاضر، پزشکان بسیاری در زمینه درمان این عارضه فعالیت میکنند. بهمنظور درمان این مشکل باید به متخصص لاپاروسکوپی یا جراحی عمومی برای جراحی باد فتق مراجعه کنید. پزشک متخصص با بررسی نوع فتق روش مناسبی را برای درمان انجام میدهد. درصورتی که، مشکل با اعمال فشار توسط پزشک برطرف نشود، باید با عمل جراحی آن را برطرف کرد. در شهرهای بزرگ مانند تهران و مشهد پزشکان متخصصی با مهارت بالا وجود دارند که میتوانند در درمان این عارضه به شما کمک کنند.
بد نیست بدانید اصطلاح باد فتق از اساس اشتباه است! دکتر حمید احمدی – فوق تخصص جراحی پستان در مصاحبه با خبرگزاری برنا گفت: «برخی از اصطلاحات اشتباه پزشکی آنقدر مصطلح شده است که حتی وقتی برخی از این عبارت را در فضای مجازی جستوجو میکنیم هم با آن مواجه میشویم، استفاده از اصطلاحات رایج مثل «ترکیدن آپاندیس» قدیمی است و درباره مسائل نوظهور و امروزی پزشکی چنین اصطلاحاتی نداریم. «آپاندیسیت» صد سال پیش وجود داشته و مردم هم استفاده میکردند، «باد فتق» هم همین طور، اما کسی برای سرطان اصطلاح جدیدی درست نکرده است».
روش های درمانی باد فتق
پس از یافتن پاسخ برای باد فتق پیش چه دکتری باید رفت، نوبه به درمان میرسد. تنها راه درمانی موثر برای انواع فتق، جراحی ترمیم است؛ البته این مورد باید با بررسی نوع و میزان شدت فتق مشخص شود. در برخی از موارد، پزشک با بررسی شرایط، نیازی به جراحی نمیبیند و فقط روشهایی را برای بهبود به شما ارائه میدهد. این روشها شامل مراعات کردن، بستن برآمدگی با محصولات مخصوص برای ثابت ماندن آن است.
- 1. دارو: اگر دچار فتق معده شدهاید، داروهایی که اسید معده را کاهش میدهند، موثر خواهند بود. توجه داشته باشید که داروها باید توسط پزشک متخصص تجویز شود؛ چراکه، این مشکل میتواند سلامت شما را به خطر بیاندازد.
- 2. جراحی باز: از دیگر روشهای درمانی میتوان به جراحی باز اشاره کرد. ممکن است که این روش برای همه افراد مناسب نباشد. برای مثال اگر بهتازگی جراحی داشتهاید یا تحت درمان خاصی هستید، این روش برای شما مناسب نیست.
- 3. جراحی لاپاراسکوپی: این نوع جراحی، درد کمتری برای بیمار به همراه دارد؛ ازاینرو، بیمار میتواند در کوتاهترین زمان، به فعالیتهای روزانه خود بپردازد. در این نوع جراحی برخلاف جراحی باز، یک برش کوچک ایجاد شده و به کمک دستگاه لاپاراسکوپ، پارگیهای عضلات ترمیم میشوند.
انواع فتق
چندین نوع فتق وجود دارد که هر کدام با عوارض مختلفی نمایان میشوند؛ همچنین، هر کدام از آنها در ناحیه مشخصی از بدن ایجاد میشوند.
دکتر «محمد اسماعیلی»، رییس بیمارستان تامین اجتماعی امام خمینی اراک در گفتگو با اعلام خبر نخستین جراحی لاپاروسکوپی واریکوسل ( رفع انسـداد مجاری تناسلی بدون عمل باز) در بیمارستان تامین اجتماعی امام خمینی اراک گفت: «لاپاروسکوپی شیوه جراحی بدون باز کردن سطح بدن است که با ایجاد سوراخهای ریز و مونیتوریک انجام میشود». وی بابیان اینکه تاکنون 90نوع جراحی لاپاروسکوپی دراین بیمارستان باموفقیت انجام شده افزود: «سه جراحی سنک مجاری کیسه صفراوی ،کیستهای تخمدان و باد فتق نیز برای اولین باردراین بیمارستان به شیوه لاپارسکوپی انجام شده است».
فتق شکمی
یکی از رایجترین انواع این عارضه، نوع شکمی آن است که در نواحی مختلف شکم و به دلایل مختلفی ایجاد میشود. از دلایل بروز این نوع عارضه، میتوان به ضعف عضلات شکم اشاره کرد. در بسیاری از مواقع، با ضعیفتر شدن عضلات شکمی، اعضای بدن از پوشش موجود عبور میکنند و به شکل تودهای برآمده نمایان میشوند.
دلیل دیگر آن، جوشخوردگی غیرطبیعی بافت شکم است. اگر بر روی شکمتان جراحی انجام شده است و قسمت برش خورده به خوبی جوش نخورده باشد، ممکن است که فتق ایجاد شود. تجمع چربی میان ناف و قسمت پایینی پستان نیز از عوامل ایجاد نوع شکمی این مشکل است.
فتق کشاله ران
پیش از پاسخ به سوال برای باد فتق پیش چه دکتری باید رفت، لازم است که با انواع این عارضه آشنا شوید. به برآمدگی مساله ران، فتق اینگوینال نیز گفته میشود. این مشکل زمانی ایجاد میشود که بافت چربی یا قسمتی از روده دراثر ضعف عضلات یا پاره شدن دیواره تحتانی شکم، به کشاله ران نفوذ کنند.
برآمدگی کشاله ران بسیار رایج است و اغلب در مردان دیده میشود. علائم باد فتق در مردان، در افراد مسن و افرادی دیده میشود که بر روی شکم فشار زیادی وارد میکنند.
نوع رانی یا فمورال
در این نوع فتق، بافت چربی یا روده، به ران نفوذ میکند که شباهت بسیاری به نوع کشاله ران دارد. همانند نوع کشاله رانی، دراثر پیری و ایجاد فشار بر روی شکم بهوجود میآید. بسیار رایج نیست؛ اما درصد بیشتری از این نوع برآمدگی در زنان اتفاق میافتد.
نوع نافی
در این هنگام، بخشی از روده یا بافت چربی به داخل ناف نفوذ میکند که اغلب در کودکان و نوزادان دیده میشود. دهانه شکمی نوزاد، باید توسط بند ناف به خوبی بسته شود؛ درصورتی که، دهانه شکمی بعد از تولد نوزاد به درستی بسته نشود، فتق نافی ایجاد میشود.
نکته قابلتوجه این است که برخی از برزگسالان نیز برآمدگی ناف را تجربه میکنند. این اتفاق به دلیل فشار مکرری که بر روی شکم ایجاد میشود، میافتد. این نوع برآمدگی باید زیرنظر پزشکان باتجربه و ماهر درمان شود. با کسب اطلاعات درباره پزشکان مختلف، خواهید فهمید که برای باد فتق پیش چه دکتری باید رفت.
فتق معده
در برخی از مواقع، بخشی از معده به دلیل فشار زیاد و از طریق شکاف دیاگرام، وارد قفسه سینه میشوند. این نوع برآمدگی با علائم خاصی ایجاد نمیشود. فقط در مواردی، افراد دردی را در شکم خود احساس میکنند. درحقیقت، دلیل اصلی این عارضه مشخص نشده است؛ اما، پزشکان حدس میزنند که افزایش سن و فشار زیاد، دلیل اصلی آن است.
فتق بیضه
درنهایت، فتق بیضه یکیدیگر از انواع این برآمدگی محسوب میشود. در کشاله ران انسانها، کانالی با نام اینکوینال قرار دارد. این کانال در مردان، همان ناحیهای است که طناب اسپرماتیک که وظیفه نگهداشتن بیضهها را برعهده دارد، از شکم به کیسه بیضه منتقل میشود.
پس از تولد بیضهها از طریق این کانال کمی پایین میآیند و سپس کانال بهصورت کامل بسته میشود. اگر کانال به درستی بسته نشود، ناحیهای ضعیف ایجاد میشود که محل برآمدگی در نوزادان خواهد بود.
دکتر مهران هیراد فر، دانشیار گروه جراحی اطفال دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۰، در گفت وگو با خبرنگار علمی ایرنا با اعلام خبر انجام نخستین عمل جراحی ترمیم فتق دیافراگم مادرزادی به روش توراسکوپی کشور در دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: «متخصصان دانشگاه علوم پزشکی مشهد حدود یک سال پیش عمل جراحی ماژور در اطفال و نوزادان به روش توراسکوپی که یکی از سختترین جراحیها است ، آغاز کرده اند. این عمل بر روی نوزاد چهار روزه ای با وزن دو کیلو و 400 گرم که دچار فتق دیافراگم مادرازدی بود در بیمارستان آموزشی و پژوهشی دکتر شیخ با موفقیت انجام شد».