سکته مغزی سالانه ۷ میلیون نفر را در سراسر جهان میکشد
- شناسه خبر: 32284
- تاریخ و زمان ارسال: ۵ مهر ۱۴۰۳ ساعت ۱۰:۴۶
- نویسنده: دکتر نیوز
به گزارش تیمی به سرپرستی «والری فیگین» از دانشگاه فناوری اوکلند در نیوزیلند، در سال ۲۰۲۱، بیش از ۱۲ میلیون نفر در جهان دچار سکته مغزی شدند. این رقم نشاندهنده افزایش ۷۰ درصدی در مقایسه با سال ۱۹۹۰ است. در حال حاضر، سکته مغزی سومین عامل مرگ و میر جهانی محسوب میشود که بیش از ۷.۳ میلیون نفر را سالانه قربانی میکند.
سکته مغزی قابل پیشگیری است
متخصصان بر این باورند که سکته مغزی در بسیاری از موارد قابل پیشگیری است. عوامل خطر سکته مغزی شامل موارد زیر است:
- آلودگی هوا: که تحت تأثیر تغییرات آب و هوایی قرار میگیرد.
- اضافه وزن و چاقی
- فشار خون بالا
- سیگار کشیدن
- کمتحرکی و سبک زندگی غیر فعال
به گفته محققان، کنترل و کاهش این عوامل خطر میتواند به کاهش نرخ سکته مغزی در سطح جهانی کمک کند.
تأثیرات ناتوانکننده سکته مغزی
علاوه بر میلیونها مورد مرگ ناشی از سکته مغزی، این حملات اغلب بازماندگان را دچار ناتوانیهای جدی میکنند. سالهای از دست رفته از زندگی سالم به دلیل سکته مغزی، از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۲۱ تقریباً ۳۲ درصد افزایش یافته است.
چرا نرخ سکته مغزی افزایش یافته است؟
تحلیلهای جدید نشان میدهد که افزایش قرار گرفتن در معرض عوامل خطر همچون شاخص توده بدنی بالا، دمای هوا، و قند خون بالا از دلایل اصلی افزایش موارد سکته مغزی است.
بین سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۲۱، عوامل زیر به شدت بار سکته مغزی را افزایش دادهاند:
- شاخص توده بدنی بالا (۸۸٪ افزایش)
- دمای هوا (۷۲٪ افزایش)
- قند خون بالا (۳۲٪ افزایش)
- مصرف نوشیدنیهای شیرین (۲۳٪ افزایش)
- فعالیت بدنی کم (۱۱٪ افزایش)
- فشار خون سیستولیک بالا (۷٪ افزایش)
- رژیم غذایی کم اسیدهای چرب امگا ۶ (۵٪ کاهش)
تغییرات آب و هوایی و سکته مغزی
دمای بالاتر نه تنها منجر به تشدید آلودگی هوا میشود که یکی از عوامل اصلی خطر سکته مغزی است، بلکه روزهای گرم و مهآلود تأثیرات مخربی بر کشورهای فقیرتر داشته و با تغییرات آب و هوایی تشدید میشود. به گفته محققان، خطر سکته مغزی هموراژیک (خونریزی مغزی) به طور مستقیم با آلودگی هوا مرتبط است و اکنون معادل خطرات سیگار کشیدن است.
رژیم غذایی نامناسب و افزایش سکته مغزی
افزایش مصرف غذاهای ناسالم، منجر به افزایش چاقی، کلسترول بالا و فشار خون بالا شده که همگی از عوامل خطر اصلی سکته مغزی هستند.
بیشترین تأثیر در کشورهای فقیرتر
از دست رفتن سلامتی ناشی از سکته مغزی به طور نامتناسب بر کشورهای فقیرتر آسیا و جنوب صحرای آفریقا تأثیر میگذارد، زیرا در این مناطق، عوامل خطر همچون فشار خون بالا، چاقی و دیابت نوع ۲ در جوانان بیشتر دیده میشود.
نیاز به اقدامات فوری برای کاهش عوامل خطر
جانسون، یکی از محققان، تأکید میکند که به دلیل ارتباط مستقیم بین افزایش دما و آلودگی هوا، اقدامات فوری برای مقابله با تغییرات آب و هوایی و کاهش آلودگی ضروری است. همچنین، با توجه به افزایش قند خون بالا و رژیم غذایی ناسالم، نیاز مبرم به مداخلات متمرکز بر چاقی و سندرمهای متابولیک مانند دیابت وجود دارد.