قرص سلکوکسیب چیست ؟ عوارض و موارد مصرف
- شناسه خبر: 664
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۱ ساعت ۰۸:۰۸
- نویسنده: دکتر نیوز
قرص سلکوکسیب برای بهبود درد های مفاصل مانند رماتيسمی و دردهاي استخوانی و عصبی مورد استفاده قرار میگیرد و باعث کاهش درد بیمار میشود. سلكوكسيب در دوز 100 و 200 توسط پزشک تجویز میشود.
داروهای تسکیندهندهی درد ضدالتهاب مانند سلكوكسيب به ضد دردهای NSAIDs معروف هستند .این دارو در تسکین دردهایی نظیر آرتریت (التهاب مفاصل)،دردهاي رماتيسمي، دردهاي استخوانی و عصبی كاربرد دارد.این دارو با کاهش التهاب و تسکین درد به بهبود وضعیت بیمار کمک میکند.
سلكوكسيب 100 و سلکوکسیب 200 با مسدود کردن اثر آنزیم سیکلوکسیژناز،منجر به کاهش ساخت مادهای شیمیایی به نام پروستاگلاندين در بدن میشود که مسئول ایجاد درد و التهاب در ناحیهی آسیبدیده میباشند.درنتیجه با مهار آنزیم های سکلوکسیژناز و کاهش تولید پروستاگلاندين،درد و التهاب کاهش مییابد.
سلکوکسیب نوعی آنزیم به نام سیکلواکسیژناز Cyclo-oxygenase را در بدن مهار میکند. آنزیم سیکلواکسیژناز مسئول تهیه ماده شیمیایی به نام پروستاگلاندین است که موجب بروز التهاب و درد در بدن میشود.
پس سلکوکسیب با مهار آنزیم سیکلواکسیژناز موجب میشود تا مقدار پروستاگلاندین بدن کم شده و درد و التهاب هم کاهش یابد. در بدن دو نوع سیکلواکسیژناز وجود دارد و سلکوکسیب فقط نوع دوم آن را مهار میکند و بر روی تولید پروستاگلاندین هایی که موجب محافظت دیواره معده میشوند تأثیری ندارد.
عوارض سلکوکسیب یا سلکسیب
- سوءهاضمه، اسهال با یا بدون درد شکم
- تورم ساق و یا مچ پا به علت افزایش تجمع آب در بدن
- التهاب سینوس
- گلودرد
- التهاب مخاط بینی و به دنبال آن آبریزش از بینی
- علائم شبیه آنفلوانزا مثل درد بدن
- عفونت ادراری
- اختلال خواب
- گیجی
- سرفه
- خارش یا قرمزی پوست
سلکوکسیب ممکن است احتمال بروز سکته قلبی و یا سکته مغزی را بیشتر کند بخصوص اگر به مدت طولانی مصرف شود. از این دارو قبل و یا بعد از اعمال جراحی بای پس کرونر استفاده نکنید.
اگر بعد از مصرف سلکوکسیب دچار علائمی مانند درد قفسه سینه، ضعف، تنگی نفس، اختلال در تکلم و یا اختلال در دید و یا حفظ تعادل شدید فوراً به پزشک مراجعه کنید.
سلکوکسیب یا سلکسیب میتواند موجب زخم معده و دوازدهه و به دنبال آن خونریزی گوارشی شود. این عوارض ممکن است بهطور ناگهانی و بدون هیچ علائمی از قبل ایجاد شوند.
عوارض گوارشی سلکوکسیب در افراد مسن شایعتر است. اگر مدفوع به رنگ سیاه درآمد یا خون در مدفوع یا در استفراغ دیده شد باید فوراً با پزشک مشورت کرد.
اگر سلکوکسیب مصرف میکنید از الکل استفاده نکنید چون احتمال بروز عوارض گوارشی آن را بیشتر میکند. تهوع، درد معده، سوزش سر دل، کاهش اشتها، نفخ شکم، اسهال و یا یبوست از دیگر عوارض احتمالی گوارشی مصرف سلکوکسیب است.
گاهی اوقات گیجی، اضطراب و سردرد بعد از مصرف سلکوکسیب ایجاد میشود.
سلکوکسیب یا سلبرکس ممکن است موجب اختلال در عملکرد کلیه و به دنبال آن کاهش حجم ادرار، تیره شدن ادرار، بالا رفتن فشارخون و افزایش ناگهانی وزن شود
سلکوکسیب میتواند در مواردی موجب سرخی پوست، کبودی، تب، گلودرد، تورم صورت و زبان، سوزش چشم، درد پوست و یا تاول پوستی شود.
استفاده از سلکوکسیب در دوران بارداری بخصوص سهماهه آخر بارداری خطرناک بوده و ممکن است موجب بروز ناهنجاریهای قلبی در جنین شود. سلکوکسیب در شیر مادر شیرده هم ترشح میشود پس اگر به بچه شیر میدهید قبل از مصرف سلکوکسیب با پزشک مشورت کنید.