آزمایش Anti TPO چیست و برای چی خوبه ؟ تفسیر آزمایش TPO
- شناسه خبر: 827
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۱ ساعت ۰۶:۱۰
- نویسنده: دکتر نیوز
آزمایش Anti TPO چیست و برای چی خوبه ؟ آزمایش TPO برای تشخیص آنتی بادیهای ضد پراکسیدز تیروئید در خون است که این آنزیم نقش بسیار بالایی برای تولید هورمونهای تیروئید دارد و افرادی که به غده تیروئید مبتلا شده اند باید این آزمایش را انجام دهند.
اگر بیماری دارای آنتی بادی TPO باشد به بیماری تیروئید و اختلال خود ایمنی مبتلا شده است. در بیماری های خود ایمنی آنتی بادی ها به خود بدن حمله میکنند و باعث ایجاد غده تیروئید در زیر گلو میشود و به مرور زمان پدیدار میشود.
تفسیر آزمایش Anti TPO
اگر مقدار Anti TPO بالای ıu/۹ باشد، به این معناست که تیروئید با بیماری خود ایمنی در ارتباط است. اگر شخصی «کمکاری تیروئید تحت بالینی» داشته باشد و TPO زیادی در بدن او پیدا شود، خطر ابتلا به این بیماری و غده فوق کلیه در او افزایش مییابد.
مقدار طبیعی TPO باید کمتر از ıu/۹ و TSI باید کمتر از ıu/l ۱.۳ باشد. برای ورود به صفحه ثبت درخواست رایگان آزمایش anti tpo روی آیکون زیر کلیک کنید. اگر فردی TSH غیرطبیعی داشته باشد یا آزمایش t4 او نشان دهد که سطح هورمون او کم یا زیاد است، از او این تست گرفته میشود.
آزمایش Anti TPO یا آنتیبادی ضد پروکسیداز تیروئید، یکی از آزمایشهایی است که برای کمک به تشخیص و نظارت بر بیماریهای خود ایمنی تیروئید و تشخیص این موارد از سایر اشکال بیماری تیروئید استفاده میشود. از این آزمایش برای کمک به تشخیص علت مشکل تیروئیدی موجود در فرد استفاده میشود. آزمایش Anti TPO هنگامیکه تیروئید بزرگ (گواتر) دارید و یا زمانی که سایر آزمایشات تیروئید مانند T3 کل یا آزاد، T4 آزاد و TSH، اختلال در عملکرد تیروئید را نشان میدهد، استفاده میشود.
این آزمایش همراه با آزمایش تیروگلوبولین هنگامیکه ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی از آن بهعنوان ابزاری برای نظارت استفاده میکند. آزمایش Anti TPO در فواصل زمانی که یک اختلال خود ایمن تیروئید شناختهشده دارید، توسط ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی توصیه میشود. برای انجام این آزمایش یک نمونه خون که از ورید بازو گرفتهشده است، موردنیاز است. هیچ آمادگی خاصی برای انجام این آزمایش موردنیاز نیست.
آزمایشهای مرتبط با Anti TPO
این تست همراه با آنتیبادی ضد تیروگلوبولین انجام میشود. آزمایش آنتی تیروگلوبولین یکی از آزمایشهای غده تیروئید است که میتواند میزان غلظت تیروگلوبولین را اندازهگیری کند. تیروگلوبولین، نوعی پروتئین است. این تست برای درمان پرکاری، کمکاری و درمان سرطان تیروئید انجام میشود.
همراه با این تست، آزمایشات زیر نیز انجام میشوند:
آزمایش T3
در این آزمایش سطح هورمونتری یدوتیرونین بررسی خواهد شد.
تیروئید همچنین هورمونی به نام تری یدوتیرونین تولید میکند که به T3 معروف است. این هورمون به همراهی T4 درجه حرارت، متابولیسم و ضربان قلب بدن را تنظیم میکنند. یک نوع این هورمون به پروتئین متصل هستند و تعداد کمی به پروتئین متصل نیستند که به آنها T3 آزاد میگویند. متداولترین نوع آزمایش T3، معروف به آزمایش T3 total است که هر دو نوع T3 را در خون اندازهگیری میکند.
آزمایش T4
تیروئید هورمونی به نام تیروکسین تولید میکند که در علم پزشکی به t4 معروف است. t4 به دو شکل در بدن وجود دارد؛ یک نوع آن به پروتئین خون متصل نشده است که به آن t4 آزاد میگویند و نوع دیگر آن به پروتئین متصل است، به همین دلیل دو نوع تست t4 وجود دارد. زمانی که آزمایش TSH نتیجه غیرعادی را نشان دهد، پزشک آزمایش t4 را تجویز میکند. اختلالات مؤثر بر عملکرد تیروئید عبارتاند از:
- پرکاری تیروئید
- کمکاری تیروئید
- هیپوفیز یا غده هیپوفیز کمکار
منظور از TSH هورمون تحریککننده تیروئید است.
آزمایش Tg (تری گلیسیرید): این آزمایش را برای ارزیابی خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، عروقی و بررسی چربی خون انجام میدهند. آزمایش تری گلیسیرید به ناشتایی ۸ تا ۱۲ ساعته نیاز دارد.
آزمایش Anti TPO ممکن است هنگامی انجام شود که فردی دارای TSH غیرطبیعی و یا نتایج آزمایش T4 آزاد یا علائم و نشانههای سطح پایین یا زیاد هورمونهای تیروئید یا وجود گواتر باشد، بهخصوص اگر علت آن بیماری خود ایمنی باشد.
علائم سطح پایین هورمونهای تیروئید
- افزایش وزن
- ریزش مو
- عدم تحمل سرما
- یبوست
- خستگی
- پوست خشک
علائم سطح بالای هورمون تیروئید
- تعریق
- ضربان قلب سریع
- مشکل خوابیدن
- کاهش ناگهانی وزن
- چشمان برآمده
- اضطراب
- لرزش
- خستگی
نتایج آزمایشات منفی به این معنی است که آنتیبادیهای تیروئید در زمان آزمایش در خون وجود ندارد و ممکن است نشان دهد که علائم به علتی غیر از موارد خود ایمن است. بااینحال، درصد مشخصی از افراد مبتلابه بیماری تیروئید خود ایمنی فاقد آنتیبادی هستند. اگر شک شود که ممکن است آنتیبادیها بهمرورزمان ایجاد شوند، همانطور که ممکن است در برخی از اختلالات خود ایمنی اتفاق بیفتد، آزمایش Anti TPO مجدد ممکن است در تاریخ بعدی انجام شود.
سطح خفیف و متوسط آنتیبادیهای تیروئید ممکن است در انواع اختلالات تیروئید و خود ایمنی مانند سرطان تیروئید، دیابت نوع 1، آرتریت روماتوئید، کمخونی مخرب و بیماریهای عروقی کلاژن خود ایمنی دیده شود.
غلظت قابلتوجهی افزایشیافته از آزمایش Anti TPO اغلب بیماریهای خود ایمنی تیروئید مانند تیروئیدیت هاشیموتو و بیماری گریوز را نشان میدهد. بهطورکلی، وجود آنتیبادیهای تیروئید وجود اختلال تیروئید خود ایمنی را نشان میدهد و هرچه سطح بالاتر باشد، احتمال آن بیشتر است. سطح آنتیبادی که باگذشت زمان افزایش مییابد ممکن است از سطح پایدار قابلتوجه باشد زیرا ممکن است نشاندهنده افزایش فعالیت بیماری خود ایمنی باشد. همه این آنتیبادیها، اگر در یک زن باردار وجود داشته باشد، میتوانند خطر کمکاری تیروئید یا پرکاری تیروئید در نوزاد در حال رشد یا نوزاد تازه متولدشده را افزایش دهند.