چربی اشباع و چربی غیر اشباع چیست ؟
- شناسه خبر: 904
- تاریخ و زمان ارسال: ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۱ ساعت ۱۰:۰۰
- نویسنده: دکتر نیوز
چربی، یک منبع ذخیرهی کامل انرژی است که نقش مهمی در رژیم غذایی سالم دارد. 1 واحد چربی بیش از 2 برابر پروتئین و نشاسته هم وزن خود، انرژی دارد. انسان چربی موردنیاز بدن خود را از دانهها، میوهی گیاهان، لبنیات، گوشت، روغنهای طبیعی و … تامین میکند که منبع ذخیره چربیها هستند.
چربیها 2 نوع هستند اشباعشده و غیراشباعشده؛ این چربیها به ازای هر 1 گرم، 9 کالری انرژی تولید میکنند، اما اثرات این 2 بر روی کلسترول خون متفاوت است. برای کسب اطلاعات بیشتر از این موضوع در دکتر نیوز تا انتها این مقاله همراه باشید.
چربی اشباع چیست ؟
تمامی چربیها از مولکولهای کربن، هیدروژن و اکسیژن گرفته میشود، که در چربیهای اشباع و غیراشباع متفاوت است. بسیاری از غذاهای شیرین، مزه دار و شور، دارای چربیهای اشباعشده هستند. بسیاری از این چربیها از منابع حیوانی تهیه میشوند و سریعتر فاسد میشوند.
این مواد غذایی دارای چربیهای اشباعشده هستند:
- انواع گوشت: گوشت گاو، مرغ
- محصولات گوشتی: سوسیس، کالباس، هاتداگ
- میان وعدههای فرآوری شده: چیپس، پفک، شیرینی، شکلات، بستنی
- مصرف غذاهای سرخهای شده
- روغنهای گیاهی: روغن هسته خرما، روغن نارگیل
- محصولات لبنی: پنیر، کره، شیر و خامه
- روغنهای حیوانی: کره، دنبه
چربیهای اشباعشده دارای فوایدی مانند: سلامت قلب و عروق، سلامت استخوان، افزایش سیستم ایمنی بدن، سلامت سیستم عصبی و سلامت مغز هستند.
مضرات چربیهای اشباعشده: مصرف بیش از حد چربیهای اشباعشده، کلسترول LDL بد خون را بالا میبرد و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته را افزایش میدهد؛ برخی دیگر از مضرات مصرف بیش از حد چربی باعث افزایش کلسترول بد و افزایش التهاب شده و تأثیرات نامطلوبی بر عملکرد ذهنی، اشتها و متابولیسم میگذارد.
چربی غیراشباع چیست ؟
چربیهای غیراشباع که در دمای محیط مایع هستند، بهعنوان چربیهای مفید و سالم در نظر گرفته میشوند. چربیهای غیراشباع بیشتر در غذاهای گیاهی، آواکادو، گردو، سویا، روغنهای گیاهی (روغن کنجد، روغنزیتون، روغن بادامزمینی)، مغزها و دانهها یافت میشوند و زود فاسد نمیشوند.
فواید چربیهای غیراشباع: بهبود سطح کلسترول خون، کاهش التهاب، چربی سوزی بیشتر و ذخیره چربی کمتر، بهبود عملکرد ضربان قلب، مفید برای سلامت قلب، جلوگیری از بیماریهای قلبی و سکته، کاهش سطح کلسترول بد، کمک به پاکسازی سریعتر چربیها، کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی، همچنین چربیهای اشباعنشده به آنتیاکسیدان ویتامین E در رژیم غذایی کمک میکند.
تفاوت چربی اشباع و غیراشباع
چربیهای اشباع و غیراشباع در بسیاری از غذاهایی که روزانه مصرف میکنیم، وجود دارد. کسب اطلاع کامل از این موضوع به شما در انتخاب یک وعده غذایی سالمتر کمک میکند. چربیهای اشباعشده و اشباعنشده انواع مختلفی از چربیها هستند که در رژیم غذایی ما وجود دارند.
بهعنوان مثال، محصولات لبنی پرچرب مانند: کره، پنیر، گوشتهای چرب، محصولات فرآوری شده و میان وعدههایی مانند: بیسکویت، شکلات، کیک و … سرشار چربیهای اشباعشده هستند. اما خوراکیهایی مانند: آجیلها، دانهها، روغنهای گیاهی (زیتون، آفتابگردان) چربیهای اشباعنشده هستند.
یکی از مهمترین تفاوتهای بین این 2 نوع چربی، تأثیری است که میتوانند بر روی سلامت بدن داشته باشند. در نتیجه تحقیقاتی که در این زمینه انجامشده، نشان میدهد، اگر در رژیم غذایی چربیهای غیراشباع جایگزین چربیهای اشباع شوند، باعث کاهش کلسترول خون که یکی از دلایل ایجاد بیماریهای قلبی است، میشود. به همین دلیل توجه به میزان مصرف و انتخاب رژیم غذایی درست، میتواند مصرف چربی اشباع در مقابل چربی غیراشباع، گام مثبتی برای سلامت قلب و سلامت کل بدن باشد.
چربی برای بدن مفید است؟ یا مضر؟
بسیاری از افراد فکر میکنند، چربی مادهای مضر بوده و سالم نیست، درحالیکه چربیها از درشت مغذی های موردنیاز بدن هستند و مصرف مقداری چربی در روز برای بدن لازم است، بدن انسان برای ذخیره انرژی و بسیاری از فعالیتهای حیاتی خود به چربی نیاز دارد. اما مصرف بیش از حد چربی در رژیم غذایی، مخصوصاً چربیهای اشباعشده، کلسترول خون را بالابرده و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش میدهد.
مصرف برخی از چربیها برای سلامت قلب مفید است و همچنین برخی از آنها در صورت استفاده بیش از حد باعث آسیب و ناراحتی قلبی میشوند. همچنین چربیهایی وجود دارند که دارای ارزش غذایی کمی هستند و برای سلامتی مضر بوده، بطوریکه سازمان غذا و دارو آنها را تائید نمیکند و از تولیدکنندگان مواد غذایی میخواهد آنها را بهطور کامل حذف کنند.
اگر انسان از چربی بهجا و کم استفاده کند، لازمه یک رژیم سالم و متعادل است. چربی منبعی از اسیدهای چرب ضروری است که بدن قادر به ساخت آنها نیست. چربی به بدن کمک میکند تا ویتامینهای D، E، A را بهطور کامل جذب کند، این ویتامینها فقط با کمک چربیها قابلجذب هستند.
نتیجه گیری
چربیها فواید و مضرات مختلفی دارند که باید از آنها بهاندازه و کنترلشده استفاده کنیم. بهتر است از چربیهای غیراشباع بیشتر از چربیهای اشباع مصرف کنیم و آنها را در برنامه غذایی قرار دهیم تا خطر ابتلا به بیماریهای مختلف مخصوصاً بیماریهای قلبی کاهش یابد. امیدواریم بامطالعه این مقاله توانسته باشید، گام مثبتی در جهت رژیم غذایی مفید و سالمتر برداشته باشید.