10 تا از مهمترین عوامل سرطان زا در شرایط امروزی
- شناسه خبر: 5952
- تاریخ و زمان ارسال: ۲ شهریور ۱۴۰۱ ساعت ۰۸:۴۰
- نویسنده: دکتر نیوز
همه سرطان ها نتیجه نقص یا جهش ژنتیکی در سیستم DNA سلولی هستند. سلول های سرطانی رشد می کنند و بدن فرد مبتلا را مانند ارتشی مخرب با تشکیل تومور از بین می برند. برخی سرطان ها عامل ژنتیکی دارند و به همین دلیل خارج از کنترل ما هستند. با این حال، بسیاری از سرطان های دیگر به دلیل عوامل محیطی، نوع تغذیه یا مصرف برخی مواد ایجاد می شوند.
به گزارش دکتر نیوز، تاکنون مطالعات پزشکی ارتباط معناداری بین برخی از مواد و ترکیبات با بروز سرطان در بدن انسان را ثابت کرده است که در اینجا به برخی از رایج ترین آنها در زندگی امروزی اشاره می کنیم:
10 تا از مهمترین عوامل سرطان زا
شکر و غذاهای آماده و فرآوری شده
اکنون دانشمندان می دانند که مصرف بیش از حد قند نه تنها باعث دیابت می شود، بلکه سلول ها را از بین می برد و خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد. مطالعات جدید نشان می دهد که شکر عامل رشد تومورهای سرطانی است، زیرا این تومورها از شکر به عنوان تغذیه برای رشد استفاده می کنند.
یوهان تولین، زیستشناس مولکولی در دانشگاه لوون بلژیک میگوید: مصرف زیاد شکر چرخه بستهای از تولید انرژی لازم برای رشد سلولهای سرطانی را ایجاد میکند که منجر به بزرگ شدن تودههای بدن میشود.
همچنین غذاهای آماده و فرآوری شده نیز از عوامل خطر در این زمینه محسوب می شوند. هر غذایی که در پلاستیک پیچیده شود، در مقیاس صنعتی تولید شود، تاریخ انقضا طولانی داشته باشد یا به شکل ساندویچ برای رفع سریع گرسنگی تهیه شود، احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می دهد.
محققان فرانسوی اخیراً ارتباط بین افرادی که غذاهای آماده می خورند و افرادی که به سرطان مبتلا می شوند، نشان داده اند.
چای داغ
نوشیدن مایعاتی که به اندازه کافی داغ هستند تا زبان را بسوزانند یکی از عوامل افزایش خطر ابتلا به سرطان است. یک مطالعه نشان داده است افرادی که دو فنجان چای داغ در روز می نوشند نسبت به افرادی که منتظر خنک شدن چای خود هستند 90 درصد بیشتر در معرض ابتلا به سرطان مری هستند.
با این حال دانشمندان خطر ابتلا به سرطان را در این موارد زیاد نمی دانند، اما توصیه می کنند افراد قبل از نوشیدن مایعات داغ چند دقیقه صبر کنند.
تنباکو و سیگارهای الکترونیکی
اگرچه شرکتهای دخانیات سالها تلاش کردهاند که خطرات سیگار را کماهمیت جلوه دهند، اما اکنون ثابت شده است که دود تنباکو حاوی حداقل ۷۰ ماده شیمیایی سرطانزا است.
این خطر فقط برای افراد سیگاری نیست. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده (CDC) قبلاً اعلام کرده بود افرادی که در محل کار یا خانه در معرض دود سیگار هستند 20 تا 30 درصد بیشتر در معرض ابتلا به سرطان ریه هستند.
این در حالی است که سیگارهای الکترونیکی دست کمی از سیگارهای معمولی ندارند. مطالعات اولیه جدید نشان می دهد که احتمال ابتلا به سرطان در مصرف کنندگان سیگار الکترونیکی زیاد است زیرا این سیگارها باعث تورم در دهان و ریه ها می شوند.
نور مستقیم خورشید به پوست
به گفته بنیاد سرطان پوست، افرادی که قبل از 35 سالگی از صندلی های ساحلی استفاده می کنند، خطر ابتلا به سرطان پوست را تا 75 درصد افزایش می دهند. تحقیقات همچنین نشان داده است که قرار گرفتن منظم در معرض نور مستقیم خورشید به مدت بیش از 15 دقیقه خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش می دهد.
کار مداوم با مواد شیمیایی سرطان زا
کارگران آلومینیوم، نقاشان ساختمانی و حتی آرایشگران نیز به دلیل قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی سرطان زا مستعد ابتلا به سرطان هستند.
کار شبانه
مرکز بین المللی مطالعات سرطان می گوید: کار شبانه احتمالاً به دلیل ایجاد اختلال در روال خواب بدن، خطر ابتلا به سرطان را در فرد افزایش می دهد.
آب آشامیدنی آلوده به آرسنیک
از آنجایی که پوسته زمین حاوی ماده سمی آرسنیک است، بسیاری از آب های زیرزمینی به میزان کم و بیش آلوده به این ماده هستند.
سازمان جهانی بهداشت می گوید: 140 میلیون نفر در 50 کشور جهان آب حاوی آرسنیک می نوشند که خطر ابتلا به سرطان را در افراد افزایش می دهد.
گوشت کباب
درست است که پختن گوشت گوسفند، مرغ یا ماهی روی آتش طعم مطبوعی به آن ها می دهد، با این حال، این روش پخت خطراتی نیز به همراه دارد.
طبق اعلام موسسه ملی سرطان آمریکا، وقتی این گوشت ها روی زغال پخته می شوند، روغن و چربی خارج شده از آنها روی آتش می ریزد. تحقیقات نشان داده است که استنشاق دود و شعله های آتش سوزی این روغن ها خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد. دانشمندان معتقد نیستند که این مواد 100 درصد عامل سرطان هستند، اما می گویند DNA را به گونه ای تغییر می دهند که خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد.
الکل
تحقیقات گسترده بر روی 600000 الکلی در 19 کشور جهان تایید کرد که مصرف الکل با انواع مختلف سرطان های دستگاه گوارش مرتبط است.
دود اگزوز
به گفته آژانس بین المللی تحقیقات سرطان، بیش از 30 نوع ماده سرطان زا در دود خروجی از اگزوز خودروها یافت می شود.
به گزارش یورونیوز، علاوه بر موارد فوق، عوامل دیگری مانند ماهی شور (به دلیل وجود نیترات و نیتریت زیاد و آسیب به بافت DNA)، هات داگ، سوسیس و کالباس و گوشت های فرآوری شده (به دلیل نحوه تولید، شور یا دودی)، آفت کش ها. مزارع (که کشاورزان برای زمین های زراعی از آن استفاده می کنند)، ذرات گرد و غبار ناشی از برش چوب در کارگاه های نجاری (که باعث افزایش سرطان سینوس می شود)، چاقی، قرص های ضد بارداری (که در صورت استفاده طولانی مدت، خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد) و آلودگی هوا (به دلیل استنشاق ذرات معلق سمی) موارد سرطان زا دیگری هستند که ممکن است در زندگی روزمره با آنها دست و پنجه نرم کنیم.
رفتارهایی که خطر مرگ بر اثر سرطان را افزایش میدهد
همچنین داده های آخرین مطالعه در زمینه سرطان و عوامل شیوع آن که توسط هفته نامه پزشکی «لانست» منتشر شده است، موید این است که با کنترل برخی عوامل و رفتارهای رایج تر مانند ترک سیگار و الکل و جلوگیری از افزایش شاخص توده بدن، مرگ ناشی از سرطان قابل پیشگیری است. جلوگیری از سرطان.
این مطالعه 44.4 درصد از مرگ و میرهای جهانی ناشی از سرطان در سال 2019 را به گروهی از عوامل شامل انتخاب های رفتاری نسبت داد. کارشناسان در این مطالعه همچنین 34 عامل را در این زمینه شناسایی کردند که سیگار، الکل و چاقی جزو اولین آنها بودند. سیگار به تنهایی عامل 33.9 درصد موارد سرطان بود.
این یافته ها بر اساس مطالعه 10 میلیون نفری است که در سال 2019 بر اثر 23 نوع مختلف سرطان جان خود را از دست دادند. کریستوفر موری، یکی از نویسندگان ارشد این مطالعه، میگوید: «سرطان با افزایش بروز در سراسر جهان، یک چالش مهم بهداشت عمومی است.
همچنین داده های این مطالعه نشان داد که علل مرگ و میر ناشی از سرطان بر اساس موقعیت مکانی و شاخص اجتماعی- جمعیتی کشورهای محل زندگی بیماران متفاوت است. در کشورهای کم درآمد، عواملی مانند مصرف سیگار و الکل به شدت بر امید به زندگی بیماران سرطانی تأثیر گذاشته است. همچنین در جنوب آسیا، خاورمیانه، شمال آفریقا و آفریقای سیاه، خطرات متابولیک نیز کاملاً تأثیرگذار بودند.
کارشناسان در این تحقیق اعلام کرده اند که با کنترل عوامل رفتاری می توان از تعداد قابل توجهی از مرگ و میر ناشی از سرطان در جهان پیشگیری کرد.